Skip to main content

Tengala bendang

- bismillah -

Balik dari ambik mak balik kerja, ada traktor depan umah! Dok tengala bendang. Excited sebab dah lama tak nampak. Balik rumah pun sekejap2 saja. 

Tiba2 rasa sayu. Mungkin ini kali terakhir? Nak balik pulak entah bila, kalau balik pun sekejap saja..huhu. 

Orang sekeliling mungkin sudah sebati, tapi buat saya yang beberapa tahun sekali baru jumpa proses bajak / tenggala sawah padi ni, sangatlah teruja. Waktu ni, bunyi traktor teran2 haha. tadi tengok ada burung-burung terbang ikut belakang traktor. Tanah sawah yang tinggal tunggul padi kini dah jadi lembik berlumpur. Selut. Kemudian lepas dua-tiga hari mak kata akan naiklah bau legend, nostalgia anak desa, bau selut bendang!

Dunia! Tak habis2 meruntun membuatku teruja. 

Dalam beberapa tahun akan datang, tanah sawah depan umah saya akan didirikan taman perumahan. Cuma sekarang tuan tanah masih tanam padi. Sedih kan bila suatu hari nanti balik kampung dan hanya nampak pemandangan belakang rumah orang? :(

I am secretly wishing yang tanah depan umah tu dikekalkan jadi tanah sawah padi. Amiin. 

Farhana, dunia ini bukan untuk mendiami di hatimu selamanya. *kesat air mata* moga Allah ampunkan attachment ini. Sungguh aku berterima kasih kepada Tuhan yang menulis setting hidupku di kampung penuh syahdu!

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …