Skip to main content

Nur

- bismillah -

Doctors and arabs friends are always calling me with "Nur", and i am happy about it :) very much. 

Because they pronounced Nur as it should be pronounced, the word is arabic in the first place so it suits their tounge well. 

It is pronounced as 'nouu-r'
Not 'nor' nor 'nu' nor even 'no' like we malays always said. 

And Nur is one of asmaul husna, one of beautiful names that belong to Allah. 
Nur means light, Allah an-Nur is indeed Allah who give us light of hidayah and everything. He enlighten us all. 

And i hope that i always bring lights and smiles to all around me. My second name means something related to happiness.

"Where is Nur?" Dr T asked in a ward round one day. Whenever there is tricky question, he will find me. Because i will answer all questions being shot! Eventhough it is wrong... Because i thought it is right in the first place so i just answered with confident, haha. 

And i learnt some arabs attitude, they are assertive. They give excuses but (my friends) dont lie. "Nur, can u give me summary of this case presented by your friend?" 
"I am sorry doctor, i cant hear."
He nodded. 
Then he asked my colleague, which then she gaves him the same answer too. Haha. I am safe. 
And lastly my doctor asked the one who presented the case to give the summary. 

Well, i am not lazy to give summary, but being assertively honest, i tell him i dont hear everything clearly, so how can i wrap up for summary? :) nak buat mcm mana dah berdiri belakang orang2 besar tinggi, memang la tak boleh focus. 

Kalau kat malaysia, mati la kena sumpah sebab tak dengar orang bentang. 

Apa2 lah. Moga balik malaysia nanti saya masih sopan. Sebab orang sini takda heart feeling. Mereka straightforward, x mudah terasa hati. Nak tegur, tegur on the spot. 
"Jangan merokok, nanti tua jadi macam ayah awak ni..nak?" Pesan doktor kepada anak seorang pesakit diabetes dengan ulcer di kaki.

Sekian. 

Doktorah Nur in the making. In shaa Allah. Moga Allah izin yg terbaik. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …