Wednesday, March 4, 2015

Clinical year students: dont lose ur grip! Advices to me and others who happened to feel down....

- bismillah -

Mudahnya bibir mengungkapkan kata
Sedang hati membentak tanpa bicara

I know kalau nak dapatkan sesuatu kena usaha
Tapi bila diri sendiri nak mula berusaha itu, 
Alangkah susahnya!

Semua benda ada hikmah. 
Hari tu doktor tegur my attitude yang passive
Yeah. Agaknya ada dua faktor. 
Satu, i dont know the answer so i just kept quiet
Dua, my voice is too low to be compared with those almost-2-meter-tall men! Comfirm peti suara mereka panjang lagi kot. 
(Tambahan: faktor ketiga, saya tak faham bahasa mereka...angguk kepala berdecit sambil angkat kening = 'no', tenung lama sambil kepala ke depan jegil mata = 'please repeat'...uuuu ajaib kan)

Sedih gak bila dapat feedback macam tu. Tapi, i pujuk diri. Doktor tegur sebab doktor nak studentnya berubah. Doktor tak nak tengok budak melayu ini ketinggalan dalam discussion. 

Alhamdulillah. 

I read some motivational survival tips from doktor harlina. Dr har cakap, bila kita aktif dalam discussion maksudnya kita sedang membantu guru kita juga. Bukan sekadar utk diri sendiri. Ya lah, bayangkan kita jadi cikgu satu hari nanti dan anak pelajar tunjuk muka serius ja tak bercakap banyak pun. Kita pun stress. 

Dan satu lagi tips dr har, beranikan diri untuk volunteer. Hehs. Yg ni tak berani lagi nak buat. Ada juga pesanan supaya gunakan peluang belajar ni utk buat PE kerap2 di depan specialists. So bila dpt peluang kena point dengan doktor, ucapkan syukur and show them how will u act as a doctor later...

If u have done any mistake, you will be corrected immediately. 
If u did well, u'll be praised. Hehe. Both are good things! So dont hide from ur doctors when he is scanning his students. 

And as for my confidence level, alhamdulillah i regained that back. 

For my voice issue, hehe. Another stratergy. This stratergy wasnt written by any motivational speakers yet. STAND CLOSE BY YOUR DOCTORS' SIDE. He will hear everything you said. Hehehe. That solved masalah 'anda pelajar tak aktif' critics. Alhamdulillah. 

Dan utk faktor tak cukup ilmu tu, sendiri mau study la...tak study memang la tak cukup ilmu. Dan jangan pula study dengan niat nak terer jawab soalan doktor. 

For my friends yg mungkin ada naik turun your confident level masa klinikal ni, sabarlah. There is something called 'tangga2 kompetensi'. Nayy i dont make it up. It is called the competency level / ladder of learning / competency. 

You can google about it. 
What i can summarise about it is that, it started like, 'i have no idea how will i do wrong in physical exam'. Blissfully ignorant. Then next stage, 'oh, okay i am wrong, i dont know how to look for capillary refill, i dont recognise murmur and its 6 characteristics'. we should be aware that it is normal to say 'i am sorry i dont know' once in a while during early days in clinical rotation. Then we will change to 'oh, now i know about it!' we are confident to describe that the patient chest has normal bilateral air entry with no additional sound. Then at this stage, we will feel confident.  
The last stage is something like, 'wow i dont know that i can calculate liver span, because all this while i met nobody with hepatomegaly. I am not stupid after all...' Hehe. 

Lastly what i want to share is, write what objectives you yourself want to achieve in every rotation. I did one like, 
[] perform physical exam on:
[/] a child [/] an infant [/] a toddler

Bila kita tulis apa kita nak, Allah akan buka jalan utk kita usaha dan dapat. (Dan kalau kena paksa dengan doktor pun kita akan rasa lega sbb balik nanti boleh tick besar2: accomplished! Lagipun, kalau dah berazam macam tu, mestilah kita tarik diri kita utk baca nota pasal apa yg kita nak capai tu kan. Kalau bercita-cita nk ambik kes pesakit meningitis, kenalah baca dulu segala maklumat berkaitan meningitis. So bila ada target, we will eventually prepare ourself towards it. (So does marriage target. Hehs.)

I share this in here sbb nanti possible untuk i reread for my self. Life is bouncy, hari ni confident esok kena tegur down balik so kita repeat cycle sama. 

Iron lady is tough, silk lady is resilient. - farhana, 2015 

Resilient ni, dia kuat lepas dia lemah. Recoil gitu. 
So, i am sorry if my strategies dont work for you. Hehe. I just want to see others dont lose their trust in their capabilities. Sbb some pandai dlm akademik tp bila masuk klinikal susah sket sbb kena berinteraksi.. Jadi, get involve and be active sejak zaman sekolah. Peluang byk zaman sekolah. Zaman lps skolah byk peluang utk cipta peluang. Dia takkan tersedia 'kursus kepimpinan 3 hari 2 malam di hotel free of charge..' Throwback~

That's all for now. Send ur thought and prayers for everybody's happiness and blessing, especially those who are struggling to accept that hidup ni ada 'i dont know'.  You are not alone. 

May Allah bless us all. 

No comments:

Post a Comment

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...