Saturday, April 18, 2015

Ujian di jalan kebaikan

- bismillah - 

Ibadah ialah sesuatu yg kita niat nak buat sebab Allah dan dilakukan ikut cara dan panduan syarak. 

Kenapa nak buat baik pun ada ujian?

Contoh, naik kereta nak ke majlis ilmu, kereta rosak. Naik bas, bas tak rosak tapi tak berhenti solat pula. Naik flight, delay...

Cara apa pun yg kita pakai untuk sampai ke sesuatu hadaf yg baik, akan teruji dengan ujian tersendiri...

Jangan persoal pula, aku dah nak buat benda baik why would my solat would have to be compromised? Bukan kah orang yang mencari jalan kebaikan menuju Tuhan, mereka akan mendapat petunjuk dan pertolongan?

Jawapannya: 
1) kita hamba yang Allah pilih nak uji, alhamdulillah tak syok sendiri buat kebaikan tanpa perhatian lebih~
2) kembali pada quran

Soalan refleksi
Adakah orang mengaku beriman ni betul2 beriman atau iman tu tanggal waktu susah/ keadaan yg lari dari perancangan kita? So Allah bagi kesusahan utk kita buktikan pada diri bahwa iman tu kena melekat kuat biarpun waktu susah/~. 
Balik pada contoh tadi, solat kena utamakan. Ada fiqh solat dalam kenderaan, rukhsah solat. Terpulang pada iman untuk menentukan tindakan kita dalam beribadah ketika diuji. 

Yess, ayat quran Allah ada sebut, siapa yg menempuh jalan menuju Allah, Allah akan tunjuk jalan. So yakinlah, waktu susah tu, ada jalan keluar yang Allah tunjuk. Dia takkan bagi problem kalau tak ada solution. Sebab tu signifikan sangat ayat Allah kata manusia tak dibebankan melebihi kemampuannya. Allah tahu kita ada kemampuan untuk cari jalan penyelesaian, lalu ditimpakan ujian tertentu. 

So, choose the strongest connection dengan Allah. Everything yang berlaku tu anggaplah tarbiah. See how far you are attached to this world and how deep your soul and heart are bonded to Allah. 

Ask for His help for way to start, way out and everything...
He is near. Allah hears all our doa. Trust Him!

No comments:

Post a Comment

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...