Skip to main content

Kepada yang dizalimi

- bismillah -

"Maka biarkanlah mereka hingga mereka menemui hari (yang dijanjikan kepada) mereka, pada hari itu mereka dibinasakan,
(iaitu) pada hari (ketika) tipu daya mereka tidak berguna sedikit pun bagi mereka dan mereka tidak akan diberi pertologan. 
Dan sesungguhnya bagi orang-orang zalim masih ada azab selain itu. Tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui.

Dan bersabarlah menunggu ketetapan Tuhanmu, kerana sesungguhnya engkau berada dalam pengawasan Kami, dan bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu ketika engkau bangun,
dan pada sebahagian malam bertasbihlah kepada-Nya dan pada waktu terbenamnya bintang-bintang (pada waktu fajar)."

Surah at-Tur, ayat 45-49. 

**********
I live surrounded by rich people and refugees at the same time. 

I came from a once prosperous country yet some controversial issues arising recently, regarding both the people and the rulers. 

With the current situation, people are under pressure of political, economical and social concerns. 

And guess which field would first to be noticed and become a major concern?
The economy. 

And when there is an issue arise with the economy, people will excuse the problem concerning political issue. Social apatah lagi. 

Bila orang fikir duit tak cukup nak sara makan pakai sekolah anak-anak sekeluarga, 
susahlah nak expect dia mampu tubuh NGO untuk bantu masalah remaja sosial. 
Susahlah untuk expect dia hantar anak dia belajar politik lalu join politics. Apatah lagi nak jadi orang yang membawa suara rakyat kawasannya dan memikirkan solusi solusi terbaik untuk diwartakan (jadi ahli parlimen). 

Timbulnya isu ekonomi, rakyat takkan kacau isu politik. Perkembangan sosial negara takkan berubah menjadi baik. 

Kecuali rakyat yang masih ada ruang bernafas. 
**********

War-victims, gst, hudud, 1mdb, tabung haji...


"When human reason has at last been freed from the constraints of instincts, bodily needs and its own survival, it discovers the world, discovers itself and seeks to understand.


Whilst the first precondition for freedom has to do with guaranteeing men the right to satisfy their vital needs, the second is education, which determines the very essence of that freedom at the intellectual and psychological level.


...any society that does not guarantee the conditions for survival and life of all, education for all and the rule of law to defend individual freedoms (in handling of interpersonal relationship) is a society that fails to respect basic human rights." - Freedom, the Quest for Meaning. 


Terbelengu memikirkan beras sama dengan bercelaru membangun wawasan. 


Falsafah perang, bukan kemusnahan harta benda dan bangunan utama tapi kesan terbesar perang ialah mengembalikan kesibukan manusia untuk memikirkan survival makan minum dan keselamatan, maka tiada lagi orang yang lapang untuk memikirkan kemajuan dan pembangunan negara/ tamadun.


***********

Boleh rujuk maslow triangle kalau tak faham kaitan dengan hidup susah dan diam takda bantahan. Atau kaitan hidup susah takdak duit dengan terusan mengundi pemberi duit. Dan kaitan makin hari makin menjadi2, sokongan makin banyak dan 'kerja' mentadbir negara pun makin rancak. 


And tutup ruang peluang kerja buat masa sekarang ni?

Nak bagi semua terjun ke the lowest triangle of needs of maslow   


Buatlah sementara masih ada waktu. Orang takda bukti, tak ada siasatan, sikit2 akan kena tindakan, maka biarlah, itu semua akan diuruskan di hari Penyaksian. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …