Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2015

Ironi hidup

- bismillah -
Kita biasa dengar, tika seorang mengeluh tiada kasut, pada masa yang sama ada orang yang tiada kaki. 
I started to worry when i saw my savings is not as much as what my friend has. But then, one day, i heard noises from outside the house. There were two voices shouting out loud. Were they fighting or something else happening? I went to the window and it sank my heart. 
"We are selling vegetables from the countryside!" I heard those clearly being shouted by a man. His son repeat after him. And they did that continuously. While pushing a three-wheel cart loaded with greens. 
I am worrying about what? My tiny savings? Allah. That amount is much more than what those two men would be expecting. 
And another story. 
Let me use A and B because it is a bit sensitive story. 
A wanted to get married. But A got no chance for it. There are certain circumstances ahead that are unsettled. While B, have B's way lay out wide, cleared straight path to marriage, but B just dont wan…

Lumba lari ^^

- bismillah -
"Ok, setiap kumpulan hantar 6 orang panglima perang." Ajk memberi arahan. 
Aku dihantar menjadi yang bernombor satu, juga akan menentang yang bernombor satu dari kumpulan lawan. Lawan skipping. 
Apekah itu? Benda paling aku tak suka masa sekolah rendah dulu time PJK. Haha. 
Takdir, aku tak mampu utk teruskan perlawanan. Aku tahu aku takkan menang. Aku bertukar menjadi panglima nombor dua. Kawanku mengganti. 
Nombor dua, lawan lumba lari. 
Bergh. Takkan nak tukar lagi. 
Sahabat sekumpulan jeritkan kata semangat. I dont believe i can do the lumba lari thing.  "Takpa, tak cuba lagi, tak tahu..." "Go farhana! Kan dulu PLKN.." Rakan2 bagi semangat. Hehs. Plkn mana ada lumba lari...kawad, wakil main netball ja. 
"Macam mana nak lari ni?" I asked the ajk. Serius i need some guide macam mana nak lari!
"Ok, dari sini, lari sentuh ajk sana." Ajk bagi arahan. 
Ok. Run. Just run. 
AND I RAN FOR THE FIRST TIME BELIEVING I WILL WIN. 
Selama ni, what …

Tenang dengan doa

- bismillah -
Seorang laki-laki datang kepada Al-Hasan Al-Bashri rahimahullah. Ia bertanya, “Apa rahasia sifat zuhudmu terhadap dunia wahai sang imam?”
Beliau menjawab, “Ada empat hal :Aku tahu bahwa rezekiku tidak akan diraih oleh orang lain. Maka aku menyibukkan diriku sendiri untuk rezekiku.Aku tahu bahwa amal perbuatanku tidak akan dilakukan oleh orang lain. Maka aku menyibukkan diriku sendiri untuk melakukannya.Aku tahu bahwa Allah Ta’ala selalu melihatku. Maka aku malu bila Allah Ta’ala melihatku sedang berbuat maksiat.Aku tahu bahwa kematian menantiku. Maka aku mempersiapkan bekal untuk menghadap Rabbku.”Copied dari website lain yg dijumpai melalui google. ***Alhamdulillah. Keyakinan kita dengan doa dan bimbingan Tuhan, takkan buatkan kita risau. Yang penting, usaha doa dan tawakal, sebab kita tak tahu melainkan hanya Allah yang maha mengetahui. Dikelilingi oleh adik kakak yang ma shaa Allah sangat bersemangat untuk menuntut ilmu agama, adalah satu anugerah. Kelebihan mereka tida…

Tales from the hospital lobby

- bismillah -
I sat for a couple of minutes in the hospital lobby.  It taught me a lot. 
I saw a woman with bandaged right eye. An old man walking slowly with his stick, being left behind. Another old man cheerfully walking alone, going home i guessed since i saw him earlier this morning at the surgery clinic. A happy family of three, whose their 4-year-old son was so afraid of syringe that he cried loudly on his father's shoulder in the clinic just now. 
I wondered what were they thinking upon leaving the hospital. Some went home feeling relieved with good news told by the doctors, some may left feeling anxious with their health conditions, while some others may even be worried, about the cost of treatment. Sick people cost a lot of money. No money, no treatment. That is how the world worked. Back then, islamic scholars used to give free treatments. 
Back to my sitting in the lobby. We are all have our death written. Everybody will die eventually, be it the sick one or the healthy one…

Hospital jauh T.T

- bismillah -
Kakak senior cakap hospital besar negeri saya tak nak ambil permohonan medical student utk buat attachment di situ. 
Baru dok bayang feeling2 bangun pagi ayah hantar pi hospital. 
8pagi hingga 11tgh hari ja pun. 
Kalau hospital tu tak terima pelajar, maknanya saya kena pi hospital negeri lain! Jauh ooo. Bukan boleh naik bas mcm sini arab bawa laju zuup. 
Di manakah pertimbangan utk anak negeri ini utk belajar di hospital yg dekat dan jimat belanja T.T
Salahkan faktor luar pula. Actually, i am worrying...can i survive in my own country malaysia? 
Macam kerek kan..tp at least aku rasa amannya islam di sini pada orang yang menjaga islam. Walaupun tak isytihar negara islam, tp i feel the peace of islam here, for at least now pak cik generasi 40 an tu baik, yg belasan tu mostly dah byk pengaruh luar.  Kat msia, pak ustaz pun tak boleh percaya. 
Kena sewa rumah kalau hospital jauh. Kat sini tuan rumah nak masuk rumah pun bismillah dia kuat gila. Mintak lindung dengan Allah. Nak ambik s…

Piece of advices to ms Singles :)

- bismillah -
I want to share this piece of advices...yg tiba2 ja ust penceramah rasa nak bagi nasihat. 
Dia kata,  Mulakan dengan diri untuk jadi baik.  Kalau kamu cinta quran, Allah akan bagi pasangan yang sesuai utk kamu juga. 
Cash utk nasihat berlawanan yang saya dengar sebelumnya. 
Dilema kan jadi single?
Bagi saya, saya rasa mixed feeling bila kawan2 sekeliling dah mula ke alam rumah tangga. I am happy for them and wondering when is my time. Most of the time rasa macam ni. 
But after ups and downs, stress jadi ajk program, stress dgn meetings, reports, stress dengan ward rounds, stress dengan exam, I think about being single in a new perspective. :) no more mixed feeling. 
When i am sick, alhamdulillah ada kawan2.  Exam, ada study dengan kawan.   Meetings, programs, ada teamates. Loving pulak tu.  Kalau i still focus on being alone, tak celik nikmat sangat la tu...
Dulu rasa inferior juga kalau org cakap pasal marriage. 
But now, i realised that jadi single ke, engaged ke, married or widowed …

Kite belum cukup baik

- bismillah -
Kita belum cukup baik.  Jika kita menganggap kita takkan diuji. 
Kita belum cukup baik, Jika tak pernah bentengi diri. 
Kita belum cukup baik, Jika masih bertangguh taubat pada esok hari. 
Kita belum cukup baik,  Jika terus terbuai menghanyut diri. 
Kita belum cukup baik, Jika menimbus masalah peribadi. 
Bangun. Selesaikan tuntutan hati!  Jangan jadi fitnah pada yang memerhati.  Jangan jadi ragu pada yakinnya takdir Jangan jadi gelisah dengan bisiknya iblis
Kita belum cukup baik,  Jika berterusan begini.

sakura

- bismillah -
Pada hari sakura kelihatan, Indah, tertawan, Hatiku rawan. Namunku takkan, rajuk pada Tuhan.  Kerana aku hanya insan. 
Pada hari sakura mekar, Datang satu khabar, Yang harapanku masih samar, Tapi aku baru sedar.
Pada hari sakura jatuh, Akan ada hati yang keruh. Menelan segala gemuruh. Yang takkan terluah walau disuruh.
Pada hari sakura pergi, Luka ini juga akan diubati.  Walau kuharap tiada yang menyakiti, Walau tiada siapa yang tahu isi hati. 
Pada hari sakura muncul semula, Aku harap sudah sembuh segala luka.  Di hati kau, aku dan kita.  Biar senyum menggaris muka. 
Pada hari ini sakura berbunga,  Esoknya mungkin masih ada, Lalu akhirnya gugur semua, Hingga tiba satu masa, pasti dia kembali semula. 
Biarkan aku gembira di sebalik layar Melihat sakura berkembang mekar Luruh ke tanah, memenuh indah, Perginya aku tak gundah. 
Jika aku berada di sisimu, Hilangmu wahai sakura, aku sayu.  Kau pergi bersama bayu.  Izinkan aku menatap wajahmu,  Walau dari skrin bisu. 
P/s ambik gambar pokok sakura hari ni. Simpa…

Bulan jadi saksi

- bismillah -
Bulan jadi saksi....itulah kata2 bungaan bahasa melayu.
Mata, hati, telinga dan malah kulit jadi saksi sebenarnya....pada hari keadilan nanti. Hari yang Allah jadikan kulit kita bercakap dan memberitahu apa yg telah kita kerjakan di dunia. 
Bisikan syaitan akan sentiasa ada. Jika berjaya untuk tidak mengikutnya, maka ketenangan hati akan menyusul selepasnya. Tiada penyesalan!
Makhluk Allah ada. Malaikat mencatat segalanya. Syaitan mengikut ke mana saja. Namun ketahuilah, hati kita hanya Allah yang tahu. Kita sendiri tak faham dengan kehendak jiwa. 
Tinggalkan apa yang tak patut, maka Allah akan beri yang lebih baik. 
Adakah kamu mengira kamu akan masuk ke syurga padahal kamu belum diuji? 
Kita akan diuji dengan kata2 sendiri. Biarlah kata2 nasihat yang kita lontarkan pada orang lain itu kembali terngiang2 di telinga sendiri. 
Semalam bulan cerah. Jika bulan itu melihatku, maka Allah adalah lebih dekat dari urat leherku. 
Jika takut pada-Nya, takut untuk berbuat sesuatu yang tidak…

Clinical year students: dont lose ur grip! Advices to me and others who happened to feel down....

- bismillah -
Mudahnya bibir mengungkapkan kata Sedang hati membentak tanpa bicara
I know kalau nak dapatkan sesuatu kena usaha Tapi bila diri sendiri nak mula berusaha itu,  Alangkah susahnya!
Semua benda ada hikmah.  Hari tu doktor tegur my attitude yang passive Yeah. Agaknya ada dua faktor.  Satu, i dont know the answer so i just kept quiet Dua, my voice is too low to be compared with those almost-2-meter-tall men! Comfirm peti suara mereka panjang lagi kot.  (Tambahan: faktor ketiga, saya tak faham bahasa mereka...angguk kepala berdecit sambil angkat kening = 'no', tenung lama sambil kepala ke depan jegil mata = 'please repeat'...uuuu ajaib kan)
Sedih gak bila dapat feedback macam tu. Tapi, i pujuk diri. Doktor tegur sebab doktor nak studentnya berubah. Doktor tak nak tengok budak melayu ini ketinggalan dalam discussion. 
Alhamdulillah. 
I read some motivational survival tips from doktor harlina. Dr har cakap, bila kita aktif dalam discussion maksudnya kita sedang membantu guru …