Friday, July 10, 2015

Catatan Ramadan 1436H #9

- bismillah -

Jujur dengan diri sendiri. Lakukan apa yang kita niatkan. Minta lindung dengan Allah jika orang salah sangka dan salah faham dengan perbuatan kita. 

Perkara paling saya tak suka ialah balik berdua. Walaupun bukan orang yang sama, bertukar2, tapi still tak best. Saya tak suka. Allah izin saya memang baca ayat kursi sepanjang perjalanan. Yang sedang ikut saya juga ialah manusia yang ada bolak-balik hati mereka. 

Tapi lagi tak suka kalau balik seorang. Walaupun Allah izin zikir lagi banyak meniti di mulut sepanjang berjalan. Takut dan rasa nak menangis tu kalau boleh bau, memang wangi la sepanjang jalan. 

Bila balik berdua,
Tak best bila terserempak dengan orang. Saya tak suka. Hanya berdoa moga yang memandang tak salah anggap bila berdua saja. Tak best tak best. Sebab saya pun tak suka jumpa orang yang balik berdua. Sebab i do judge people, so that's why i assume people will judge me the same too. What u give u get back. 

Tapi serious lah. 

May Allah pelihara daripada fitnah (ujian dan tohmahan). 

Dosa ialah apa yang kita tak mahu dan rasa bersalah kalau orang lain tahu. Ahh. What with this uneasy feeling? 

Wazan timbangnya, balik seorang ialah tindakan tidak berusaha utk menjaga diri. Menjaga diri ialah amanah ibu ayah. Moga tidak dihiasi bisikan syaitan. Amiin. 

P/s alhamdulillah. Situasi di tempat saya belajar, ada rakan lelaki akan jalan escort rakan perempuan jika pada waktu malam. Public transport hanya ada teksi waktu malam, tu pun tak boleh harap sangat pada pak cik dan bang cik teksi. Siang pun boleh buat hal, malam lagi lah. Moga Allah lindung. 

Alhamdulillah. Rakan2 saya bersenang hati dan senang langkah bila diminta pertolongan. Moga Allah berkati dan tolong mereka untuk segala kebaikan. Moga kami tidak disimbah fitnah dan pandangan dan dhon (sangkaan) yang tidak selayaknya diletakkan pada kami yang berusaha menjaga ikhtilat. Moga Allah tutup segala apa yang tak patut disingkap, moga Allah tundukkan hati dan pandangan ini, moga pergantungan pada Allah sentiasa kuat dan utuh biarpun diizinkan manusia membantu untuk menghulurkan pertolongan. 

Ar-rijaalu qawwamuna ala an-nisaa. 

Moga Allah tunjukkan batas2 yang sentiasa dalam redha-Nya. Amiin. 

23 Ramadan, Irbid Jo. 

No comments:

Post a Comment

Takpalah, jaga berkat

Dr tanya kenapa xda ldh, xda amylase... I can just make up the values... High value and get the diagnosis straight away. But i wont lie, ...