Skip to main content

Betapa Allah mencintai mereka

- bismillah -

Ku tenung gambar mereka
Oh, sungguh aku lupa
Mereka banyaknya seangkatanku

Sungguh Tuhan mencintai mereka
Dihadiahkan malam hening ini 
Lalu diisikan dengan hikmah
Bersengkang mata dan jiwa
Bermesyuarat dan bermuhasabah
Untuk ummah

Sungguh Tuhan mencintai mereka
Tatkala siang hari teguh berdiri
Tersenyum menabur bakti
Dengan ikhlas pesakit diziarahi
Kelas dihadiri
Malam pula hanya rehat singkat
Yang ada hanya nafas berat
'Oh, Tuhan kuatkan aku, aku penat' 

Sungguh Tuhan mencintai mereka
Saat insan lain mengoyak isi masa
Sia-sia, nafsu dan hawa. 
Mereka membalutnya
Dengan amanah 
Dengan tanggungjawab

Sungguh Tuhan mencintai kamu
Apabila masamu menjadi yang paling berguna
Lebih daripada untuk diri
Kerana
Tiada masa yang lebih bernilai
Selain masa yang diperuntuk 
Buat jiwa yang lain
Agar semua bahagia

Terima kasih
Selamat meneruskan khidmat
Moga terus direzekikan masa
Yang berupa hadiah
Tiada sia-sia

Dari Tuhan kita datang,
Kepada Allah juga kita kembali. 
Pimpin aku dan yang lain
Moga kita berkomuniti hingga ke syurga Tuhan

P/s i feel bad but proud for my clinical friends who got involved in the Permai organisation, meetings day by day etc. May Allah bless all. But u know? I feel bad for others who waste their time not studying/ not doing good things. Because time is short and we have to appreciate it. Pray that i dont waste my time anymore, because my friends use it wisely so why should i be left behind even we are taking different routes...

Keep calm, and appreciate those who have sacrificed a lot for you. To study banyak banyak is also a way to appreciate them and their sacrifices. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …