Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2015

Sodbara

- bismillah -
N, kamu sabar kan? Kamu penyabar. Sikit saja lagi. Sabarlah. Allah tahu. Dia takkan biar kamu sorang diri. Dia takkan biar kesabaran kamu habis limit. 
Tuhan,  Katakan pada dia yang pertama: jagalah hamba-Mu ini. Jangan dimasuki sesuka hati dalam jarak yang diciptakan. Jangan dipetik sesuka hati nama ini. Jangan samakan dengan yang lain. Jangan rendahkan kedudukan di sisi-Mu. Jangan celik pada kelemahannya yang bukan untuk dia tahu. 
Tuhan,  Katakan pada dia yang kedua: jagalah hamba-Mu ini. Jika berat baginya, maka jagalah biarpun dengan bir dan ehsan. 
Tuhan,  Katakan pada dia yang selayaknya dalam kalangan hamba-Mu yang Kau cinta padanya: jagalah hamba-Mu ini. Dari api neraka dan kejahatan diri dan dunia. Melalui cantuman lengkapnya taqwa hanya pada-Mu. 
Hanya Allah sebaik2 Penjaga. 
P/s i hate boys who have no respect on girls, and having no sense that Allah is watching and knowing when and how you will die. Have a shame to bercinta tanpa nikah! Jemaah ke neutral bukan jamina…

Bukit, basikal dan kebebasan.

- bismillah -

Bukit, basikal dan kebebasan. Apabila melihat bukit batu yang kontang tanpa pohon,
apabila berlaku peperangan, kecoh dengan gugusan bom udara, di bukit batu yang luas itu ke mana hendak mencari tempat sembunyi? Apabila merasa laju menderu angin, turun melajak dari atas bukit tanpa kayuhan, aku tersedar, pernah menjadi anak kecil yang gembira menunggang basikal, melepas tangan tanda kemegahan, tidak pernah risau dan tiada takut yang menyelebungi, tapi tika dewasa ini kenapa kayuhan bermula dengan bagaimana jika terjatuh? Dalam kelapangan, kadang tiada kebebasan.
Dalam kebebasan, kadang tetap ada bahayanya.
Dalam bahaya, kadang tiada risau. Cuma yang mendominasi pandangan adalah hasil daripada kerisauan. Biar sempit biarpun lapang,
Pastikan ada kebebasan, kerana kebebasan yang akan memberi ruang untuk membesarkan jiwa. Dont worry too much. Just pray.

Crush?

- bismillah -
Having a crush is a waste of memory space.
And can you imagine what happen to your 16gb iphone when it runs out of space?
It turns to be almost useless. Cant take picture, crashed apps, auto closed apps before you can start, hanged alarm, cant update new ios or apps updates, and everything is...just call and messages. 
What happened when your heart and mind ran out of space? 
Simply you pun become lembab...

Bolak balik

- bismillah -
Berjiwa besarlah kamu wahai farhana. Again and again i keep repeating this mantra. 
The excellent way to tackle current 'issue' is to be assertive and say it loud (i mean, voice it out). But i choose to keep quiet and let the time to solve the issue. In other word, i choose to ignore. And there it is, it keep haunting me days and nights. 
Nak cakap dengan siapa ni....T-T

You took my breath away

- bismillah -
Dingin musim sejuk, Syahdu bersaksi bintang.  Derapan langkah bertunjang amanah, Teratur, perlahan, tanpa gesaan, Sepertinya juga kamu.  Detak jantungku, bagaikan akur, Diam, sunyi, termenung.  Bagai menikmati kehangatan malam,  sedang sendi dan tulangku kesejukan. 
Aku sedang apa ini? Bisikan sepanjang jalanku. 
Entah kita di tajuk apa dalam cerita ini, Kadang aku sangka ini permulaan,  Kadang aku mengharap akan sambungan,  Dan lelahku menanti agar adanya pengakhiran.  Tapi cerita ini bagai terus tertulis,  Satu demi satu,  Tanpa kesinambungan. 
Aku sedang apa ini? Mengharap yang bukan-bukan, Berfikir yang berlebihan, Hingga terlanggar sempadan kebiasaan, Hingga aku sedar,  derap langkahku menyaingi langkahmu.  
Perlahan, aku hentikan semula semuanya.  Aku padam semula apa yang aku lakar.  Aku kunci semua jendela yang menadah cahaya. Aku tutup semua ruang yang membisik ke jiwa.   Hingga hening senja tiba, Dudukku menyendiri, Termenung lagi.  Di kota ciptaanku ini, Aku tinggal dengan persoalan, Masihkah …

Perempuan islam yang muslimah

- bismillah -
Petikan daripada kuliah yg disampaikan oleh Dr Solah Khalidi di IKON2, UJ, Amman hari ni. 20/11/15
Bukti islam agung ialah kita, kita yg membuktikan Dlm islam, iman patut ditonjolkan, bukan simpan saja (Tak cukup iman hanya dalam hati)
Wanita sama hak dlm islam (Lelaki dan wanita:) Complement each other Peranan wanita merangkumi semua dari isteri, ibu, mak cik, nenek
Tgk gaya bahasa quran utk wanita contohnya surah an-nisa' Wanita sentiasa di samping lelaki Tgk ayat quran ahzab 35  Allah terima amalan lelaki dan perempuan tanpa kecuali
Ayat hayatan thaiyibah من عمل صالحا من ذكر وانثا وهو مومن فلنحيينهم حياة طيبة  Hayatan thaiyibah ialah hidup yg sentiasa ingat Allah, bukan mcm barat yg bebas
kualiti yg ada pd tokoh wanita islam - ilmu Tokoh sejarah Tokoh mufassir Setiap masa dlm khidmati lillah  Bacalah quran utk tahu apa yg Allah nak kita buat
Utk Allah sayang kita: 1. Fokus pada ilmu, penuhkan masa dgn pembelajaran, bukan buang masa عندنا واجبات كثيرة (Kita ada banyak sangat tugasan - meny…

One day

- bismillah -
I longed for the Paradise, The place where i feel no pain, no worries.  The time when i feel no fear, no sadness. 
I longed for the akhirat, The heaven where i can meet Allah,  after all these years that passed, and years to come in shaa Allah, of all the things that happened and will happen, of all my sorrow days and joys, after ups and downs, I shall meet them all there, on the day i meet Him.  He will tell me that the day is the sign that what i told and the things that i hide, He knew them all, He heard them all, He simply never ignores. 
And i really wish He will grant me Jannah under His mercy. 
For the world is so dirty, so cruel, so tempting with worldy desires yet tearing hearts of humans to be torn apart, making it ached yet cured by poison, claimed to be at ease in the day yet having sleepless nights, the world that say you are money-maker, never a life-maker. 
I really longed for His heaven - a place of an eternal bliss. 
P/s i encountered several deaths lately. My junior, my …

Exam anaesth

- bismillah -
Hari last, hari exam, anaesthesiology rotation. 
Sewaktu melangkah ke gate besar universiti, nampak tarikh hari ini.  18/11/2015 Kira dengan jari. Oh dah 22 tahun 9 bulan. Alhamdulillah. 
Pause kejap. 12 tolak 9 = ?
Lagi 3 bulan nak umur 23??????
How does it sound nanti? '23 and still single'. How awkward is that... Thought dismissed mcm kibas-kibas awan dari kepala.  Abaikan, teruskan perjalanan ke bilik bedah untuk jawab exam. 
fighting!
(Panjang umur, murah rezeki, merasalah umur 23 tu. Cakap kena berlapik tho :) La hawla wa la quwwata illa billah. Everything is up to Allah. 
Soalan tadi: pasal atropine. Atropine is so easy and basic! Yet salah jugak jawabnya /: so jangan tanya soalan lain lain yg complex la

Jiwa besar

- bismillah -
Mak selalu pesan pada anak2nya supaya sentiasa berjiwa besar dalam hidup. 
*** Tadi ketika berdiri di tingkap dapur, nampak abu firas (jiran) tingkat bawah. Muka dia gloomy. Dia sedang bersalam dengan tetamu yang datang ke rumahnya. Tetamu tu peluk dia lama. Aku perhati lama juga dari tingkap dapur. Mungkin, ummu firas dah meninggal?
Ah, sedih. Sebab mereka belum islam. Dan aku tak tahu nak ucap apa dalam bahasa arab. 
*** Waktu dalam perjalanan, waktu duduk dalam kelas petang tu, waktu solat maghrib, aku rasa Allah sangat dekat. 
Dan bila balik rumah, aku berperang lagi dengan nafsu. 
*** Ada syabab (pelajar lelaki) di kedai runcit tu. Ramai la jugak. Dah masuk waktu qarar. Takkan aku nak cakap, teman saya beli ayam boleh?
*** Ni tulisan kak fasya. 
Dan benda yang sama yg aku pegang sejak dulu, kalau Allah sayang kita, semua makhluk di dunia ni pun sayang kita. 
Seek Allah, and dunia akhirat dtg dekat kau. 
Tapi tulah, nak kemudi hidup ni kena berjiwa besar, sebab setiap fasa hidup a…

My first Scrub story

- bismillah -
Alhamdulillah. Masih diberi kesihatan. 
Well, i did my second presentation in fifth year just now, being the first group for this current anaesthesiology rotation. 
I love doing seminar presentations, but i hate to use previous senior's slides, but i even more hate to make my own slides because of my perfectionist trait. I did my own slide for previous rotation though, and it went so long...
Tomorrow will be my first day to enter the OT in shaa Allah. May Allah ease everything. 
I dont know anything unless what Allah has taught me. 
Well, Allah has been kind to me. I wear a long abaya, because today is only seminar for me, no need to enter the OT so no need to wear the scrub. And you guess what happened to me this morning?
I have to wear the scrub, even when i dont need to enter the OT. 
Luckily, alhamdulillah, i wear a proper inner long sleeve shirt and a proper loose slack. Or else...the scrub is too thin to make me warm and what more important is covering the aurats prope…

Winter urti

- bismillah -
I have a cold, again. There is no bronchitis, yet, just runny nose. And i ate an egg again. Cold air + egg are potentially the allergens to cause these reactions. And it can trigger asthma. Up to one point where i start to read about the relations between allergy, urti and asthma. 
End up sleeping with ventolin by my bedside. Hasbiy Allah. 
I was thinking...if i were to die of asthma, please dont look down on me as a medical student who supposed to know how to manage asthma well...
Because i know, 22 years of living is a long period of time.....hasbiya Allahu nikmal wakeel. 
Good night world! 12.22 midnight Irbid, Jordan.

Where is my confident self...

- bismillah -
Read somewhere in the facebook, Dr Har tegur cakap hanya orang yang yakin dan boleh bawa diri saja boleh tegur (greet) guru-gurunya. 
And after 7 years, how i wish i can perkenal diri dan cakap, sayalah anak murid cikgu dulu! Sekarang saya dah besar *insert a grateful emoticon here* and perkenalkan rest of my friends yang jadi anak murid beliau. 
But it didnt happen. 
And sadly, i have no courage and left the chance went away with the winter wind...
I am not regretting, but i just dont like the fact that i have no firm and strong reason for this decision, of why i choose to stay quiet and left unnoticed. 
And somehow this evening dr maza just delivered a speech, mentioning how we must appreciate our surrounding people and the events that occured, dont just let them past without any significance. 
Or else, we would learn nothing from the repeated cycles of life events and cycles of time. 
*** Tomorrow is my first Anaesthesiology rotation in my fifth year. I dont want to be an al-a…

winter ke-5

- bismillah -

Sebenarnya saya tengah cuti, walaupun dalam round forensic. Sbb round tiga hari saja, lepas tu end of round exam, lepas tu hari yang berbaki sebelum masuk next round ialah hari cuti.

Jadi, duduk rumah sajalah. Luar hujan. Sejuk.

Jadi surirumah. Laundry, masak, vacuum. Bergh. #siscuba
Bila hidup jauh dari mak ayah, barulah tahu nak bertanggungjawab dalam hidup. Manusia ni bukan rajin sangat pun, tapi bila dah tanggungjawab, or something yang nak tak nak kena buat, maka kerja tu jadi ringan. Hehs.

So hari ni testing basuh comforter! Kita tengok apa nak jadi.

Itu summer punya comforter. Winter comforter ada bawah katil lagi. Yg tu hantar dobi sebab 8 kg. Guna waktu peak winter saja.

Tahun lepas tak guna pun winter comforter tu, atau bahasa arabnya panggil hirom. Jadi, tahun ni boleh kot testing nak jual?

Sebab tahun lepas guna layers of wool blanket dengan comforter biasa, sbb tidur bawah hirom 8 kg rasa macam patah tulang........

Itulah alkisah musim sejuk. Padahal duduk …

the compressed-heated-carbon love (a short story)

- bismillah - 
Just a short story. Sempena cuti lepas round forensic. 
So, there is a medical student named, Aida. She's in her twenties. (A lady would not tell anyone in the world two things: the real age and body weight.)
Aida is a wall-flower, she was once a legend in her alma mater but when it comes to university life's competition, she simply lose her shine. She didnt take part in college's election, nor volunteer to lead any project or activities. She just wanted to be a good team player, after a good times being a team leader during school years. She wanted to sit down and rest from managing people and their problems. 
And one day, her friends were suprised upon seeing a flashing simple diamond ring, a solitaire-cut they guessed, on one of her fingers. Has she got engaged? Is she getting married soon? They were curious. Very curious. 
At that time, more than half of her friends suddenly became cheerful and smiled whenever they meet her. They greeted her in the morning, a…