Thursday, October 8, 2015

mee goreng tak pedas untuk orang gerd

- bismillah -

Gerd, atau orang selalu cakap gastrik. bila perut masuk angin, berlarutan, sampai perut selalu sakit 'gastrik' bila masuk makanan pedas dan seangkatan. selalu gastrik ni orang cakap masuk angin, gerd pula bila lepas makan rasa seram sejuk dan pedih di bahagian tengah perut dekat tulang rangka tu.

Orang sakit gerd ni, tak boleh makan banyak sekali gus, tak boleh makan pedas, masam, panas...minum pun. tapi bergantung juga, kalau dah boleh tahan, gerd sikit2 tu pejam mata saja...bedal jugak makanan yang terhidang depan mata.

contoh makanan yang sedap di mulut tapi perit di perut,
tom yam, sambal, masak lemak cili api, jus oren, kari... kopi dan teh pun... ikut perut sesetengah orang.

Mee Goreng Bo...


  1. rebus spageti untuk 3-4 orang makan.
  2. sebijik bawang besar, 3 ulas bawang putih, sebijik tomato ranum, separuh lada bengala hijau, potong ala kadar dan blend. masuk air sikit je sebab tomato dah berair.
  3. tumis atas api kecik dengan minyak tak banyak dan tak sikit sbb nanti nak masuk ayam. kacau sekali-sekala sampai pekat dan confirm bawang tu rasa dimasak.
  4. angkat tos spageti kalau dah kembang.
  5. basuh ayam, potong kiub. 
  6. potong sayur. karot sebatang, lada bengala yang lagi separuh tadi.
  7. masuk ayam dalam tumisan. kuat api sikit, tambah air kalau tak cukup untuk immerse ayam tu. kacau sampai masak. masuk garam.
  8. masuk sayur.
  9. agak2 karot dah tak keras, masuk la spageti. kacau. dah rata, kuatkan api. tambah kicap untuk warna dan rasa.

makan!

lada bengala, dia tak pedas. tapi still ada aroma bau cili dalam masakan. dan tak ada perencah msg bagai, maka perut just baik2 saja. tomato tu pejam mata, tak masam sangat tapi untuk merahkan/orenkan warna mee tu huhu. lawan dengan warna cili bengala hijau!

hidang dengan sos cili kalau nak makan dengan orang sihat.

untuk orang lapang dan tak sibuk, mulakan dengan basuh ayam...haha. tapi saya nak cepat, so saya buat kerja waktu tumis bawang tu. asalkan selalu kacau dan tak hangit. tak ada perencah kan...guna bawang je lah.

untuk mee goreng normal, masuk kan cili kisar lepas tumis bawang, guna kicap mee, dan udangggg. hurm. with limited resourses and time, ni lah cara saya. :)

orang kata budak medik tak da life. hurmmm. life ada dekat botol sos.

No comments:

Post a Comment

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...