Skip to main content

Ironi hidup

- bismillah -

Kita biasa dengar, tika seorang mengeluh tiada kasut, pada masa yang sama ada orang yang tiada kaki. 

I started to worry when i saw my savings is not as much as what my friend has. But then, one day, i heard noises from outside the house. There were two voices shouting out loud. Were they fighting or something else happening? I went to the window and it sank my heart. 

"We are selling vegetables from the countryside!" I heard those clearly being shouted by a man. His son repeat after him. And they did that continuously. While pushing a three-wheel cart loaded with greens. 

I am worrying about what? My tiny savings? Allah. That amount is much more than what those two men would be expecting. 

And another story. 

Let me use A and B because it is a bit sensitive story. 

A wanted to get married. But A got no chance for it. There are certain circumstances ahead that are unsettled. While B, have B's way lay out wide, cleared straight path to marriage, but B just dont want to get married yet. B needs another year, or maybe years. 

Well, i am not judging anyone. But, what i learnt is that, what we have may not be enough for us, but that was a huge blessing for others. 

So, why not we say syukur, even if we think what we have is sikit? Sebab sikit pada kita, boleh jadi sangat signifikan dan diperlukan oleh orang lain. 

Bersyukurlah. Bersyukurlah. Allah akan tambah apa yang kita rasa tak cukup dan malah Allah berkuasa untuk tambah apa yang kita rasa dah sedia cukup. 

Rezeki di tangan Tuhan. 
Ukuran banyak atau sikit, bukan penentu kebahagiaan dan ketenteraman iman. 
Bersyukur boleh diertikan sebagai menyimpan dengan sebaiknya, dan menggunakan juga dengan sebaiknya. 

Bersyukur dengan apa yang ada,
Bertawakal dengan apa yang tiada. 

Alhamdulillah. For everything. 

Comments

  1. well said. :)
    kadang terlupa and demand for more.
    tapi sebenarnya apa yang Allah bagi tu kalau kita pandai bersyukur, yang sikit pun jadi banyak.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …