Skip to main content

Catatan Ramadan 1436H #3

- bismillah -

Alhamdulillah. Ramadan hari ke-3 telah berlalu. Esok hari keempat in shaa Allah. 

Kebaikan sentiasa melimpah
Kerana Kasih dan Rahmat Tuhan tidak terbatas
Berdoalah
Mintalah segenap perkara kebaikan
Semuanya pasti berbalas
Dengan sebaik-baik jawapan
Pada waktu yang sangat memerlukan. 

Minta tolong dengan manusia
Bermula dengan bicara kepada Tuhannya
Supaya digerakkan langkahnya
Diringankan niat hatinya
Dipermudah urusannya
Maka tiada alasan untuk menghulur pertolongan
Melainkan sebagai bukti kesyukuran pada Tuhan

Pertolongan Allah terletak pada pertolongan seorang hamba kepada saudaranya. 

Walaupun pertolongan kita terbatas, 
Tapi pertolongan dari Allah sentiasa luas. 
Sentiasa ada. Sentiasa dekat. 

Ramadan mubarak. 
Penuh barakah. 
Penuh keajaiban. 
Mintalah dengan Allah. 
Tadahlah tangan. 
Bermula dengan bismillah, zikir mengagungkan Allah, selawat ke atas Nabi, lalu hamparkan segenap keinginanmu di dunia ini dan di akhirat nanti, 
Panjang berjela penuh harapan,
Tapi jangan lupa, sebaik2 perkara ialah keredhaan Allah,
Mintalah keredhaan-Nya
Mintalah syurga-Nya
Mintalah kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat
Jangan minta dunia semata, kelak rugi kau disibukkan dan disusahkan oleh dunia. 
Akhiri doa dengan tawakal yang paling tinggi,
Yakin Allah akan izin yang terbaik,
Mungkin di luar pengetahuan kita,
Selawat dan salam buat Nabi junjungan, 
Muhammad S.A.W

Sapukan wajahmu

Dan teruskan berbuat amalan kebaikan. 

Doa ialah kehidupan. 
Hidup tanpa doa 
ialah satu kesusahan tidak teradu,
kesempitan yang tiada jalan keluar. 

Moga Allah menanamkan nikmat dalam bergantung pada-Nya. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …