Skip to main content

Cerita warna warni hari ini

- bismillah -

Alhamdulillah. Hari ni ahad, hari bekerja pertama di negara ini. Macam kedah, kelantan dan terengganu...

Bangun pagi, lebih kurang macam kurang bersemangat. Memang selalu saya macam ni, tapi pernah baca orang cakap, setiap hari adalah anugerah. Tak semua orang dapat. So let's tengok hari ni dapat anugerah apa..... This is how i think everyday. 

Keluar rumah macam biasa. Pergi naik bas di stesen bas Sheikh Khalil untuk ke Universiti. Selalunya mengambil masa lebih kurang 20 minit, atau lebih berganda jika salah pilih driver huhuhu, tu pun utk sampai ke pagar utama. Nak sampai dewan kuliah? Tambah lagi 10 minit. Nak sampai lobi hospital campur tunggu lift dan akhirnya jejak lantai ward tingkat 10 campur lift berhenti-berhenti lagi, 20 minit kot paling lama. Pernah juga hari depressed pukul 8 baru sampai gate and 8.30 baru sarung lab coat di ward. Phew. 

Ok untuk hari ni, kisahnya bas langgar sikit kereta depan sewaktu traffic jammed, dan berlakulah pergaduhan (baca penyelesaian, scene biasa di sini), lama jugak, hingga akhirnya kena turun ramai-ramai tukar bas. Hehu stress tak?

Masa sudah tentu lah lambat. Paksa kawan yang dah sampai untuk cakap pada pakcik driver supaya tunggu kitorang. Oh ya, untuk rotation kali ni saya kena naik bas kedua, dari universiti ke hospital di daerah lain, bukan hospital univesiti. It is free of charge, so kalau terlepas bas ni maka kenalah naik teksi yang tak free. 

Scene cakap phone berlaku. Gelabah sebab depan gate pun still jammed, kita dalam bas dah sampai tapi still tak sampai. Faham? Dan bila sampai jejak kaki exactly tempat tunggu bas (sebelah gate universiti), almost kosong, dan ada satu bas pun jalan. Wait. Isnt it my bus? 

Korea. Korea. Bas tinggal. Depan mata. 

My friend called, dia cakap bas tunggu dekat circle exit to Ramtha. I was like, apa kah circle itu???

Rupanya circle = roundabout. Meh. Memang depa guna term tu utk roundabout. Ajaib kan. 

Maka larilah (betul, i run...almost like a geese) dari tempat tunggu bas tu ke roundabout yang terletak di jalan besar. Run run run. CR turun dari bus great kitorang. Jengkreng dia cakap esok datang awal and i said lahh our bus got accident and he zzz smiling i dont care. Dia baik je. Sbb dia yang nego dengan pak cik driver suh tunggu. Hehe. And everybody yg lain dalam bas happy macam baru lepas selamatkan sorang patient CPR. It was really a relieved!!!! Adrenaline rush di pagi hari. Dan ada org cakap, alhamdulillah alaa assalamah, macam..,phewwww~ nasib baik. 

Hah. What a day in history! Ingat sampai jadi specialist nanti hehe. Amiin. 

Dalam bas tadi mintak doa moga Allah bagi happy pagi tu, dan memang lepas adrenaline rush tu memang saya happy sepanjang jalan. Hehe. Mintak lagi. Alhamdulillah. 

Ok masuk round, doktor baik. Dia cakap english. Tp lastly doktor tegur, kenapa tak active? Sedih gak. Saya jawab ja apa doktor tanya, tapi bila jawab ramai2 maka tenggelam la my voice. I'm the shortest among them anyway. Sobs. 

Tapi i wont blame doktor. To tell the truth, lambat sikit nak pick up bila doktor tanya soalan sbb my mind is thinking in malay lagi. Bila nk boleh think in english ntah?

And stress sebab tak boleh participate dalam round. I want to be active. I want to excel!

Sedih kan bila top student jadi macam ni...doktor cakap kita tak active. Bila reflect balik, la bila aku top student? 5 tahun yang lalu...hikmah kejadian ni bila doktor tegur aku, aku tahu dan baru sedar aku masih hidup atas ego lama. 

So meh kita buang ego lama tu ok? I'm going to stand on today's farhana, on today's achievement. Not zaman sekolah. Move on ok?? 

Best juga cakap dengan diri sendiri. 

Baca tips doktor harlina, ulang dan ulang lagi walaupun dulu pernah baca. 

Here [http://drhar.blogspot.com/2012/08/dr-harlinas-survival-tips-for-medical.html?m=1

Nak jadi doktor cemerlang kena mula sewaktu medical student lagi! Hidup kena bersaing. Dekat malaysia inter-races, kat sini inter-cultural lagi inter-languages dan banyak lagi inter. Kat mana-mana pun ada competition. 

It is okay to lose farhana. But dont be one who doesnt fight!! Okay?!

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …