Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2015

Berkelah di Songkhla

- bismillah -
Alhamdulillah. Minggu lepas saya dan keluarga ke Songkhla, Thailand. 
Passport saya tak digunakan, saya guna border pass. Pass ni hanya untuk orang yang tinggal di negeri sempadan. Special kan hehe. 
Pergi sana dengan kereta sendiri, alhamdulillah banyak urusan dipermudahkan oleh Allah. Abang drive, pakai gps tanpa internet, jadi waktu telefon pening kami pun pening. Tapi signboard di Thailand ada yg tulis roman, jadi tak susah sangat nak baca signboard. Dan malam sebelum tu saya dah study map, hafal nombor jalan, jadi familiar ja bila lepas satu jalan masuk jalan lain pula. Contoh, jalan nombor 4 ialah jalan utama yang hubungkan dengan pintu sempadan. So tak risau sesat bila masa nak balik dah masuk jalan 4. 
Sepanjang jalan, banyak perkara baru dan berbeza. Gambar raja Thai dipamerkan di tepi jalan dengan bingkai ukiran emas. Bendera2 juga dipacak di setiap divider menjelang traffic light. Bendera nampak baru, saya tak tahu memang ada sepanjang tahun atau baru je letak sem…

bot polisterin

- bismillah -

Sebuah bot polisterin,
yang dipasang enjin (motor kereta dashing kuro),
pasang kipas cucuk lidi sate.
Lepas dalam parit air.

Cerita bot.
Singgah sebab sangkut.
Sampai seru,
Bot pun berlalu.

***
Kita bukan hanyut.
Walau arus tolak belakang.
Tolak ke depan.

Kemudilah.
Belok kiri kanan. Selagi hidup, jalan.

hujan hujan hujan

- bismillah -

Hujan rintik.
Hujan lalu.
Hujan lebat.

Air deras.
Penuh kampung.
Dedaun hanyut.
Sungai melimpah.

Hujan berhenti.
Datang kembali.

Kucing sembunyi.
Ketiduran seharian.
Burung sembunyi.
Kelaparan seharian.
Biasalah, hujan.

Ikan sembunyi.
Tiada kocakan.
Tiada perubahan.
Pemalu, macam tuan.

Aku tanam pokok terung.
Pasu di tengah hujan.
Mungkin kerugian.

Aku buat kerja lagi untung,
Aku cuci lantai porch depan.
Air percuma bertempayan!

Penyapu merah.
Kasut pijak tanah.
Pijak lantai.

Azan zohor.
Kepenatan.
Ketiduran.
Biasalah, hari ujan.

- Kampung Nisam, 16 September 2015. Hujan tak berhenti sejak subuh! Allahumma soyyiban naafi3a.

bagai ikan terkeluar dari air (a fish out of water)

- bismillah -

si A nak skrip kehidupan si B, si B rasa nak skrip kehidupan C, dan begitulah kitaran manusia yang tak pause dan ponder, hidup ini sudah terbaik skripnya buat masing2.

lepas bayi, jadi kanak2, jadi dewasa, kemudian tua. tangga dan stage kehidupan yang harus ditempuh dengan skrip sendiri, kerana hidup ini unik, tak sama dengan orang lain. nasib (fate) kita tak sama.
ada orang lepas sekolah, kerja. lepas kerja, kahwin. lepas kahwin dapat anak.
ada orang lain pula lenggok perjalanan hidupnya.

kadang, kita kena rasa, hidup ini sepenuhnya berjalan atas perancangan Tuhan, bukan kuasa pilihan kita semata2, apatah lagi manusia lain yang membuat penentuan.

tiada istilah hidup ini perlu ikut sekian2 skrip.

hidayah dan taufik, membuahkan amal soleh. kalau perkahwinan itu amal soleh, hidayah nya datang dalam bentuk kesediaan kita dan taufiknya datang dalam bentuk persediaan kita.
dan banyak lagi hidayah dan taufik yang Allah boleh hadirkan.

fuh.

sepanjang perjalanan menuju garis pe…

Kenapa tudung mahal?

- bismillah -
Kenapa tudung/pakaian yang menutup aurat tu dijual mahal? 
Apa tujuan butik dibuka?
Kenapa makin hangat dan galak mengajak muslimah jadi musalmah (artis?)..huhu
Makin hari, muslimah ditarik tarik menjadi mangsa fesyen. Dikejar kejar menjadi buruan. 
Dalam kata lain, kalau kau diam berdiri setempat, kau dikatakan ketinggalan. Atau kolot. Hehs. 
Sungguh, tepuk dada tanya kenapa pakai tudung? Kenapa jual tudung?
Nak capai niat paling tulus sempurna itu tidak mungkin senang. Tapi janganlah kian hari kita kian longgar pegangan hingga lari dari niat asal. 
Nak mengajak orang rasa supaya fesyen islamik itu tidak bersifat dan beragenda konsumerisme. Itulah perniagaan terbaik. Berlari ke akhirat. Bukan semakin menyeret muslimah hinggap melekat di dunia. Attached.

Tengala bendang

- bismillah -
Balik dari ambik mak balik kerja, ada traktor depan umah! Dok tengala bendang. Excited sebab dah lama tak nampak. Balik rumah pun sekejap2 saja. 
Tiba2 rasa sayu. Mungkin ini kali terakhir? Nak balik pulak entah bila, kalau balik pun sekejap saja..huhu. 
Orang sekeliling mungkin sudah sebati, tapi buat saya yang beberapa tahun sekali baru jumpa proses bajak / tenggala sawah padi ni, sangatlah teruja. Waktu ni, bunyi traktor teran2 haha. tadi tengok ada burung-burung terbang ikut belakang traktor. Tanah sawah yang tinggal tunggul padi kini dah jadi lembik berlumpur. Selut. Kemudian lepas dua-tiga hari mak kata akan naiklah bau legend, nostalgia anak desa, bau selut bendang!
Dunia! Tak habis2 meruntun membuatku teruja. 
Dalam beberapa tahun akan datang, tanah sawah depan umah saya akan didirikan taman perumahan. Cuma sekarang tuan tanah masih tanam padi. Sedih kan bila suatu hari nanti balik kampung dan hanya nampak pemandangan belakang rumah orang? :(
I am secretly wishing yang…

Checkpoint

- bismillah -
Macam tak percaya, tapi puan seri dah bagi green light. Masalahnya anak puan seri ni pula masih tak nak masuk gear jalan. 
Come on, lampu dah hijau! Kenapa takut nak drive ke depan?
T_T
Hidup perlu diteruskan. Untuk bertemu next checkpoint. Haha gelabahnya. Checkpoint baru, maka cabarannya baru, soalan baru, denda dan hukuman pun baru jika ada tersalah langkah. Pernah tengok cerita 'survival' dekat ntv7 dulu2 tu? The Amazing race lagi tepat. 
Dalam 'amazing race' kehidupan ini, penamat setiap orang tak sama. Apa yang penting adalah untuk menguasai dan mendapat yang terbaik di setiap checkpoint. Untuk lepas checkpoint dan tak tergendala untuk sampai penamat masing2. 
Persoalannya, sudahkah panda ini bersedia? Haha. Tepuk dada tanya siapakah panda itu..
*** Saya baca artikel ust Juanda, bekas mufti perlis. Katanya, kalau hati tak ikhlas, kita akan susah nak buat penilaian. Beliau bercakap bab memilih jodoh. 
Soalan sedia ke tak sedia tu, jawapannya akan datang sendi…

twinkle twinkle lil aylan

at some other part of the world, twinkle twinkle little star is no more a lullaby, but a kind of roof that shades, where the shelter collapsed and the land barred, and what is left is just the open sea; to settle for a living or, at least, being alive in the new world.

in memory of lil aylan, one of the most fortunate toddler refugees.
September 2015

Adanya situasi peperangan, pelarian, menyedarkan aku bahawa Allah berkuasa mengatur kehidupan makhluk-Nya mengikut kehendak-Nya. Menginsafi diri bahawa Allah sangat berkuasa. kita hanya perlu taat. dan mencari makna dalam juntaian nikmat kehidupan. semakin mengenal Tuhan, semakin mengenal cinta-Nya dalam segenap ciptaan-Nya. 

dalam perang dan isu kemanusiaan, hati ini patut tenang dan tenteram bahawa sentiasa ada kasih sayang Allah walau dalam cebisan bengis manusia!

membesar dalam kereta

- bismillah -

Alhamdulillah. masih berada di malaysia :)

minggu lepas sekitar merdeka, saya pergi kelantan. dari perlis. satu family. lalu lebuhraya timur-barat.

beberapa tahun lepas, jalan tu macam 'playground' bila setiap kali cuti sekolah mesti pergi pantai timur. kangar - kerteh then balik ikut genting karak-kl. dulu ayah drive sorang, lama2 abang join. and kali ni, abang drive sorang. how time flies.

sejak masuk sekolah rendah, selalu dengar kawan2 cerita pergi bercuti. jeles juga, sebab saya kampung mak ayah sama negeri, tak pernah merasa balik kampung. masuk darjah 3, kakak masuk universiti. lepas spm dia pergi kelantan, itulah first time jalan jauh. masuk u, dekat ipoh. so tak tipu almost setiap weekend ayah speed pergi ipoh. kangar-ipoh berulang. raya cina, deepavali, merdeka, lengang sesak semua dah rasa. siang malam hujan panas semua redah. paling best, beli kereta baru, service kereta pun cepat je sbb dah banyak kilometer travelled. sekali tu, balik service kereta…