Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

Catatan Ramadan 1436H #5

- bismillah -
Rakan2 seperjuanganku, Satu per satu berangkat pulang... Untuk selamanya.  Kembali ke pangkuan keluarga, Ada yang kembali ke Pencipta. 
Aku tak dapat bayangkan, bagaimana rasanya untuk kembali ke satu tempat yang tiada daya untuk berpatah balik...
'Tuhan, izinkan aku kembali ke dunia, aku akan buat selain daripada apa yang telah aku buat selama ini...' Kata2 mereka yang berdosa setelah melihat azab di akhirat...
Manusia dan regrets, penyesalan. 
Moga tiada sesalan dalam hidup ini.  Nabi juga melarang kita utk 'ber-kalau' dalam hidup. 
Dalam doa juga, ada diriwayatkan, meminta doa moga dikurniakan Qadha' yang baik...
Biar takdir kita ialah yang baik2... Biar amalan kita ialah yang baik2... Segalanya, Yang di luar kawalan kita... Yang mampu kita kawal... Moga yang baik... Supaya berat timbangan 'kargo' ke alam sana... Supaya tiada penyesalan kelak dari sana. 
P/s aku tahun 4. Jadi hampir separuh rakan2ku sudah grad. Jika aku dan rakan2 ialah elemen yang menjadikan …

Catatan Ramadan 1436H #4

- bismillah -
Allah. I only want Him. 
Tengok gambar pemuda-pemuda Gaza panjat tembok pemisah yg tinggi tu untuk ke masjidil Aqsa utk solat jumaat. 
Nak dibandingkan dengan our hardship nk pergi solat, apalah sangat. 
Tabahlah. Masa muda tak panjang. Esok2 sudah tua. Esok2 sudah berusia. Entah2, esok sudah tiada. 
Dekat malaysia, saya tak rasa saya akan segigih ini... 
Walau apapun halangan, cari jalan. 
Youth... semangatnya bukan mengenal erti limitation. 
Saya tak kata saya tak takut, Jantung masih nak luruh waktu berdepan dengan makhluk ancaman... Pemandu teksi yang suka naikkan tambang.  Anak tak-berapa kecil yang baling mercun.  Terbaru, jumpa anjing liar (husky). 
Tapi ada sesuatu,  Yang terus menolak saya untuk ke hadapan, melalui fasa hidup ini dengan tenang.  Mungkin dah tak ada pilihan lain, Kalau ada keluarga,  Mungkin saya hanya akan memilih untuk berlindung di belakang mereka. 
Keselamatan dan ketenangan ialah tema minggu pertama ramadan.  Hehe. 
Allah. I only want Him. 
Manusia boleh bantu k…

Catatan Ramadan 1436H #3

- bismillah -
Alhamdulillah. Ramadan hari ke-3 telah berlalu. Esok hari keempat in shaa Allah. 
Kebaikan sentiasa melimpah Kerana Kasih dan Rahmat Tuhan tidak terbatas Berdoalah Mintalah segenap perkara kebaikan Semuanya pasti berbalas Dengan sebaik-baik jawapan Pada waktu yang sangat memerlukan. 
Minta tolong dengan manusia Bermula dengan bicara kepada Tuhannya Supaya digerakkan langkahnya Diringankan niat hatinya Dipermudah urusannya Maka tiada alasan untuk menghulur pertolongan Melainkan sebagai bukti kesyukuran pada Tuhan
Pertolongan Allah terletak pada pertolongan seorang hamba kepada saudaranya. 
Walaupun pertolongan kita terbatas,  Tapi pertolongan dari Allah sentiasa luas.  Sentiasa ada. Sentiasa dekat. 
Ramadan mubarak.  Penuh barakah.  Penuh keajaiban.  Mintalah dengan Allah.  Tadahlah tangan.  Bermula dengan bismillah, zikir mengagungkan Allah, selawat ke atas Nabi, lalu hamparkan segenap keinginanmu di dunia ini dan di akhirat nanti,  Panjang berjela penuh harapan, Tapi jangan lupa, sebaik2 perkara …

Catatan Ramadhan 1436H #2

- bismillah -
Masih hari pertama. Alhamdulillah. 
Pagi, waktu keluar rumah pergi kelas, saya terserempak seekor anjing liar. Hihu. Dah la lewat. Dia terkejut saya, saya terkejut dia. Dia siap terlompat ke belakang. 
Jantung dah laju. Kalau aku lari, sah sah kena kejar. Nak stay tak bergerak, serah diri namanya tu. Undur ke belakang, pelan-pelan, make it steady, lalalala, jangan gelabah....
Lintas jalan masuk simpang lain pun tak tengok kereta dah, tengok anjing tu ikut ke tak. 
Orang kata, kalau takut, dia tahu dan kejar.
Alhamdulillah. Allah lindung. Sumpah tak terjangka what will happen kalau anjing tu datang gigit ke apa ke. Nauzubillah min dzalik. Kena gigit kucing pun dah T_T. 
Berkat rahmat Allah, Allah izin masih selamat. Allah. Segala puji hanya bagi Allah. Sebaik2 pelindung. Sebaik2 yang maha Mengetahui. 
Jadi, balik tarawih saya minta tolong kawan murakibkan. Sebab kalau saya masih berdegil, makanya saya tidak mensyukuri nikmat keselamatan yang Allah izinkan. Allah. Lain perasaannya…

Catatan Ramadhan 1436H #1

- bismillah -
Alhamdulillah. Allah izin masih sampai kepada bulan mulia ini. 
Beberapa hari sebelum ramadan, ada sahabat yang diuji dengan kehilangan saudara-mara, ada yang diuji dengan sakit demam dan lain-lain. 
Ahli batch saya sempat buat solat hajat jemaah dan dinner sehari sebelum terawikh (2 hari sebelum puasa). 
Mereka juga baca tahlil. Negeri saya tak biasa buat tahlil, jadi ini pun lebih kurang pengalaman baru. Tahlil sendiri bermaksud ulang zikir Laa Ilaha illa Allah. 
Bila imam lead baca doa, syahdu bila sebut doa utk arwah.  Teringat rakan2 yang sudah pergi dahulu menemui Ilahi. Sudah dua kali ramadan, seorang rakan aku tidak dapat sambut. 
Bagaimana keadaan dia sekarang?
Dia dulu, imam dan lead orang baca zikir selepas solat juga, seperti yang aku tengah lalui sekarang (di majlis solat hajat batch).  Aku fikir, moga pahalanya disempurnakan oleh Allah. Dia meninggal awal, tidak sempat aset anak soleh, tapi in shaa Allah banyak ilmu yang dia kongsikan dan diamalkan oleh orang sekeli…

Why doctors are arrogant? Sentap commed.

- bismillah -
Hari ni kelas commed. Dr tunjuk satu truth, not just a myth. 
Medical students dan doctors mostly 'berlagak'. Rasa diri lebih baik daripada orang lain. Kalau orang lain tak ikut cakap dia, maka dia akan rasakan orang lain tu tak sebijak dia. 
Doktor tanya, why do u think so?
Macam2 jawapan, sebab itu, sebab ini, malah ada yg cakap sbb diorang kena work hard berbanding kursus dan kerjaya lain...... 'Pengorbanan kerja keras' itulah yang menjadikan golongan ini rasa mereka layak jadi orang yang tinggi sikit daripada orang lain dalam social class. 
True, but ada underlying truth. 
Doktor kata, bukan sebab hard work sangat pun. 
Tapi sebab mostly, orang yang ambik medik dan jadi doktor ni, orang yang senang/kaya. They are already from high social class.  How?
Doktor tanya, sapa sini mengaku daripada orang yang kaya? Takda sapa angkat tangan.  Siapa pula yang dari low social class? Sapa mengaku miskin? Takda sapa juga angkat tangan.  See, kamu semua bukan dari low social cla…

Jangan kejar

- bismillah -

Ujian. Bukan saja dalam bentuk harta, tapi juga diuji dalam kekurangan jiwa. 
To the extent that we need to ignore the feeling of needing people's help, and only depend solely on Allah.
Allah tak kan sia2kan hamba-Nya.

Jumaat

- bismillah -
Jumaat terakhir sebelum ramadan.  Am going to Mu'tah, by local bus. My friends said there will be about 4 times shifting the buses. 
Bismillah.  Moga dipermudah semua urusan.  Doakan Allah sentiasa rahmati saya. 
Irbid has been disappointing me lately. This dunia has been disappointing.  Cant wait to go to syurga Allah, moga Allah izinkan. Amiin.

Monolog

- bismillah -
Aku kejar bintang, tenggelam bila siang.  Aku kejar matahari, hanya menyiksa diri.  Aku kejar bulan, siang malam pun tidak dipedulikan. 
Aku laungkan aku cinta Tuhan, Lalu aku berdepan dengan godaan.  
Kekuatan ini entah ke mana hilangnya, Dulu ampuh utuh, Mata dan telinga tidak cacat menilai, Hati tidak bodoh tertipu. 
Dalam mengejar sufi,  Berapa banyak karat harus disugi. 
Dalam mengejar kurnia, Berapa banyak air mata harus dipersia. 
Menangis, bertaubat, dan kembali.  Entah bila kitaran ini akan terhenti.  Entah bila kemanisan iman akan bertamu di hati.  Supaya kau benci maksiat dan takkan ulangi!
Jangan suka hati bercampur dengan ajnabi.  Jangan baca novel perosak akhlak diri.  Jangan tonton karutnya movie.  Jangan dipersia Quran dalam diri.
Dalam mengejar sempurna, Sungguh makin menebal rasa tak guna. 
Kalau tidak diperingatkan dalam kalam-Nya, Sudah lama aku tamatkan semua, Sudah lama aku berputus asa. 
Aku katakan aku mohon Cinta Tuhanku, Syaitan memujuk dengki supaya musnah angan syurgaku.…

8 june 2015

- bismillah -

Alhamdulillah. tamat semester paling dahsyat setakat ini. banyak naik turunnya. banyak pengalaman Allah izin dapat. macam-macam.
soal akademik, kerja, hidup, mati.

moga natijahnya baik2 saja. amiin.

Silaturahim - hubungan kasih sayang

- bismillah -
Santun bicara Kata manis Tawa riang
Alhamdulillah. Semalam lepas selesai solat, pergi jumpa seseorang. 
"Mak cik..." Saya senyum. "Saya pernah balik dengan kakak dulu, kita jumpa dekat airport...klia." 
Mak cik tersenyum. Manis seperti sebelumnya. "Haa...patut muka macam biasa nampak."
Lega. 
Berbasa-basi. Tanya khabar. Bermain dengan cucu beliau. Sumpah aku tak henti senyum. Dalam hati, aku nak peluk mak cik...aku rasa sangat kasih pada mereka, walaupun kami bukan keluarga. 
Tapi sungguh, mungkin aku rindu dengan kasih manusia bernama ibu. Terima kasih Tuhan! Kau temukan aku dengan mereka...
If u ever read my previous post about going back to Jo with a kakak, and her family take good care of us while waiting for boarding, and i was included in their family photos and what not, alhamdulillah that i met them again yesterday! Her mother (mak cik) came here to Jo. 
They were strangers, but Allah planned for us to meet and become friends. Alhamdulillah. Th…