Skip to main content

Catatan Ramadan 1436H #9

- bismillah -

Jujur dengan diri sendiri. Lakukan apa yang kita niatkan. Minta lindung dengan Allah jika orang salah sangka dan salah faham dengan perbuatan kita. 

Perkara paling saya tak suka ialah balik berdua. Walaupun bukan orang yang sama, bertukar2, tapi still tak best. Saya tak suka. Allah izin saya memang baca ayat kursi sepanjang perjalanan. Yang sedang ikut saya juga ialah manusia yang ada bolak-balik hati mereka. 

Tapi lagi tak suka kalau balik seorang. Walaupun Allah izin zikir lagi banyak meniti di mulut sepanjang berjalan. Takut dan rasa nak menangis tu kalau boleh bau, memang wangi la sepanjang jalan. 

Bila balik berdua,
Tak best bila terserempak dengan orang. Saya tak suka. Hanya berdoa moga yang memandang tak salah anggap bila berdua saja. Tak best tak best. Sebab saya pun tak suka jumpa orang yang balik berdua. Sebab i do judge people, so that's why i assume people will judge me the same too. What u give u get back. 

Tapi serious lah. 

May Allah pelihara daripada fitnah (ujian dan tohmahan). 

Dosa ialah apa yang kita tak mahu dan rasa bersalah kalau orang lain tahu. Ahh. What with this uneasy feeling? 

Wazan timbangnya, balik seorang ialah tindakan tidak berusaha utk menjaga diri. Menjaga diri ialah amanah ibu ayah. Moga tidak dihiasi bisikan syaitan. Amiin. 

P/s alhamdulillah. Situasi di tempat saya belajar, ada rakan lelaki akan jalan escort rakan perempuan jika pada waktu malam. Public transport hanya ada teksi waktu malam, tu pun tak boleh harap sangat pada pak cik dan bang cik teksi. Siang pun boleh buat hal, malam lagi lah. Moga Allah lindung. 

Alhamdulillah. Rakan2 saya bersenang hati dan senang langkah bila diminta pertolongan. Moga Allah berkati dan tolong mereka untuk segala kebaikan. Moga kami tidak disimbah fitnah dan pandangan dan dhon (sangkaan) yang tidak selayaknya diletakkan pada kami yang berusaha menjaga ikhtilat. Moga Allah tutup segala apa yang tak patut disingkap, moga Allah tundukkan hati dan pandangan ini, moga pergantungan pada Allah sentiasa kuat dan utuh biarpun diizinkan manusia membantu untuk menghulurkan pertolongan. 

Ar-rijaalu qawwamuna ala an-nisaa. 

Moga Allah tunjukkan batas2 yang sentiasa dalam redha-Nya. Amiin. 

23 Ramadan, Irbid Jo. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …