Skip to main content

Hospital jauh T.T

- bismillah -

Kakak senior cakap hospital besar negeri saya tak nak ambil permohonan medical student utk buat attachment di situ. 

Baru dok bayang feeling2 bangun pagi ayah hantar pi hospital. 

8pagi hingga 11tgh hari ja pun. 

Kalau hospital tu tak terima pelajar, maknanya saya kena pi hospital negeri lain! Jauh ooo. Bukan boleh naik bas mcm sini arab bawa laju zuup. 

Di manakah pertimbangan utk anak negeri ini utk belajar di hospital yg dekat dan jimat belanja T.T

Salahkan faktor luar pula. Actually, i am worrying...can i survive in my own country malaysia? 

Macam kerek kan..tp at least aku rasa amannya islam di sini pada orang yang menjaga islam. Walaupun tak isytihar negara islam, tp i feel the peace of islam here, for at least now pak cik generasi 40 an tu baik, yg belasan tu mostly dah byk pengaruh luar. 
Kat msia, pak ustaz pun tak boleh percaya. 

Kena sewa rumah kalau hospital jauh. Kat sini tuan rumah nak masuk rumah pun bismillah dia kuat gila. Mintak lindung dengan Allah. Nak ambik sewa pun akan bawa anak teman kalau nak masuk rumah. Tukang paip pun jaga mata bila cakap2 dlm rumah *nangis*

Alhamdulillah. 

Lagi satu, can i drive? Safely... Haaa. 

Come on. Lagi 2 tahun utk buat persediaan mental dan fizikal utk nak jadi 'pekerja'. 

Some hospitals ada kuarters. Thank goodness!
(Tapitakkansampaipostgradphdbagaipunkaunakdukkuartersdrfarhana?) haha.

So. 

Urm. Kat sini, everything is within walking distance. Kalau jauh naik bas or taxi. I used to walk alone, or have my caring friend to escort for safety. Taxi yang baik sangat baik, yang tak baik pun ada. Moga Allah lindung. Tp, bilangan kami yang sikit ni rasa mudah nk bonding sesama melayu. 

Hurm. Positif ja lah. Belajar. Masalah bukan utk downgrade kita. Tp utk upgrade kita punya learning style. 

May Allah put me in biah solehah setiap masa. Amiin. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …