Skip to main content

Walk - love - dependency - death

- bismillah -

Alhamdulillah. 

I
Sebenarnya, kita tak pernah keseorangan. Walaupun kita jalan sorang, Allah sentiasa ada mengawasi. Allah dengar setiap detik hati. Allah yang rencanakan langkahan kaki. 

Berjalan, sama seperti hidup. 
Kadang kita penat berjalan, kita mengeluh kerana perlu menempuh perjalanan ini sendirian, kita rasa mahu berehat saja. 

Sebenarnya, langkahan kaki ketika berjalan itu adalah untuk ke destinasi. Sabarkan diri waktu berjalan, kuatkan daya tahan otot dan kardio, maka hasilnya kita dapat sampai ke destinasi. 

Dan ketahuilah apabila sudah sampai di destinasi nanti, ada rezeki sudah menanti, sebagai hadiah daripada Allah sebab kita sabar dan teruskan langkah biarpun penat. 

Begitu jugalah hidup. 
Destinasi kita ialah kehidupan akhirat. Kita boleh nak minta macam2 dalam hidup, tapi sebenarnya, lagi cepat sampai destinasi lagi best sebab all those good things awaited there. 

Kadang kita nak singgah kedai makan untuk beli makanan, kita nk singgah sana singgah sini, dalam keadaan sebenarnya makanan itu telah ada terhidang di rumah.  

Ajaib. 

II
Tapi itu realiti. Teruskan melangkah. Moga tidak kelu lidah untuk menjawab, tika usiamu muda, tulangmu kuat, hatimu pejal, apa yang kau lakukan?

Melangkah lah untuk berukhwah. 
Melangkah lah utk ke majlis ilmu. 
Melangkah lah di jalan kebaikan. 

Kerana langkah kita di luar rumah itu, boleh jadi membuka pintu rezeki yang mulia. 
Dalam hati teringin kek, keluar rumah pergi uruskan urusan, bayar bil, beli makanan, etc, balik rumah rupanya ada orang hantar kek dah! (Contoh. But it happened, cuma jenis makanan dan urusan tu lain). Hehe. 

Alhamdulillah. 

Is it wrong to be a people-pleaser?
It is wrong if it is solely for human. 

But if you want to be kind and help as much people as you can during our short lifetime, ingat hadis ini....pertolongan Allah itu terletak pada pertolongan seseorang kpd seorang yang lain...

Maksudnya, kalau kita tolong orang, Allah tolong kita berganda2....

III
People-pleaser, selfless...unselfish

People become so kind because of love. Without love, there will be nobody to offer some helps. 

And i guess i love my friends and i dont mind to please them as long as i can. Whenever at times if i was hurt by their acts, i'll remember why did i chose to help them during their hardships before...because i want Allah to help me more, and because they are the sources and witnesses in front of Allah on how i had use my youth....:)
In shaa Allah. 

So is our parents. They are also selfless when it comes to their children needs and care. Because of love, Parents will do anything. They even willingly to ride motorcycle in rain to get a birthday cake during their child's big day. Withdraw their money, which were saved with full of efforts and thoughts, for their children. Ever since we were still crying little babies and infants, they stayed up late night and might even didnt get any sleep if we had a fever. And i know that we all know well how our parents become so selfless towards their children.   

Without love, all those arent going to happen. 

IV
I read a book written by a famous muslim scholar, he said:
To love is to give and to learn to go. 
To love is to receive and to learn to let go. 

Love is not about possessiveness. 
We are all belong to Allah. 

Our parents give, but they dont spoilt us to become solely dependent. 

They give their loves, and that is what makes us grow and living today. If some parents give materials and without love, the child will live and be happy with the thing, but only for a short period, and 'die' in a sense of having hardship to live independently. Or what is worse, giving without love means possessiveness. 

When we think of loving is possessing, we will find it difficult to separate. For every soul shall taste death, so pls put in mind that any relationship will soon be ended. Either we choose to or not to, it will happen. 

V
Most of us somehow become ones who think to love is to receive. To get benefitted. And become dependent even more. 

So again, to love is to free ourselves and people we love from dependency. 

So that on the day that we left them, or on the day that they left us, there will be no grief and sorrows. Just like what Nabi larang utk menangisi dan berteriak berlebihan pada si mati. 

To be sad with death news is human. 
To be able to move on and anticipate for our turn,
To left behind a strong generation filled with love, kindness and independent,
is Islam. 

Doa anak soleh. Sedekah jariah. Ilmu yang diamalkan. 

To love is to give and receive. 
To love is to free others and to be freed. 
To love is to learn to go and to let go. 

Till then, goodbye :)

Src of writing, buku the quest for meaning by prof tariq ramadhan. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …