Skip to main content

Ujian di jalan kebaikan

- bismillah - 

Ibadah ialah sesuatu yg kita niat nak buat sebab Allah dan dilakukan ikut cara dan panduan syarak. 

Kenapa nak buat baik pun ada ujian?

Contoh, naik kereta nak ke majlis ilmu, kereta rosak. Naik bas, bas tak rosak tapi tak berhenti solat pula. Naik flight, delay...

Cara apa pun yg kita pakai untuk sampai ke sesuatu hadaf yg baik, akan teruji dengan ujian tersendiri...

Jangan persoal pula, aku dah nak buat benda baik why would my solat would have to be compromised? Bukan kah orang yang mencari jalan kebaikan menuju Tuhan, mereka akan mendapat petunjuk dan pertolongan?

Jawapannya: 
1) kita hamba yang Allah pilih nak uji, alhamdulillah tak syok sendiri buat kebaikan tanpa perhatian lebih~
2) kembali pada quran

Soalan refleksi
Adakah orang mengaku beriman ni betul2 beriman atau iman tu tanggal waktu susah/ keadaan yg lari dari perancangan kita? So Allah bagi kesusahan utk kita buktikan pada diri bahwa iman tu kena melekat kuat biarpun waktu susah/~. 
Balik pada contoh tadi, solat kena utamakan. Ada fiqh solat dalam kenderaan, rukhsah solat. Terpulang pada iman untuk menentukan tindakan kita dalam beribadah ketika diuji. 

Yess, ayat quran Allah ada sebut, siapa yg menempuh jalan menuju Allah, Allah akan tunjuk jalan. So yakinlah, waktu susah tu, ada jalan keluar yang Allah tunjuk. Dia takkan bagi problem kalau tak ada solution. Sebab tu signifikan sangat ayat Allah kata manusia tak dibebankan melebihi kemampuannya. Allah tahu kita ada kemampuan untuk cari jalan penyelesaian, lalu ditimpakan ujian tertentu. 

So, choose the strongest connection dengan Allah. Everything yang berlaku tu anggaplah tarbiah. See how far you are attached to this world and how deep your soul and heart are bonded to Allah. 

Ask for His help for way to start, way out and everything...
He is near. Allah hears all our doa. Trust Him!

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …