Skip to main content

The future that we have no control

- bismillah -

I was inside the car when i talked to ayah about my worries. I told him that i'm afraid of what will happen in the future. 

Ayah said, well, nobody knows what will happen in the future. He said that he totally had no idea back then how is his life going to be today. It is a gift from Allah. And after all those good things happened throught out his life, he has had enough and only pray for a blisful age. Sekarang, ayah hanya minta panjang umur dalam keberkatan. Amin. Me too. 

Actually, ayah knew i was sad about a man's death that was mentioned in the news. He was a doctor, a young man, leaving behind his families. 

I was thinking, 
Am i ready to build my own family when one day, my partner or me is going to leave each other?
Am i ready to accept when one day i have to lose them?

Well, death is real and going to happen. I dont feel bad about it. What i'm worrying about is the separation of partners by other means, not only by death. 

Who knows,
The one who we are madly in love now is going to hurt us very bad one day? Maybe after 5-10 years, words of love will change to words of hatred?

Who knows...

But then, i'll listen to my father. Nobody knows the future. It is all lies in His hand. Only Allah knows. He knows the most. 

So what is our roles for the future that we have no control?
To remain positive, faithful, loyal to Allah and only Him. To always say prayers. To always ask for a firm heart. To have our tawakal on Allah. 

No matter what. No matter how do people betray our love for others. No matter how hard life is going to be. 

In shaa Allah, everything is a good thing. 

So, to have a spouse is to be able to leave or to be left when the time for separation comes...
Well, our iman and characters determine how hurt is the separation can be........no matter what is the reason of separation. 

Am i ready?

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …