Saturday, March 28, 2015

Lumba lari ^^

- bismillah -

"Ok, setiap kumpulan hantar 6 orang panglima perang." Ajk memberi arahan. 

Aku dihantar menjadi yang bernombor satu, juga akan menentang yang bernombor satu dari kumpulan lawan. Lawan skipping. 

Apekah itu? Benda paling aku tak suka masa sekolah rendah dulu time PJK. Haha. 

Takdir, aku tak mampu utk teruskan perlawanan. Aku tahu aku takkan menang. Aku bertukar menjadi panglima nombor dua. Kawanku mengganti. 

Nombor dua, lawan lumba lari. 

Bergh. Takkan nak tukar lagi. 

Sahabat sekumpulan jeritkan kata semangat. I dont believe i can do the lumba lari thing. 
"Takpa, tak cuba lagi, tak tahu..."
"Go farhana! Kan dulu PLKN.."
Rakan2 bagi semangat. Hehs. Plkn mana ada lumba lari...kawad, wakil main netball ja. 

"Macam mana nak lari ni?" I asked the ajk. Serius i need some guide macam mana nak lari!

"Ok, dari sini, lari sentuh ajk sana." Ajk bagi arahan. 

Ok. Run. Just run. 

AND I RAN FOR THE FIRST TIME BELIEVING I WILL WIN. 

Selama ni, what i know is zaman sekolah rendah i dapat no last. 

And today, dapat seri. Haha oklah tu. My mind fikir i will be left behind. Just like sblum ni. 
I have no confidence awal tu sebab fikir akan malu kalau tertinggal di belakang, fikir akan jatuh sebab tanah batu kecik2, fikir lekeh, lemah... And kalau tak nak semua tu berlaku, i dont want to run. The same conditions bila kena lawan skipping tadi. Fikir jatuh, tersadung, lambat...semua ada. So, i take decision not to take any risk. 

Itulah sifat perfect melancholy. Personaliti orang yang kalau boleh nak semua kerja menjadi dan berjaya, kalau ada risiko akan gagal maka orang yang berpersonaliti macam ni akan tak buat terus. Tinggal. Tangguh. Takkan buat apa2 yang menegetifkan dirinya. 

Orang macam ni, kena selalu diajar keluar dari comfort zone. 

Dulu my friends ada yang buat salah. And i was the one yang panic, rasa teruk, rasa bad lah. Tapi mereka cool saja, tak apa buat salah...tak perlu rasa teruk. Belajar dari salah. Belajar. 

And start from that moment, i started to view life from different point of view. 

Tapi nampaknya, sifat tu takkan hilang. Cuma perlu adapt. 

Lepas 22 tahun, baru saya naik rollercoster (baca: ala2 swinging ship). And i hate that feeling of fear, insecurity...

Rupanya, saya selama ni suka ambil jalan yang less risiko. Saya pilih middle east instead of uk sebab takut biah sana tak best. Orang lain rasa biasa bila doktor tegur salah kita, tapi saya akan kecewa seharian. 

Bezanya, Allah izin saya cepat cari jalan untuk build comfort zone. On top of masalah tak aktif jawab soalan doktor, saya pergi berdiri sebelah doktor dengan hati yakin. I want to change that uneasy feeling bila dikatakan tak aktif tu dengan menjadi aktif. Yg buruk, i will change to good. 

Semuanya sebab sudah sebati....sifat perfect melancholy. 

Nak semuanya menjadi...

Orang mcm ni, bila terima kritikan, dia akan ambil masa untuk buat pertimbangan. 

Lots more to learn. I love my self :) alhamdulillah. 

No comments:

Post a Comment

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...