Skip to main content

Clinical year students: dont lose ur grip! Advices to me and others who happened to feel down....

- bismillah -

Mudahnya bibir mengungkapkan kata
Sedang hati membentak tanpa bicara

I know kalau nak dapatkan sesuatu kena usaha
Tapi bila diri sendiri nak mula berusaha itu, 
Alangkah susahnya!

Semua benda ada hikmah. 
Hari tu doktor tegur my attitude yang passive
Yeah. Agaknya ada dua faktor. 
Satu, i dont know the answer so i just kept quiet
Dua, my voice is too low to be compared with those almost-2-meter-tall men! Comfirm peti suara mereka panjang lagi kot. 
(Tambahan: faktor ketiga, saya tak faham bahasa mereka...angguk kepala berdecit sambil angkat kening = 'no', tenung lama sambil kepala ke depan jegil mata = 'please repeat'...uuuu ajaib kan)

Sedih gak bila dapat feedback macam tu. Tapi, i pujuk diri. Doktor tegur sebab doktor nak studentnya berubah. Doktor tak nak tengok budak melayu ini ketinggalan dalam discussion. 

Alhamdulillah. 

I read some motivational survival tips from doktor harlina. Dr har cakap, bila kita aktif dalam discussion maksudnya kita sedang membantu guru kita juga. Bukan sekadar utk diri sendiri. Ya lah, bayangkan kita jadi cikgu satu hari nanti dan anak pelajar tunjuk muka serius ja tak bercakap banyak pun. Kita pun stress. 

Dan satu lagi tips dr har, beranikan diri untuk volunteer. Hehs. Yg ni tak berani lagi nak buat. Ada juga pesanan supaya gunakan peluang belajar ni utk buat PE kerap2 di depan specialists. So bila dpt peluang kena point dengan doktor, ucapkan syukur and show them how will u act as a doctor later...

If u have done any mistake, you will be corrected immediately. 
If u did well, u'll be praised. Hehe. Both are good things! So dont hide from ur doctors when he is scanning his students. 

And as for my confidence level, alhamdulillah i regained that back. 

For my voice issue, hehe. Another stratergy. This stratergy wasnt written by any motivational speakers yet. STAND CLOSE BY YOUR DOCTORS' SIDE. He will hear everything you said. Hehehe. That solved masalah 'anda pelajar tak aktif' critics. Alhamdulillah. 

Dan utk faktor tak cukup ilmu tu, sendiri mau study la...tak study memang la tak cukup ilmu. Dan jangan pula study dengan niat nak terer jawab soalan doktor. 

For my friends yg mungkin ada naik turun your confident level masa klinikal ni, sabarlah. There is something called 'tangga2 kompetensi'. Nayy i dont make it up. It is called the competency level / ladder of learning / competency. 

You can google about it. 
What i can summarise about it is that, it started like, 'i have no idea how will i do wrong in physical exam'. Blissfully ignorant. Then next stage, 'oh, okay i am wrong, i dont know how to look for capillary refill, i dont recognise murmur and its 6 characteristics'. we should be aware that it is normal to say 'i am sorry i dont know' once in a while during early days in clinical rotation. Then we will change to 'oh, now i know about it!' we are confident to describe that the patient chest has normal bilateral air entry with no additional sound. Then at this stage, we will feel confident.  
The last stage is something like, 'wow i dont know that i can calculate liver span, because all this while i met nobody with hepatomegaly. I am not stupid after all...' Hehe. 

Lastly what i want to share is, write what objectives you yourself want to achieve in every rotation. I did one like, 
[] perform physical exam on:
[/] a child [/] an infant [/] a toddler

Bila kita tulis apa kita nak, Allah akan buka jalan utk kita usaha dan dapat. (Dan kalau kena paksa dengan doktor pun kita akan rasa lega sbb balik nanti boleh tick besar2: accomplished! Lagipun, kalau dah berazam macam tu, mestilah kita tarik diri kita utk baca nota pasal apa yg kita nak capai tu kan. Kalau bercita-cita nk ambik kes pesakit meningitis, kenalah baca dulu segala maklumat berkaitan meningitis. So bila ada target, we will eventually prepare ourself towards it. (So does marriage target. Hehs.)

I share this in here sbb nanti possible untuk i reread for my self. Life is bouncy, hari ni confident esok kena tegur down balik so kita repeat cycle sama. 

Iron lady is tough, silk lady is resilient. - farhana, 2015 

Resilient ni, dia kuat lepas dia lemah. Recoil gitu. 
So, i am sorry if my strategies dont work for you. Hehe. I just want to see others dont lose their trust in their capabilities. Sbb some pandai dlm akademik tp bila masuk klinikal susah sket sbb kena berinteraksi.. Jadi, get involve and be active sejak zaman sekolah. Peluang byk zaman sekolah. Zaman lps skolah byk peluang utk cipta peluang. Dia takkan tersedia 'kursus kepimpinan 3 hari 2 malam di hotel free of charge..' Throwback~

That's all for now. Send ur thought and prayers for everybody's happiness and blessing, especially those who are struggling to accept that hidup ni ada 'i dont know'.  You are not alone. 

May Allah bless us all. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …