Skip to main content

#1 be humble

- bismillah -

Hari ni sekali lagi burung kat luar rumah kejutkan bangun subuh, membuatkan aku sedar yang aku masih di kampung, masih di bilik kesayangan. Bilik yang banyak berkongsi rasa dan segala jatuh bangunku. 

Semua ini pinjaman dari Tuhan. Sekelip mata, akan kembali kepada-Nya juga. Jika aku rasa aku ada banyak, maka ada orang lain yang ada lebih dari aku. Jika aku rasa aku kekurangan, maka ada orang yang lebih kekurangan daripada aku. 

Kaya atau miskin, rendah diri itu penting. Jangan meninggi diri. Jika kita tak mampu jadi humble, kita akan benci pada kemiskinan. Bukankah itu sifat yang diapi2kan oleh syaitan? Jangan benci orang miskin dan kekurangan. 

Aku pernah naik bas, dan duduk sebelah anak kecil yang aku tahu dia tak mandi untuk beberapa tempoh. Aku mengaku, kalau lah aku dilupakan untuk ingat anjuran Quran supaya mengasihi anak yatim dan fakir miskin, dan doa Nabi yang meminta pada Tuhan untuk dianugerahkan rasa kasih kepada orang miskin, maka aku pasti akan menyombongkan diri dan memandang rendah kepada anak itu. Nauzubillahi min zalik. 

Be humble. 

Jika si miskin/kekurangan, mungkin diuji dengan kekayaan/kelebihan orang sekeliling. Anak sedara kita hebat, anak sendiri kaya, mak ayah kerja besar, apa saja yang kita rasa kita ada kelebihan, janganlah jadikan itu sebagai tiket untuk kita meninggi diri. Jadilah rendah diri, siapa tahu di akhirat nanti kita ditinggikan?

Enggang sama enggang, pipit sama pipit. 

Sombong dan tinggi diri itu akan hinggap pada semua. Kaya atau miskin, kalau tiada sifat humble, segalanya nampak rendah. Seorang anak bandar yang kaya tidak akan mampu hidup sederhana dan kekurangan di kampung jika tiada sifat merendah diri. Apatah lagi menantu yang asalnya orang luar daripada keluarga. 

Miskin kah dia, kayakah dia, carilah sifat humble dalam dirinya. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …