Skip to main content

Lumba lari ^^

- bismillah -

"Ok, setiap kumpulan hantar 6 orang panglima perang." Ajk memberi arahan. 

Aku dihantar menjadi yang bernombor satu, juga akan menentang yang bernombor satu dari kumpulan lawan. Lawan skipping. 

Apekah itu? Benda paling aku tak suka masa sekolah rendah dulu time PJK. Haha. 

Takdir, aku tak mampu utk teruskan perlawanan. Aku tahu aku takkan menang. Aku bertukar menjadi panglima nombor dua. Kawanku mengganti. 

Nombor dua, lawan lumba lari. 

Bergh. Takkan nak tukar lagi. 

Sahabat sekumpulan jeritkan kata semangat. I dont believe i can do the lumba lari thing. 
"Takpa, tak cuba lagi, tak tahu..."
"Go farhana! Kan dulu PLKN.."
Rakan2 bagi semangat. Hehs. Plkn mana ada lumba lari...kawad, wakil main netball ja. 

"Macam mana nak lari ni?" I asked the ajk. Serius i need some guide macam mana nak lari!

"Ok, dari sini, lari sentuh ajk sana." Ajk bagi arahan. 

Ok. Run. Just run. 

AND I RAN FOR THE FIRST TIME BELIEVING I WILL WIN. 

Selama ni, what i know is zaman sekolah rendah i dapat no last. 

And today, dapat seri. Haha oklah tu. My mind fikir i will be left behind. Just like sblum ni. 
I have no confidence awal tu sebab fikir akan malu kalau tertinggal di belakang, fikir akan jatuh sebab tanah batu kecik2, fikir lekeh, lemah... And kalau tak nak semua tu berlaku, i dont want to run. The same conditions bila kena lawan skipping tadi. Fikir jatuh, tersadung, lambat...semua ada. So, i take decision not to take any risk. 

Itulah sifat perfect melancholy. Personaliti orang yang kalau boleh nak semua kerja menjadi dan berjaya, kalau ada risiko akan gagal maka orang yang berpersonaliti macam ni akan tak buat terus. Tinggal. Tangguh. Takkan buat apa2 yang menegetifkan dirinya. 

Orang macam ni, kena selalu diajar keluar dari comfort zone. 

Dulu my friends ada yang buat salah. And i was the one yang panic, rasa teruk, rasa bad lah. Tapi mereka cool saja, tak apa buat salah...tak perlu rasa teruk. Belajar dari salah. Belajar. 

And start from that moment, i started to view life from different point of view. 

Tapi nampaknya, sifat tu takkan hilang. Cuma perlu adapt. 

Lepas 22 tahun, baru saya naik rollercoster (baca: ala2 swinging ship). And i hate that feeling of fear, insecurity...

Rupanya, saya selama ni suka ambil jalan yang less risiko. Saya pilih middle east instead of uk sebab takut biah sana tak best. Orang lain rasa biasa bila doktor tegur salah kita, tapi saya akan kecewa seharian. 

Bezanya, Allah izin saya cepat cari jalan untuk build comfort zone. On top of masalah tak aktif jawab soalan doktor, saya pergi berdiri sebelah doktor dengan hati yakin. I want to change that uneasy feeling bila dikatakan tak aktif tu dengan menjadi aktif. Yg buruk, i will change to good. 

Semuanya sebab sudah sebati....sifat perfect melancholy. 

Nak semuanya menjadi...

Orang mcm ni, bila terima kritikan, dia akan ambil masa untuk buat pertimbangan. 

Lots more to learn. I love my self :) alhamdulillah. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …