Thursday, February 5, 2015

Sakit - Sedekah - Sembuh

- bismillah -

Alhamdulillah. Paediatric rotation, week 4...

Ada satu family, hadiahkan saya sebuah al-Quran. Padahal saya masih pelajar perubatan, bukan doktor anaknya pun, bukan juga orang yang ambil history case anaknya. Allah. Itu akhlak mereka dalam memuliakan tetamu. Muliakan sesiapa yang masuk ke ward dan menziarahi mereka. Pernah juga saya dapat pisang di hospital luar bandar. Hehe. Lazimnya, mereka para keluarga pesakit akan hadiahkan coklat. 

Bersedekah. Moga Allah membalas lebih baik dan Allah mengizinkan kesembuhan penyakit mereka. Amiin. 

Kalau tak diizinkan mendapat kesembuhan pun, pahala sedekah itu tetap subur. 

Allah. Takdir yang Kau aturkan adalah terbaik, maka kuatkanlah keyakinanku untuk segala yang terbaik kurniaan dari-Mu. 

Allah is with us during ups and downs. 

2 comments:

  1. mulianya amalan tu..sungguh sakit tu penyembuhnya Allah..usaha doktor dan rawatan hospital sebagai asbab..nampak diorang yakin kan..

    ReplyDelete
  2. nenek2 atuk2 dulu2 selalu akak jumpa buat macam ni,sedekah bila sakit utk harapkan kesembuhan dari Allah...urmmm lama tak mengomen di sini,silent reader je heheheh

    ReplyDelete

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...