Tuesday, February 10, 2015

Walk - love - dependency - death

- bismillah -

Alhamdulillah. 

I
Sebenarnya, kita tak pernah keseorangan. Walaupun kita jalan sorang, Allah sentiasa ada mengawasi. Allah dengar setiap detik hati. Allah yang rencanakan langkahan kaki. 

Berjalan, sama seperti hidup. 
Kadang kita penat berjalan, kita mengeluh kerana perlu menempuh perjalanan ini sendirian, kita rasa mahu berehat saja. 

Sebenarnya, langkahan kaki ketika berjalan itu adalah untuk ke destinasi. Sabarkan diri waktu berjalan, kuatkan daya tahan otot dan kardio, maka hasilnya kita dapat sampai ke destinasi. 

Dan ketahuilah apabila sudah sampai di destinasi nanti, ada rezeki sudah menanti, sebagai hadiah daripada Allah sebab kita sabar dan teruskan langkah biarpun penat. 

Begitu jugalah hidup. 
Destinasi kita ialah kehidupan akhirat. Kita boleh nak minta macam2 dalam hidup, tapi sebenarnya, lagi cepat sampai destinasi lagi best sebab all those good things awaited there. 

Kadang kita nak singgah kedai makan untuk beli makanan, kita nk singgah sana singgah sini, dalam keadaan sebenarnya makanan itu telah ada terhidang di rumah.  

Ajaib. 

II
Tapi itu realiti. Teruskan melangkah. Moga tidak kelu lidah untuk menjawab, tika usiamu muda, tulangmu kuat, hatimu pejal, apa yang kau lakukan?

Melangkah lah untuk berukhwah. 
Melangkah lah utk ke majlis ilmu. 
Melangkah lah di jalan kebaikan. 

Kerana langkah kita di luar rumah itu, boleh jadi membuka pintu rezeki yang mulia. 
Dalam hati teringin kek, keluar rumah pergi uruskan urusan, bayar bil, beli makanan, etc, balik rumah rupanya ada orang hantar kek dah! (Contoh. But it happened, cuma jenis makanan dan urusan tu lain). Hehe. 

Alhamdulillah. 

Is it wrong to be a people-pleaser?
It is wrong if it is solely for human. 

But if you want to be kind and help as much people as you can during our short lifetime, ingat hadis ini....pertolongan Allah itu terletak pada pertolongan seseorang kpd seorang yang lain...

Maksudnya, kalau kita tolong orang, Allah tolong kita berganda2....

III
People-pleaser, selfless...unselfish

People become so kind because of love. Without love, there will be nobody to offer some helps. 

And i guess i love my friends and i dont mind to please them as long as i can. Whenever at times if i was hurt by their acts, i'll remember why did i chose to help them during their hardships before...because i want Allah to help me more, and because they are the sources and witnesses in front of Allah on how i had use my youth....:)
In shaa Allah. 

So is our parents. They are also selfless when it comes to their children needs and care. Because of love, Parents will do anything. They even willingly to ride motorcycle in rain to get a birthday cake during their child's big day. Withdraw their money, which were saved with full of efforts and thoughts, for their children. Ever since we were still crying little babies and infants, they stayed up late night and might even didnt get any sleep if we had a fever. And i know that we all know well how our parents become so selfless towards their children.   

Without love, all those arent going to happen. 

IV
I read a book written by a famous muslim scholar, he said:
To love is to give and to learn to go. 
To love is to receive and to learn to let go. 

Love is not about possessiveness. 
We are all belong to Allah. 

Our parents give, but they dont spoilt us to become solely dependent. 

They give their loves, and that is what makes us grow and living today. If some parents give materials and without love, the child will live and be happy with the thing, but only for a short period, and 'die' in a sense of having hardship to live independently. Or what is worse, giving without love means possessiveness. 

When we think of loving is possessing, we will find it difficult to separate. For every soul shall taste death, so pls put in mind that any relationship will soon be ended. Either we choose to or not to, it will happen. 

V
Most of us somehow become ones who think to love is to receive. To get benefitted. And become dependent even more. 

So again, to love is to free ourselves and people we love from dependency. 

So that on the day that we left them, or on the day that they left us, there will be no grief and sorrows. Just like what Nabi larang utk menangisi dan berteriak berlebihan pada si mati. 

To be sad with death news is human. 
To be able to move on and anticipate for our turn,
To left behind a strong generation filled with love, kindness and independent,
is Islam. 

Doa anak soleh. Sedekah jariah. Ilmu yang diamalkan. 

To love is to give and receive. 
To love is to free others and to be freed. 
To love is to learn to go and to let go. 

Till then, goodbye :)

Src of writing, buku the quest for meaning by prof tariq ramadhan. 

No comments:

Post a Comment

Serve the immediate community

- bismillah - This morning, i went to a private hospital to accompany my mom. I met a passionate consultant who's seeing my mom for her...