Monday, March 30, 2015

Ironi hidup

- bismillah -

Kita biasa dengar, tika seorang mengeluh tiada kasut, pada masa yang sama ada orang yang tiada kaki. 

I started to worry when i saw my savings is not as much as what my friend has. But then, one day, i heard noises from outside the house. There were two voices shouting out loud. Were they fighting or something else happening? I went to the window and it sank my heart. 

"We are selling vegetables from the countryside!" I heard those clearly being shouted by a man. His son repeat after him. And they did that continuously. While pushing a three-wheel cart loaded with greens. 

I am worrying about what? My tiny savings? Allah. That amount is much more than what those two men would be expecting. 

And another story. 

Let me use A and B because it is a bit sensitive story. 

A wanted to get married. But A got no chance for it. There are certain circumstances ahead that are unsettled. While B, have B's way lay out wide, cleared straight path to marriage, but B just dont want to get married yet. B needs another year, or maybe years. 

Well, i am not judging anyone. But, what i learnt is that, what we have may not be enough for us, but that was a huge blessing for others. 

So, why not we say syukur, even if we think what we have is sikit? Sebab sikit pada kita, boleh jadi sangat signifikan dan diperlukan oleh orang lain. 

Bersyukurlah. Bersyukurlah. Allah akan tambah apa yang kita rasa tak cukup dan malah Allah berkuasa untuk tambah apa yang kita rasa dah sedia cukup. 

Rezeki di tangan Tuhan. 
Ukuran banyak atau sikit, bukan penentu kebahagiaan dan ketenteraman iman. 
Bersyukur boleh diertikan sebagai menyimpan dengan sebaiknya, dan menggunakan juga dengan sebaiknya. 

Bersyukur dengan apa yang ada,
Bertawakal dengan apa yang tiada. 

Alhamdulillah. For everything. 

Saturday, March 28, 2015

Lumba lari ^^

- bismillah -

"Ok, setiap kumpulan hantar 6 orang panglima perang." Ajk memberi arahan. 

Aku dihantar menjadi yang bernombor satu, juga akan menentang yang bernombor satu dari kumpulan lawan. Lawan skipping. 

Apekah itu? Benda paling aku tak suka masa sekolah rendah dulu time PJK. Haha. 

Takdir, aku tak mampu utk teruskan perlawanan. Aku tahu aku takkan menang. Aku bertukar menjadi panglima nombor dua. Kawanku mengganti. 

Nombor dua, lawan lumba lari. 

Bergh. Takkan nak tukar lagi. 

Sahabat sekumpulan jeritkan kata semangat. I dont believe i can do the lumba lari thing. 
"Takpa, tak cuba lagi, tak tahu..."
"Go farhana! Kan dulu PLKN.."
Rakan2 bagi semangat. Hehs. Plkn mana ada lumba lari...kawad, wakil main netball ja. 

"Macam mana nak lari ni?" I asked the ajk. Serius i need some guide macam mana nak lari!

"Ok, dari sini, lari sentuh ajk sana." Ajk bagi arahan. 

Ok. Run. Just run. 

AND I RAN FOR THE FIRST TIME BELIEVING I WILL WIN. 

Selama ni, what i know is zaman sekolah rendah i dapat no last. 

And today, dapat seri. Haha oklah tu. My mind fikir i will be left behind. Just like sblum ni. 
I have no confidence awal tu sebab fikir akan malu kalau tertinggal di belakang, fikir akan jatuh sebab tanah batu kecik2, fikir lekeh, lemah... And kalau tak nak semua tu berlaku, i dont want to run. The same conditions bila kena lawan skipping tadi. Fikir jatuh, tersadung, lambat...semua ada. So, i take decision not to take any risk. 

Itulah sifat perfect melancholy. Personaliti orang yang kalau boleh nak semua kerja menjadi dan berjaya, kalau ada risiko akan gagal maka orang yang berpersonaliti macam ni akan tak buat terus. Tinggal. Tangguh. Takkan buat apa2 yang menegetifkan dirinya. 

Orang macam ni, kena selalu diajar keluar dari comfort zone. 

Dulu my friends ada yang buat salah. And i was the one yang panic, rasa teruk, rasa bad lah. Tapi mereka cool saja, tak apa buat salah...tak perlu rasa teruk. Belajar dari salah. Belajar. 

And start from that moment, i started to view life from different point of view. 

Tapi nampaknya, sifat tu takkan hilang. Cuma perlu adapt. 

Lepas 22 tahun, baru saya naik rollercoster (baca: ala2 swinging ship). And i hate that feeling of fear, insecurity...

Rupanya, saya selama ni suka ambil jalan yang less risiko. Saya pilih middle east instead of uk sebab takut biah sana tak best. Orang lain rasa biasa bila doktor tegur salah kita, tapi saya akan kecewa seharian. 

Bezanya, Allah izin saya cepat cari jalan untuk build comfort zone. On top of masalah tak aktif jawab soalan doktor, saya pergi berdiri sebelah doktor dengan hati yakin. I want to change that uneasy feeling bila dikatakan tak aktif tu dengan menjadi aktif. Yg buruk, i will change to good. 

Semuanya sebab sudah sebati....sifat perfect melancholy. 

Nak semuanya menjadi...

Orang mcm ni, bila terima kritikan, dia akan ambil masa untuk buat pertimbangan. 

Lots more to learn. I love my self :) alhamdulillah. 

Thursday, March 26, 2015

Tenang dengan doa

- bismillah -

Seorang laki-laki datang kepada Al-Hasan Al-Bashri rahimahullah. Ia bertanya, “Apa rahasia sifat zuhudmu terhadap dunia wahai sang imam?”

Beliau menjawab, “Ada empat hal :

Aku tahu bahwa rezekiku tidak akan diraih oleh orang lain. Maka aku menyibukkan diriku sendiri untuk rezekiku.

Aku tahu bahwa amal perbuatanku tidak akan dilakukan oleh orang lain. Maka aku menyibukkan diriku sendiri untuk melakukannya.

Aku tahu bahwa Allah Ta’ala selalu melihatku. Maka aku malu bila Allah Ta’ala melihatku sedang berbuat maksiat.

Aku tahu bahwa kematian menantiku. Maka aku mempersiapkan bekal untuk menghadap Rabbku.”

Copied dari website lain yg dijumpai melalui google. 

***

Alhamdulillah. Keyakinan kita dengan doa dan bimbingan Tuhan, takkan buatkan kita risau. Yang penting, usaha doa dan tawakal, sebab kita tak tahu melainkan hanya Allah yang maha mengetahui. 

Dikelilingi oleh adik kakak yang ma shaa Allah sangat bersemangat untuk menuntut ilmu agama, adalah satu anugerah. Kelebihan mereka tidak kita cemburui dan dengki, melainkan menjadi motivasi. 

Alhamdulillah untuk hari ini. Ujian keikhlasan itu bermula dengan niat. 

Jangan memberi atau melakukan sesuatu kerana manusia, nanti kecewa. 

Memberilah kerana kita ada, bukan hanya tunggu ketika kita ada 'lebih'. 

Ada 'lebih' memang kena memberi dan berkongsi, tapi orang yang 'ada' sudah memberi dan berkongsi adalah lebih bahagia...

Lillah. Lillah. Allah akan buka jalan yang terbaik. Jauhi maksiat! Selamat dunia akhirat. 

Tuesday, March 24, 2015

Tales from the hospital lobby

- bismillah -

I sat for a couple of minutes in the hospital lobby. 
It taught me a lot. 

I saw a woman with bandaged right eye. An old man walking slowly with his stick, being left behind. Another old man cheerfully walking alone, going home i guessed since i saw him earlier this morning at the surgery clinic. A happy family of three, whose their 4-year-old son was so afraid of syringe that he cried loudly on his father's shoulder in the clinic just now. 

I wondered what were they thinking upon leaving the hospital. Some went home feeling relieved with good news told by the doctors, some may left feeling anxious with their health conditions, while some others may even be worried, about the cost of treatment. Sick people cost a lot of money. No money, no treatment. That is how the world worked. Back then, islamic scholars used to give free treatments. 

Back to my sitting in the lobby. We are all have our death written. Everybody will die eventually, be it the sick one or the healthy one. But still, we have time for our life. That's why we need to survive and find ways for treatment. Be it being alone, slow in movement, old, poor or anything, just go and seek treatment. Put the best effort in search of medicament. Eventhough we know very well that we are going to die. Everybody is. 

Friday, March 20, 2015

Hospital jauh T.T

- bismillah -

Kakak senior cakap hospital besar negeri saya tak nak ambil permohonan medical student utk buat attachment di situ. 

Baru dok bayang feeling2 bangun pagi ayah hantar pi hospital. 

8pagi hingga 11tgh hari ja pun. 

Kalau hospital tu tak terima pelajar, maknanya saya kena pi hospital negeri lain! Jauh ooo. Bukan boleh naik bas mcm sini arab bawa laju zuup. 

Di manakah pertimbangan utk anak negeri ini utk belajar di hospital yg dekat dan jimat belanja T.T

Salahkan faktor luar pula. Actually, i am worrying...can i survive in my own country malaysia? 

Macam kerek kan..tp at least aku rasa amannya islam di sini pada orang yang menjaga islam. Walaupun tak isytihar negara islam, tp i feel the peace of islam here, for at least now pak cik generasi 40 an tu baik, yg belasan tu mostly dah byk pengaruh luar. 
Kat msia, pak ustaz pun tak boleh percaya. 

Kena sewa rumah kalau hospital jauh. Kat sini tuan rumah nak masuk rumah pun bismillah dia kuat gila. Mintak lindung dengan Allah. Nak ambik sewa pun akan bawa anak teman kalau nak masuk rumah. Tukang paip pun jaga mata bila cakap2 dlm rumah *nangis*

Alhamdulillah. 

Lagi satu, can i drive? Safely... Haaa. 

Come on. Lagi 2 tahun utk buat persediaan mental dan fizikal utk nak jadi 'pekerja'. 

Some hospitals ada kuarters. Thank goodness!
(Tapitakkansampaipostgradphdbagaipunkaunakdukkuartersdrfarhana?) haha.

So. 

Urm. Kat sini, everything is within walking distance. Kalau jauh naik bas or taxi. I used to walk alone, or have my caring friend to escort for safety. Taxi yang baik sangat baik, yang tak baik pun ada. Moga Allah lindung. Tp, bilangan kami yang sikit ni rasa mudah nk bonding sesama melayu. 

Hurm. Positif ja lah. Belajar. Masalah bukan utk downgrade kita. Tp utk upgrade kita punya learning style. 

May Allah put me in biah solehah setiap masa. Amiin. 

Thursday, March 19, 2015

Piece of advices to ms Singles :)

- bismillah -

I want to share this piece of advices...yg tiba2 ja ust penceramah rasa nak bagi nasihat. 

Dia kata, 
Mulakan dengan diri untuk jadi baik. 
Kalau kamu cinta quran, Allah akan bagi pasangan yang sesuai utk kamu juga. 

Cash utk nasihat berlawanan yang saya dengar sebelumnya. 

Dilema kan jadi single?

Bagi saya, saya rasa mixed feeling bila kawan2 sekeliling dah mula ke alam rumah tangga. I am happy for them and wondering when is my time. Most of the time rasa macam ni. 

But after ups and downs, stress jadi ajk program, stress dgn meetings, reports, stress dengan ward rounds, stress dengan exam,
I think about being single in a new perspective. :) no more mixed feeling. 

When i am sick, alhamdulillah ada kawan2. 
Exam, ada study dengan kawan.  
Meetings, programs, ada teamates. Loving pulak tu. 
Kalau i still focus on being alone, tak celik nikmat sangat la tu...

Dulu rasa inferior juga kalau org cakap pasal marriage. 

But now, i realised that jadi single ke, engaged ke, married or widowed sekalipun, kalau kita tak bersyukur dengan masa dan keadaan sekarang, apa jaminan kita akan bersyukur bila bertukar status nanti??

Ada ja yg engaged/married tapi that feeling of 'kurang' tu still ada...kan

Dan penting juga utk pada singular sekalian untuk jangan rasa low quality, orang tak pandang, inferior, serba kekurangan...belajar utk rasa cukup! Belajar utk syukur. Positif. Barulah mudah jalan :p

And indeed, bawalah hidup ni utk bertemu Allah. At last, Allah bukan nak tanya kita kahwin anak berapa, tapi kemenjadian kita dan orang sekeliling yang ditanya...
Utk si ibu, tanggungjawabnya mendidik anak2. 
Utk si single, silalah cari mad3u...itu tanggungjawab yg ada namun kita buat2 rasa tak perlu utk mendidik. 

No, ilmu apa pun, kuasailah dan didiklah! Itu point yg buatkan kita ni wanita...:)

Dalam hal emosi ni, dia berkait juga dengan akhlak. 
Nak suka orang, nak orang suka, nak terima, nak tolak,, semua tu bermain dengan faktor penting iaitu akhlak. 

Jaga hati orang, jaga hati sendiri. Jangan sesapa pun kerugian. 

Ada jodoh di syurga. Aim masuk syurga. Tak ada yg xda pasangan! Serius termaktub dlm kitab Quran :)

Lagi satu dilema org single. 
Si A berjaya itu berjaya ini, ada ke orang nak approach?
Hehehe. Kalau si A tu hidupnya penuh syukur dan rapat dengan Tuhan, kita pula yg malu tanya begitu. 

Kerana dunia, dan isinya, tak akan pernah mencukupkan!
Jika hari ini kau merasa kelompongan kerana tiada pasangan, 
Esok jika kau dikurniakan pasangan, kau pula lompong kerana ingin anak. 
Bila dikurniakan anak, kau rasa kekurangan pula membandingkan bijak pandai anak2 dengan kawan2. 
Hingga cucu cicit kau takkan pernah cukup. 

Hanya bermula dengan, 
Aku single dan aku rasa serba kekurangan. Ironi. Sila jangan begini. 

Bangunlah. Capai setinggi2 cita2. Jangan bantutkan prestasi hanya kerana fikir penerimaan manusia. Hidup kau hanya dengan Tuhan, dan orang yang sudah ada di sekelilingmu. :)

Friday, March 13, 2015

Kite belum cukup baik

- bismillah -

Kita belum cukup baik. 
Jika kita menganggap kita takkan diuji. 

Kita belum cukup baik,
Jika tak pernah bentengi diri. 

Kita belum cukup baik,
Jika masih bertangguh taubat pada esok hari. 

Kita belum cukup baik, 
Jika terus terbuai menghanyut diri. 

Kita belum cukup baik,
Jika menimbus masalah peribadi. 

Bangun. Selesaikan tuntutan hati! 
Jangan jadi fitnah pada yang memerhati. 
Jangan jadi ragu pada yakinnya takdir
Jangan jadi gelisah dengan bisiknya iblis

Kita belum cukup baik, 
Jika berterusan begini. 

Tuesday, March 10, 2015

sakura

- bismillah -

Pada hari sakura kelihatan,
Indah, tertawan,
Hatiku rawan.
Namunku takkan, rajuk pada Tuhan. 
Kerana aku hanya insan. 

Pada hari sakura mekar,
Datang satu khabar,
Yang harapanku masih samar,
Tapi aku baru sedar.

Pada hari sakura jatuh,
Akan ada hati yang keruh.
Menelan segala gemuruh.
Yang takkan terluah walau disuruh.

Pada hari sakura pergi,
Luka ini juga akan diubati. 
Walau kuharap tiada yang menyakiti,
Walau tiada siapa yang tahu isi hati. 

Pada hari sakura muncul semula,
Aku harap sudah sembuh segala luka. 
Di hati kau, aku dan kita. 
Biar senyum menggaris muka. 

Pada hari ini sakura berbunga, 
Esoknya mungkin masih ada,
Lalu akhirnya gugur semua,
Hingga tiba satu masa,
pasti dia kembali semula. 

Biarkan aku gembira di sebalik layar
Melihat sakura berkembang mekar
Luruh ke tanah, memenuh indah,
Perginya aku tak gundah. 

Jika aku berada di sisimu,
Hilangmu wahai sakura, aku sayu. 
Kau pergi bersama bayu. 
Izinkan aku menatap wajahmu, 
Walau dari skrin bisu. 

P/s ambik gambar pokok sakura hari ni. Simpan dlm memori phone dan instag dan facebook. Tapi bila kita miliki pokok tu sendiri, hilang musim bunga maka kita akan sedih kerana tiada lagi bunga. Maka, jadilah kita orang yang mengagumi dan mencintai sakura, walau dari jauh, kita takkan pernah kehilangannya. Biarkan dia hidup dengan orang yang menyiram dan menjaganya. Kerana bila dia bahagia dan berbunga, kita juga mendapat tempias gembira. Sakura, ialah bunga, bukan perempuan. I am straight mewhehe. 

Mencintai tak perlu memiliki. Kan?

Friday, March 6, 2015

La tebki

Farhana is strong. 
She has Allah. 
She is positive. 
Everything that happens is up to His will. 

Bulan jadi saksi

- bismillah -

Bulan jadi saksi....itulah kata2 bungaan bahasa melayu.

Mata, hati, telinga dan malah kulit jadi saksi sebenarnya....pada hari keadilan nanti. Hari yang Allah jadikan kulit kita bercakap dan memberitahu apa yg telah kita kerjakan di dunia. 

Bisikan syaitan akan sentiasa ada. Jika berjaya untuk tidak mengikutnya, maka ketenangan hati akan menyusul selepasnya. Tiada penyesalan!

Makhluk Allah ada. Malaikat mencatat segalanya. Syaitan mengikut ke mana saja. Namun ketahuilah, hati kita hanya Allah yang tahu. Kita sendiri tak faham dengan kehendak jiwa. 

Tinggalkan apa yang tak patut, maka Allah akan beri yang lebih baik. 

Adakah kamu mengira kamu akan masuk ke syurga padahal kamu belum diuji? 

Kita akan diuji dengan kata2 sendiri. Biarlah kata2 nasihat yang kita lontarkan pada orang lain itu kembali terngiang2 di telinga sendiri. 

Semalam bulan cerah. Jika bulan itu melihatku, maka Allah adalah lebih dekat dari urat leherku. 

Jika takut pada-Nya, takut untuk berbuat sesuatu yang tidak mendapat pahala, malah membuka jalan dosa, maka itu taqwa. 

Kulit jadi saksi. 

Ibrah surah al-Ghafir dan Fussilat.
Selamat hari jumaat! 

Wednesday, March 4, 2015

Clinical year students: dont lose ur grip! Advices to me and others who happened to feel down....

- bismillah -

Mudahnya bibir mengungkapkan kata
Sedang hati membentak tanpa bicara

I know kalau nak dapatkan sesuatu kena usaha
Tapi bila diri sendiri nak mula berusaha itu, 
Alangkah susahnya!

Semua benda ada hikmah. 
Hari tu doktor tegur my attitude yang passive
Yeah. Agaknya ada dua faktor. 
Satu, i dont know the answer so i just kept quiet
Dua, my voice is too low to be compared with those almost-2-meter-tall men! Comfirm peti suara mereka panjang lagi kot. 
(Tambahan: faktor ketiga, saya tak faham bahasa mereka...angguk kepala berdecit sambil angkat kening = 'no', tenung lama sambil kepala ke depan jegil mata = 'please repeat'...uuuu ajaib kan)

Sedih gak bila dapat feedback macam tu. Tapi, i pujuk diri. Doktor tegur sebab doktor nak studentnya berubah. Doktor tak nak tengok budak melayu ini ketinggalan dalam discussion. 

Alhamdulillah. 

I read some motivational survival tips from doktor harlina. Dr har cakap, bila kita aktif dalam discussion maksudnya kita sedang membantu guru kita juga. Bukan sekadar utk diri sendiri. Ya lah, bayangkan kita jadi cikgu satu hari nanti dan anak pelajar tunjuk muka serius ja tak bercakap banyak pun. Kita pun stress. 

Dan satu lagi tips dr har, beranikan diri untuk volunteer. Hehs. Yg ni tak berani lagi nak buat. Ada juga pesanan supaya gunakan peluang belajar ni utk buat PE kerap2 di depan specialists. So bila dpt peluang kena point dengan doktor, ucapkan syukur and show them how will u act as a doctor later...

If u have done any mistake, you will be corrected immediately. 
If u did well, u'll be praised. Hehe. Both are good things! So dont hide from ur doctors when he is scanning his students. 

And as for my confidence level, alhamdulillah i regained that back. 

For my voice issue, hehe. Another stratergy. This stratergy wasnt written by any motivational speakers yet. STAND CLOSE BY YOUR DOCTORS' SIDE. He will hear everything you said. Hehehe. That solved masalah 'anda pelajar tak aktif' critics. Alhamdulillah. 

Dan utk faktor tak cukup ilmu tu, sendiri mau study la...tak study memang la tak cukup ilmu. Dan jangan pula study dengan niat nak terer jawab soalan doktor. 

For my friends yg mungkin ada naik turun your confident level masa klinikal ni, sabarlah. There is something called 'tangga2 kompetensi'. Nayy i dont make it up. It is called the competency level / ladder of learning / competency. 

You can google about it. 
What i can summarise about it is that, it started like, 'i have no idea how will i do wrong in physical exam'. Blissfully ignorant. Then next stage, 'oh, okay i am wrong, i dont know how to look for capillary refill, i dont recognise murmur and its 6 characteristics'. we should be aware that it is normal to say 'i am sorry i dont know' once in a while during early days in clinical rotation. Then we will change to 'oh, now i know about it!' we are confident to describe that the patient chest has normal bilateral air entry with no additional sound. Then at this stage, we will feel confident.  
The last stage is something like, 'wow i dont know that i can calculate liver span, because all this while i met nobody with hepatomegaly. I am not stupid after all...' Hehe. 

Lastly what i want to share is, write what objectives you yourself want to achieve in every rotation. I did one like, 
[] perform physical exam on:
[/] a child [/] an infant [/] a toddler

Bila kita tulis apa kita nak, Allah akan buka jalan utk kita usaha dan dapat. (Dan kalau kena paksa dengan doktor pun kita akan rasa lega sbb balik nanti boleh tick besar2: accomplished! Lagipun, kalau dah berazam macam tu, mestilah kita tarik diri kita utk baca nota pasal apa yg kita nak capai tu kan. Kalau bercita-cita nk ambik kes pesakit meningitis, kenalah baca dulu segala maklumat berkaitan meningitis. So bila ada target, we will eventually prepare ourself towards it. (So does marriage target. Hehs.)

I share this in here sbb nanti possible untuk i reread for my self. Life is bouncy, hari ni confident esok kena tegur down balik so kita repeat cycle sama. 

Iron lady is tough, silk lady is resilient. - farhana, 2015 

Resilient ni, dia kuat lepas dia lemah. Recoil gitu. 
So, i am sorry if my strategies dont work for you. Hehe. I just want to see others dont lose their trust in their capabilities. Sbb some pandai dlm akademik tp bila masuk klinikal susah sket sbb kena berinteraksi.. Jadi, get involve and be active sejak zaman sekolah. Peluang byk zaman sekolah. Zaman lps skolah byk peluang utk cipta peluang. Dia takkan tersedia 'kursus kepimpinan 3 hari 2 malam di hotel free of charge..' Throwback~

That's all for now. Send ur thought and prayers for everybody's happiness and blessing, especially those who are struggling to accept that hidup ni ada 'i dont know'.  You are not alone. 

May Allah bless us all. 

Bahang september 2011

- bismillah - Baru baca bab 1 buku puan Roza Roslan, travelog kehidupan abadi. Bab 1 beliau cerita pasal kali pertama jejak ke luar negara....