Monday, September 21, 2015

Berkelah di Songkhla

- bismillah -

Alhamdulillah. Minggu lepas saya dan keluarga ke Songkhla, Thailand. 

Passport saya tak digunakan, saya guna border pass. Pass ni hanya untuk orang yang tinggal di negeri sempadan. Special kan hehe. 

Pergi sana dengan kereta sendiri, alhamdulillah banyak urusan dipermudahkan oleh Allah. Abang drive, pakai gps tanpa internet, jadi waktu telefon pening kami pun pening. Tapi signboard di Thailand ada yg tulis roman, jadi tak susah sangat nak baca signboard. Dan malam sebelum tu saya dah study map, hafal nombor jalan, jadi familiar ja bila lepas satu jalan masuk jalan lain pula. Contoh, jalan nombor 4 ialah jalan utama yang hubungkan dengan pintu sempadan. So tak risau sesat bila masa nak balik dah masuk jalan 4. 

Sepanjang jalan, banyak perkara baru dan berbeza. Gambar raja Thai dipamerkan di tepi jalan dengan bingkai ukiran emas. Bendera2 juga dipacak di setiap divider menjelang traffic light. Bendera nampak baru, saya tak tahu memang ada sepanjang tahun atau baru je letak sempena apa2 event. Dan tiang letriknya lain macam. Hehe. 

Banyak unversiti kelihatan di sepanjang jalan di Songkhla. 

Destinasi pertama ialah Zoo Songkhla. Zoo ini besar dan special nya ialah boleh masuk dengan kereta untuk melawat kandang ke kandang. Ada canopy untuk berjalan, tapi lebih bahagia naik kereta sendiri sambil kena aircond untuk tengok binatang. Haha. 

Kami cari port bawah pokok, had a picnic! Ya, berkelah di zoo. Kakak ipar sediakan makanan semua, nasi dan lauk2nya, kami makan tengah hari sambil tengok zirafah. Hehe. Lapar yang amat selepas sarapan bihun goreng di rumah, jadi makan tengah hari tu sangatlah menyelerakan. Alhamdulillah. 
Mak dan ayah duduk atas kerusi kecik, kami yang lain bersila atas tikar. 

Selepas makan, sambung melawat lagi dan lepas tu terus ke destinasi seterusnya. 

Pantai Samila. Cantik, ombak kuat, angin kuat, tapi ada saja yang mandi. Ada gerai jual2. Hurm. Cuma kalau nak bahagia hidup, pergi melawat saja sini. Tak payah makan kat sana. Sebab banyak anjing berkeliaran. Kuda pun ada untuk sesiapa nak naik, dan bila ada kuda adalah tinggalannya. Mak kata dia nampak orang yang jaga kuda angkat sauk najis kuda, so pantai tu memang bersih dan terjaga daripada benda tu. Tapi najis berbentuk cecair tak dapat di sauk pi buang tang lain kan? Haha. So alhamdulillah kami berkelah dekat zoo dan bukan dekat pantai...

Pantai samila ada banyak tempat. Ada satu tempat ada kepala naga keluar air, macam singa di singapura, situ tak ada pantai sebab bertambak batu. Dekat roundabout ada pantai yang banyak anjing tu huhu. Ada patung kucing besar dan patung duyung. Kemudian dalam perjalanan balik, nampak satu kawasan pantai yang kurang anjing (masih ada), dan ramai peniaga yang pakai tudung. So mungkin la situ kot orang malaysia selalu pergi makan di pantai samila. Entahla. Kami beli air kelapa saja. Udang goreng, telur rebus dan lain2 tu tengok saja. Haha. Lain orang lain tekaknya. 

Seterusnya, kami pergi ke Pasar Terapung Klong Hae. Peniaga berniaga dalam sampan. Bezanya dengan pasar terapung dekat bangkok ialah mereka ni tak bergerak dan tunggu atas sungai je. Kita pergi beli perlu berdiri atas pangkin. Hanya ada satu row of boats, lebih kurang 20 buah agaknya, jual macam2 jenis makanan sejuk panas kering berkuah semua ada. Dan peniaga2nya muslim, pakai tudung, what a bless! Semua orang semua agama boleh makan tanpa banyak soal. Hehe. Ada meja tempat duduk, so basically boleh makan di situ segala benda yang beli dari sampan2 tadi. Di tingkat atas, ada pork congee dan grilled pork dijual terbuka. Haha. Be careful untuk yang beragama islam, jangan main serbu saja, Tuhan marah...

Oh ya, sepanjang jalan, akan nampak pokok2 lain macam besar dan di batangnya dililit kain berwarna merah dan lain2. Kakak ipar saya kata, kemungkinan itu salah satu bentuk pemujaan. So jangan buat hal dekat tempat2 ikat kain warna-warni tu. Huhu. Bacalah doa pelindung moga Allah pelihara daripada sebarang gangguan. 

Selepas makan, kami pun balik. Ya, hanya trip satu hari dan tak tidur. Jimat kos dan tenaga. Lagipun ini kali pertama, dan kemungkinan boleh pergi lagi lain kali. 

Ahha..tandas. Lain macam juga. Huhu. Kenal pasti tandas jenis duduk ke cangkung. Kalau terduduk atas tandas cangkung, habislaaaa yaaakk bekas kasut orang. Sebab tandas dia macam timbul dan tak tertanam dalam tanah. Haha. Entahlah. Dan ada satu tandas stesen minyak ni, air pakai air cebok kolah mini yang autorefill, tak ada paip. Kikikiki. Untuk saya yang hurmmm, saya tak pergi tandas tu. Dan kakak ipar yang ada exposure dengan bahasa dan budaya Thai, dia nampak satu signboard yang sedia toilet. Sebenarnya toilet rumah orang yang caj bayaran untuk orang nak guna. So, toilet macam tu bersih and tak rasa tandas awam sangat. Hihi. Tapi mata kenalah pandai tengok signboard. 

Jadi, keseluruhannya, alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Cuma saya berpesan pada diri dan semua, jagalah makan minum dan kebersihan. Kita nak solat, janganlah pergi cari pasal nak redah najis2 yang susah nak sucikannya. Makan minum, Allah suruh makan yang halal dan baik. Yg disediakan oleh orang islam dan (bukan atau) bersih. Bawalah hand sanitiser. Hahaha. 

Dan kalau rasa ragu (syubhah), jangan makan nanti menyesal bila ada side effect. Ngaji kurang, solat lambat... Mana tahu mungkin ada yang tak kena dalam makanan tu. Huhu. Nauzubillah. 

Solat. Masjid ada sekitar Sadao. Surau banyak. Di zoo ada. Di pasar terapung ada. Alhamdulillah, Islam masih dihormati di sini. Wat Siam amatlah banyak sepanjang jalan raya. Macam2 bentuk patung ada. Hehe. 

Alhamdulillah. Perjalanan yang tak dirancang awal. Hari khamis terfikir dan hari jumaat pergi buat border pass, hari sabtu pergi. Allah permudah. 

Moga Allah berkati masa kami. 
Moga Allah berkati kenangan ini. 
Moga deen islam terus subur terpelihara dalam diri walau di mana berada.  Amiin. 

Wednesday, September 16, 2015

bot polisterin

- bismillah -

Sebuah bot polisterin,
yang dipasang enjin (motor kereta dashing kuro),
pasang kipas cucuk lidi sate.
Lepas dalam parit air.

Cerita bot.
Singgah sebab sangkut.
Sampai seru,
Bot pun berlalu.

***
Kita bukan hanyut.
Walau arus tolak belakang.
Tolak ke depan.

Kemudilah.

Belok kiri kanan.
Selagi hidup, jalan.

hujan hujan hujan

- bismillah -

Hujan rintik.
Hujan lalu.
Hujan lebat.

Air deras.
Penuh kampung.
Dedaun hanyut.
Sungai melimpah.

Hujan berhenti.
Datang kembali.

Kucing sembunyi.
Ketiduran seharian.
Burung sembunyi.
Kelaparan seharian.
Biasalah, hujan.

Ikan sembunyi.
Tiada kocakan.
Tiada perubahan.
Pemalu, macam tuan.

Aku tanam pokok terung.
Pasu di tengah hujan.
Mungkin kerugian.

Aku buat kerja lagi untung,
Aku cuci lantai porch depan.
Air percuma bertempayan!

Penyapu merah.
Kasut pijak tanah.
Pijak lantai.

Azan zohor.
Kepenatan.
Ketiduran.
Biasalah, hari ujan.

- Kampung Nisam, 16 September 2015. Hujan tak berhenti sejak subuh! Allahumma soyyiban naafi3a.

Saturday, September 12, 2015

bagai ikan terkeluar dari air (a fish out of water)

- bismillah -

si A nak skrip kehidupan si B, si B rasa nak skrip kehidupan C, dan begitulah kitaran manusia yang tak pause dan ponder, hidup ini sudah terbaik skripnya buat masing2.

lepas bayi, jadi kanak2, jadi dewasa, kemudian tua. tangga dan stage kehidupan yang harus ditempuh dengan skrip sendiri, kerana hidup ini unik, tak sama dengan orang lain. nasib (fate) kita tak sama.
ada orang lepas sekolah, kerja. lepas kerja, kahwin. lepas kahwin dapat anak.
ada orang lain pula lenggok perjalanan hidupnya.

kadang, kita kena rasa, hidup ini sepenuhnya berjalan atas perancangan Tuhan, bukan kuasa pilihan kita semata2, apatah lagi manusia lain yang membuat penentuan.

tiada istilah hidup ini perlu ikut sekian2 skrip.

hidayah dan taufik, membuahkan amal soleh. kalau perkahwinan itu amal soleh, hidayah nya datang dalam bentuk kesediaan kita dan taufiknya datang dalam bentuk persediaan kita.
dan banyak lagi hidayah dan taufik yang Allah boleh hadirkan.

fuh.

sepanjang perjalanan menuju garis penamat, iaitu akhirat, hati perlu celik, berhati2 dan meletakkan sepenuh pengharapan kepada Tuhan, moga sepanjang jalan dan pengakhiran nanti moga baik2 saja.

Allah letak aku di jalan ini, supaya aku tempuhinya, supaya aku lalui dan gagahkan juga hati utk sampai ke penamat. jika sakit ditengah jalan, perlu berusaha sembuh utk teruskan ke penamat. jika terlalu bahagia di tengah jalan, perlu kuatkan hati untuk berlalu sebab destinasi masih belum dijejaki.

"aku tak tahu kenapa aku di sesuatu tempat ini, melainkan Tuhan membawa aku ke mari"....dengan izin-Nya..

hari ni 12 september, aku buat perancangan yang aku akan berada di atas awan, terbang semula ke jordan. dan rupanya Allah bawa aku ke tempat lain. ke sebuah gerbang.

aku mengaku aku gementar. tapi ibu dan ayah tak pernah memperkecilkan semangat aku. melangkah di persimpangan jalan ini, aku harus percaya dan yakin diri, walau apapun yang akan muncul di hari depan, aku harus sedar bahawa Tuhan tidak pernah biarkan aku keseorangan selagi aku mengharapkan rahmat dan kasih sayang-Nya.

Tuhan, beri aku kekuatan.

tadi saya pergi satu tempat. dan saya rasa sangat asing. betulke aku di sini? orang lain datang dengan matlamat yang jelas, aku datang membawa diri. aku mengaku aku rasa terasing, tapi aku pujuk hati, Allah pilih aku untuk situasi ini, dan situasi ini situasi terbaik. moga2. khauf dan raja' hanya pada Tuhan.

doakan.

dan bila aku temui sesuatu kekurangan itu, baru aku sedar, aku telah merasai segenap kelebihan. kerana jika tidak mengenal baik, maka tidak akan pernah tahu apa itu buruk...

lup dup.

Wednesday, September 9, 2015

Kenapa tudung mahal?

- bismillah -

Kenapa tudung/pakaian yang menutup aurat tu dijual mahal? 

Apa tujuan butik dibuka?

Kenapa makin hangat dan galak mengajak muslimah jadi musalmah (artis?)..huhu

Makin hari, muslimah ditarik tarik menjadi mangsa fesyen. Dikejar kejar menjadi buruan. 

Dalam kata lain, kalau kau diam berdiri setempat, kau dikatakan ketinggalan. Atau kolot. Hehs. 

Sungguh, tepuk dada tanya kenapa pakai tudung? Kenapa jual tudung?

Nak capai niat paling tulus sempurna itu tidak mungkin senang. Tapi janganlah kian hari kita kian longgar pegangan hingga lari dari niat asal. 

Nak mengajak orang rasa supaya fesyen islamik itu tidak bersifat dan beragenda konsumerisme. Itulah perniagaan terbaik. Berlari ke akhirat. Bukan semakin menyeret muslimah hinggap melekat di dunia. Attached. 

Tuesday, September 8, 2015

Tengala bendang

- bismillah -

Balik dari ambik mak balik kerja, ada traktor depan umah! Dok tengala bendang. Excited sebab dah lama tak nampak. Balik rumah pun sekejap2 saja. 

Tiba2 rasa sayu. Mungkin ini kali terakhir? Nak balik pulak entah bila, kalau balik pun sekejap saja..huhu. 

Orang sekeliling mungkin sudah sebati, tapi buat saya yang beberapa tahun sekali baru jumpa proses bajak / tenggala sawah padi ni, sangatlah teruja. Waktu ni, bunyi traktor teran2 haha. tadi tengok ada burung-burung terbang ikut belakang traktor. Tanah sawah yang tinggal tunggul padi kini dah jadi lembik berlumpur. Selut. Kemudian lepas dua-tiga hari mak kata akan naiklah bau legend, nostalgia anak desa, bau selut bendang!

Dunia! Tak habis2 meruntun membuatku teruja. 

Dalam beberapa tahun akan datang, tanah sawah depan umah saya akan didirikan taman perumahan. Cuma sekarang tuan tanah masih tanam padi. Sedih kan bila suatu hari nanti balik kampung dan hanya nampak pemandangan belakang rumah orang? :(

I am secretly wishing yang tanah depan umah tu dikekalkan jadi tanah sawah padi. Amiin. 

Farhana, dunia ini bukan untuk mendiami di hatimu selamanya. *kesat air mata* moga Allah ampunkan attachment ini. Sungguh aku berterima kasih kepada Tuhan yang menulis setting hidupku di kampung penuh syahdu!

Monday, September 7, 2015

Checkpoint

- bismillah -

Macam tak percaya, tapi puan seri dah bagi green light. Masalahnya anak puan seri ni pula masih tak nak masuk gear jalan. 

Come on, lampu dah hijau! Kenapa takut nak drive ke depan?

T_T

Hidup perlu diteruskan. Untuk bertemu next checkpoint. Haha gelabahnya. Checkpoint baru, maka cabarannya baru, soalan baru, denda dan hukuman pun baru jika ada tersalah langkah. Pernah tengok cerita 'survival' dekat ntv7 dulu2 tu? The Amazing race lagi tepat. 

Dalam 'amazing race' kehidupan ini, penamat setiap orang tak sama. Apa yang penting adalah untuk menguasai dan mendapat yang terbaik di setiap checkpoint. Untuk lepas checkpoint dan tak tergendala untuk sampai penamat masing2. 

Persoalannya, sudahkah panda ini bersedia? Haha. Tepuk dada tanya siapakah panda itu..

***
Saya baca artikel ust Juanda, bekas mufti perlis. Katanya, kalau hati tak ikhlas, kita akan susah nak buat penilaian. Beliau bercakap bab memilih jodoh. 

Soalan sedia ke tak sedia tu, jawapannya akan datang sendiri dengan ikhlas. Ada keikhlasan, iaitu niat dan fokus yang benar, hanya utk Allah, nak balasan dan redha Allah, maka persediaan tu akan teratur dalam petunjuk Allah. He is the best wedding planner after all kaannnn! 

So cheer up! Jangan runsing fikir bilakah nak matang buat keputusan. Cari makna untuk kehidupan di stage 'berkahwin'. Cari bushra (berita baik) yang Allah bukakan untuk kehidupan di checkpoint ini. Apabila sudah jelas matlamat, in shaa Allah alatnya mendekat.

Er. Goodnight from malaysia. 

P/s sejak tahun 3 saya di'sumpah' menjadi orang yang pertama kahwin dalam batch. Alhamdulillah 'sumpahan' itu terpelihara daripada khurafat kerana tidak terjadi. Lagi dua minggu nak masuk tahun 5. ;') cepatnya masa berlalu. Dulu sikit2, "ah tahun lima nantila aku fikir."
Lols. Now the time has come! Embrace! 

***
Di sebuah persimpangan jalan, traffic light sudah hijau. Panda dalam gear N. Dah tukar masuk gear D, tapi masih break! ohemji ohemji...

Saturday, September 5, 2015

twinkle twinkle lil aylan


at some other part of the world, twinkle twinkle little star is no more a lullaby, but a kind of roof that shades, where the shelter collapsed and the land barred, and what is left is just the open sea; to settle for a living or, at least, being alive in the new world.

in memory of lil aylan, one of the most fortunate toddler refugees.

September 2015

Adanya situasi peperangan, pelarian, menyedarkan aku bahawa Allah berkuasa mengatur kehidupan makhluk-Nya mengikut kehendak-Nya. Menginsafi diri bahawa Allah sangat berkuasa. kita hanya perlu taat. dan mencari makna dalam juntaian nikmat kehidupan. semakin mengenal Tuhan, semakin mengenal cinta-Nya dalam segenap ciptaan-Nya. 

dalam perang dan isu kemanusiaan, hati ini patut tenang dan tenteram bahawa sentiasa ada kasih sayang Allah walau dalam cebisan bengis manusia!

membesar dalam kereta

- bismillah -

Alhamdulillah. masih berada di malaysia :)

minggu lepas sekitar merdeka, saya pergi kelantan. dari perlis. satu family. lalu lebuhraya timur-barat.

beberapa tahun lepas, jalan tu macam 'playground' bila setiap kali cuti sekolah mesti pergi pantai timur. kangar - kerteh then balik ikut genting karak-kl. dulu ayah drive sorang, lama2 abang join. and kali ni, abang drive sorang. how time flies.

sejak masuk sekolah rendah, selalu dengar kawan2 cerita pergi bercuti. jeles juga, sebab saya kampung mak ayah sama negeri, tak pernah merasa balik kampung. masuk darjah 3, kakak masuk universiti. lepas spm dia pergi kelantan, itulah first time jalan jauh. masuk u, dekat ipoh. so tak tipu almost setiap weekend ayah speed pergi ipoh. kangar-ipoh berulang. raya cina, deepavali, merdeka, lengang sesak semua dah rasa. siang malam hujan panas semua redah. paling best, beli kereta baru, service kereta pun cepat je sbb dah banyak kilometer travelled. sekali tu, balik service kereta around pukul 11 dekat alor setar, mak ajak ayah, jom pergi ipoh? ayah pun on. and kami pergi on the spot tanpa banyak songeh. baju memang tak perlu sbb pergi balik hari...kuat bertenaga waktu tu. boleh dikatakan, kami witness sesuatu kampung tu berubah jadi bandar....huhuhu

lepas kakak grad, dia duduk di kerteh, nu terengganu sana. perangai kami sekeluarga masih tak ubah, suka juga jalan2 pi melawat kakak. cuma kali ni jauh, tak boleh balik hari, kena bermalam. so, kami hanya pergi waktu cuti sekolah yang panjang sket... route baru, kangar - kuala terengganu - kemaman, tapi special sket sbb balik ikut kl. tak masuk kl, masuk genting. kadang pergi jalan karak, tak pergi ikut bukit (kelantan). singgah kuantan, singgah genting. jauhnya yang amat tak payah cerita. kalau nak pergi ambik kereta, pergi naik bas. balik pun pernah naik bas rasanya. sampai la kakak kahwin anak umur dua tahun baru dia pindah kl.

haha. kakak pindah kl, kami pergi kl pula. lol. begitulaa. sebenarnya 'kami' tu refer pada mak ayah la. anak2 ni ikut je. haha. semangat mak dengan ayah ni tinggi. alhamdulillah. Allah permudah mereka untuk jaga dan bela kami anak2.

sebagaimana route berubah, perjalanan hidup juga berubah. makin berusia, makin tak larat, makan pun kena ada pantang...

begitulah. hidup masing2 dinamik. tak sama. exposure tak sama.

so, orang ada checklist nak travel sana sini panjang2, saya senyum sendiri. tak travel manapun, duduk-duduk dalam kereta berjam-jam tu pun dah penuhi kelompongan hati ini.

in memories,
all along the routes.

i will treasure them in my memories.

throwback nak balik jordan dah...hihu. sebelum2 ni cuti hanya kurang sebulan, tak sempat nak jalan2 mana, hanya balik beli barang keperluan dan berkemas. cuti 2 bulan, merasalah hidup manja macam dulu2. hihi.

alhamdulillah alaa kulli hal. semua ini hanya pinjaman, dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali.

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...