Skip to main content

Catatan Ramadan 1436H #10 Cinta

- bismillah -

Kita tak boleh kawal siapa yang akan sayang kita, siapa yang akan kurang suka dengan kita. 

Bukan kuasa kita untuk menitipkan rindu pada diri sendiri dalam diri orang lain. 

Orang sayang kita, orang rindu kita, bukan atas kuasa dan kawalan kita. 

Kita hanya berusaha menjadi sebab. Yang menitipkan rasa ialah Tuhan yang maha Mengetahui. 

:) 

Terima kasih atas segala rasa yang ditabur. Hanya Allah mampu membalas. 

Kasih, kasihan, sayang, empati, simpati, jeles hehe dan segalanya. 

Dan saya yakin, perasaan saya pada yang lain juga, yang akan membalasnya ialah Allah. 

Jika baik, maka balasannya baik. Jika bukan dari manusia, maka Tuhan sentiasa ada.

Jika tidak baik perasaan ini, maka moga dipadamkan dengan istighfar dan kata2 maaf saya. Senang saja hati ini menghukum, namun sentiasa saya lembut lidah supaya segera menyalami dan bermanis muka. Rasa kurang senang itu cepat2 saya gantikan dengan rasa bersalah dan rendah diri. Bukan sifat mukmin untuk merasakan diri lebih baik daripada yang lain. 

Tidak beriman seorang daripada kamu jika Allah dan Rasul tidak dicintai melebihi sekalian manusia. 

Terima kasih Tuhan. 
Alhamdulillah rabbil alamin. 

Saya tak mampu nak balas segala rasa, dan saya juga berlapang dada atas segala rasa yang tak berbalas. Semua itu bukan kawalan kita :)

Alhamdulillah.

Apabila menyedari hakikat qadar yang mengajar erti iman, maka tiada apa yang lebih indah melainkan berusaha untuk mencari manisnya. 

Halawatul iman. 
Ada tiga tanda. 

Menginginkan qada' dan qadar yang manis, mungkin caranya ialah mendidik diri dengan mencari kemanisan iman. 

Tak apa jika rasa tak berbalas, cinta itu rezeki, dan rezeki kita bukan ditentukan oleh manusia dan makhluk lain. 

Cinta ialah, :) rezeki masing-masing. 

P/s in shaa Allah, esok final paper for forth year medical school. Moga murah rezeki dapat markah yg berkat dan cinta yang diredhai. Amiiinnnnnn. Hehe

Dan ini saya copy dr web lain.  
1- قَالَ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  ثَلاَثٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ وَجَدَ بِهِنَّ حَلاَوَةَ الإِِيْمَانِ مَنْ كَانَ اللَّهَ وَرَسُولَه أَحَبَّ إِلَيْهِ مِمَّا سِوَاهُمَا ، وَأَنْ يُحِبَّ الْمَرْء لاَ يُحِبّهُ إِلاَّ لِلَّهِ ، وَأَنْ يَكْرَه أَنْ يَعُود فِي الْكُفْر بَعْد أَنْ أَنْقَذَهُ اللَّه مِنْهُ كَمَا يَكْرَه أَنْ يُقْذَف فِي النَّار .
Maksudnya:
Sabda Rasulullah – sallalhu alyhi wasallam-: Tiga perkara, barangsiapa yang memilikinya, dia telah mendapati dengan tiga perkara itu kemanisan iman. (Iaitu) barangsiapa yang adalah Allah dan Rasulnya lebih dicintai olehnya dari selain kedua-keduanya. Dan bahawa dia menyayangi seseorang hanya semata-mata kerana Allah, dan dia benci untuk kembali kepada kepada kekufuran setelah di selamatkan Allah darinya sebagaimana dia benci dicampakkan ke dalam neraka.
[HR Ahmad, al-Bukhari, Muslim dan al-Nasa'ei]



2- قَوْله صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  ذَاقَ طَعْم الْإِيمَان مَنْ رَضِيَ بِاَللَّهِ رَبًّا وَبِالْإِسْلاَمِ دِينًا وَبِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَسُولاً .  [رواه مسلم]
Maksudnya:
Sabda Rasulullah – sallalhu alyhi wasallam-: Telah merasai kemanisan iman barangsiapa yang telah reda Allah sahaja sebagai Tuhannya, dan Islam sebagai peraturan hidupnya dan dengan Nabi Muhammad  – sallalhu alyhi wasallam- sebagai Rasul.       
[HR Muslim]                                                                                        

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …