Friday, March 20, 2015

Hospital jauh T.T

- bismillah -

Kakak senior cakap hospital besar negeri saya tak nak ambil permohonan medical student utk buat attachment di situ. 

Baru dok bayang feeling2 bangun pagi ayah hantar pi hospital. 

8pagi hingga 11tgh hari ja pun. 

Kalau hospital tu tak terima pelajar, maknanya saya kena pi hospital negeri lain! Jauh ooo. Bukan boleh naik bas mcm sini arab bawa laju zuup. 

Di manakah pertimbangan utk anak negeri ini utk belajar di hospital yg dekat dan jimat belanja T.T

Salahkan faktor luar pula. Actually, i am worrying...can i survive in my own country malaysia? 

Macam kerek kan..tp at least aku rasa amannya islam di sini pada orang yang menjaga islam. Walaupun tak isytihar negara islam, tp i feel the peace of islam here, for at least now pak cik generasi 40 an tu baik, yg belasan tu mostly dah byk pengaruh luar. 
Kat msia, pak ustaz pun tak boleh percaya. 

Kena sewa rumah kalau hospital jauh. Kat sini tuan rumah nak masuk rumah pun bismillah dia kuat gila. Mintak lindung dengan Allah. Nak ambik sewa pun akan bawa anak teman kalau nak masuk rumah. Tukang paip pun jaga mata bila cakap2 dlm rumah *nangis*

Alhamdulillah. 

Lagi satu, can i drive? Safely... Haaa. 

Come on. Lagi 2 tahun utk buat persediaan mental dan fizikal utk nak jadi 'pekerja'. 

Some hospitals ada kuarters. Thank goodness!
(Tapitakkansampaipostgradphdbagaipunkaunakdukkuartersdrfarhana?) haha.

So. 

Urm. Kat sini, everything is within walking distance. Kalau jauh naik bas or taxi. I used to walk alone, or have my caring friend to escort for safety. Taxi yang baik sangat baik, yang tak baik pun ada. Moga Allah lindung. Tp, bilangan kami yang sikit ni rasa mudah nk bonding sesama melayu. 

Hurm. Positif ja lah. Belajar. Masalah bukan utk downgrade kita. Tp utk upgrade kita punya learning style. 

May Allah put me in biah solehah setiap masa. Amiin. 

No comments:

Post a Comment

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...