Skip to main content

Silaturahim - hubungan kasih sayang

- bismillah -

Santun bicara
Kata manis
Tawa riang

Alhamdulillah. Semalam lepas selesai solat, pergi jumpa seseorang. 

"Mak cik..." Saya senyum. "Saya pernah balik dengan kakak dulu, kita jumpa dekat airport...klia." 

Mak cik tersenyum. Manis seperti sebelumnya. "Haa...patut muka macam biasa nampak."

Lega. 

Berbasa-basi. Tanya khabar. Bermain dengan cucu beliau. Sumpah aku tak henti senyum. Dalam hati, aku nak peluk mak cik...aku rasa sangat kasih pada mereka, walaupun kami bukan keluarga. 

Tapi sungguh, mungkin aku rindu dengan kasih manusia bernama ibu. Terima kasih Tuhan! Kau temukan aku dengan mereka...

If u ever read my previous post about going back to Jo with a kakak, and her family take good care of us while waiting for boarding, and i was included in their family photos and what not, alhamdulillah that i met them again yesterday! Her mother (mak cik) came here to Jo. 

They were strangers, but Allah planned for us to meet and become friends. Alhamdulillah. They are those i want to treassure for my akhirat too. Amiin. 

Baby, selamat membesar menjadi manis, semanis ibu dan nenekmu, yang senyum mereka memberikan sejahtera kepada acik kali pertama acik ialah manusia asing kepada mereka :')

Moga Allah berkati silaturrahim ini. Yang terpupuk di usia mudaku, dengan bantuan Tuhan. Alhamdulillah. 

Barakallahu fi him. :)
(Ucapan utk orang yang kita sanjungi dan hormati). 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …