Skip to main content

Dandelion II

- bismillah -

Alhamdulillah for today. 

Kejap ja Allah uji. Lepas tu entah hilang mana ujian. He lifted it whenever He wants to. Allah is powerful. I tried everything to stop the tears, and just in a matter of time, it stops by itself. Alhamdulillah. 

Am happy again. 

And i am happy to be sad today. Because i realised that, tak semua benda will be mine. It is okay untuk tak dapat apa yang kita nak. Sebab pada waktu yang sama kita already dapat kurniaan dari Allah. Dia sentiasa memberi. Kita ja yang tak nampak, dan always nakkan benda lain yang tak boleh jadi milik kita untuk jadi milik kita. 

Hidup ini, tak perlu perfect dan painless untuk bahagia. - farhana, 2014. Hehe. 

"Ada orang hidup susah, duit sentiasa keluar, tapi rezeki dari Allah sentiasa ada." - kakak

Alhamdulillah. 

Kita banyak fikir pasal duit hingga lupa pasal rezeki. 
Kita fikir pasal manusia sampai lupa pasal jodoh. 
Kita fikir pasal cita2 hingga lupa pada takdir. 

Semua tu sebenarnya seiring saja! Tak perlu pisahkan. 

And another quote i heard today. 

"Kalau kak farhana ketawa, semua orang rasa nak ketawa. Kalau kak farhana muka serius ja masuk dalam satu bilik, semua orang jadi serius." - widad dan huda

So. I am sorry kalau tersebar aura salah pada masa yang salah. Hehehe. I am happy if i am happy. That sometimes i am unaware whether others around me are having hard times or not. 

"Terima kasih untuk ketawa semalam." Kira. 

Kerana kesedihan hari ini, baru saya tahu how bad is it to be sad. 

Sebab people always saw me being happy. 
And i guess that is all true. 
Allah always make me happy. 
Just once in a while that He gives tears to refresh my eyes. 
Alhamdulillah for the tears. 

Alhamdulillah for the laughters and tears. 

Seek from Him for any cure, 
Allah repairs everything the fastest!
:)

He mends broken heart. 

With Allah's mercy, everything is cured. 

Bila sedih, baca Quran. I found surah Fussilat ayat 30, 31, 32. 

Semua di dunia akan pergi. Orang yang kita sayang, semua akan kembali pada Allah juga suatu hari nanti. 

Belajar untuk melepaskan apa yang kita sayang. 
Love mengajar untuk independent kan?

So belajar pujuk diri dengan doa dan rasa kehadiran pertolongan Allah di sisi. 
Allah ada segenap tentera untuk menolong hamba-hamba-Nya. 

Belajar untuk melepaskan! 
Belajar untuk bahagia dengan kekurangan. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …