Skip to main content

Catatan Ramadan 1436H #6

- bismillah -

LGBT muslim
adakah kamu bersolat?

setiap perkara dalam dunia ini ada batasnya.
infiniti itu tidak ada.

suka, kasih, sayang, biarlah berpada-pada.
benci, jijik, dendam, biarlah berpada-pada.

ukhwah islamiyah itu terlalu dalam maknanya, lebih dalam daripada mengikat tali perkahwinan dan mencium orangnya.
cinta, biarpun tidak memiliki, tetap satu cinta.

Nabi kata, tidak ada iman seseorang itu jika tidak mencintai  Allah dan Rasul lebih daripada manusia lain.
Allah... iman kita nipis, naik turun dengan ujian dan cabaran.

janganlah sedia mengikis sesuatu yang memang sedia nipis, kerana senipis-nipis iman itu, jika dibaja akan membuahkan taqwa. dan hanya taqwa ialah bekalan untuk dibawa ke alam infiniti...

di syurga, minta lah apa saja yang kamu mahu
cintalah apa saja
makanlah minumlah dan bersenanglah
dengan siapa saja yang kamu mahu
segalanya diberikan oleh Tuhan

hanya akhirat alam infiniti
nikmatnya tiada kesudahan.
sakitnya pula di azab juga tiada kesembuhan.
kulit yang dibakar akan diganti baru 
liyazuuqu alazab....supaya mereka merasa azab itu...

moga Allah memelihara kita semua,
di alam sementara ini, moga segala keinginan kita yang infiniti ini dipagari iman dan doa.

mengadulah kepada-Nya akan segala perasaanmu....

P/s ramadan kali ini, menyaksikan masyarakat dunia yang semakin ketandusan cinta. 
Undang2 perkahwinan sesama jantina diluluskan di sebuah negara kiblat... 
Hendak aku katakan negara itu kiblat kepada kekafiran, journal perubatan yang aku rujuk juga berkiblatkan negara itu...perubatan bukan pula satu benda yang membawa pengamalnya kepada kekafiran. 

Membenci amerika, biarlah berpada. Ada perkara yang tidak rugi jika mencontohi. 
Mengikut jejak langkah amerika, biarlah juga berpada. Ada perkara yang hanya merosakkan diri jika diikuti. 

Mencintai rakan sejenis, biarlah berpada. 
Membenci seseorang, biarlah berpada. 

Saya membaca luahan hati seorang gay, katanya kenapa harus dihalang dan dibenci mereka yang saling mencintai?

Ketahuilah, aku membenci perbuatan kalian yang terang2 menjemput kemurkaan ALLAH, aku tak membenci perasaan kalian untuk saling mengasihi, selagi rasa kasih itu diterjemahkan dengan amal yang sohih. 

Matlamat tidak menghalalkan cara. 

Kasih kan rakan?
Biarlah bukan kerana nafsu. 
Jika benar kasih dan cintakannya, banyak lagi cara utk membuktikan cinta. 
Tak perlu mencium bibirnya!!!

Hadir ke majlis jemputannya. 
Ziarah ketika sakitnya.
Hantar dia ke kubur di hari kematiannya. 
Jelaskan hutang2nya jika mampu. 
Tegur jika dia tak solat semasa hidupnya. 
Marah jika dia mabuk. 
Benci ketika dia berbuat dosa kepada Tuhannya.
Doakan kesejahteraannya. 
Bantu dia keluar dari kesusahan. 
Itulah cinta. 
Itulah hak2 yg digariskan dalam islam. 

Selagi ada iman, selagi itu akan nampak garis halus yang memisahkan cinta kepada makhluk dan cinta kepada Pencipta. 

No other excuse. Just find where the faith in Allah has gone?

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …