Saturday, February 28, 2015

Dandelion II

- bismillah -

Alhamdulillah for today. 

Kejap ja Allah uji. Lepas tu entah hilang mana ujian. He lifted it whenever He wants to. Allah is powerful. I tried everything to stop the tears, and just in a matter of time, it stops by itself. Alhamdulillah. 

Am happy again. 

And i am happy to be sad today. Because i realised that, tak semua benda will be mine. It is okay untuk tak dapat apa yang kita nak. Sebab pada waktu yang sama kita already dapat kurniaan dari Allah. Dia sentiasa memberi. Kita ja yang tak nampak, dan always nakkan benda lain yang tak boleh jadi milik kita untuk jadi milik kita. 

Hidup ini, tak perlu perfect dan painless untuk bahagia. - farhana, 2014. Hehe. 

"Ada orang hidup susah, duit sentiasa keluar, tapi rezeki dari Allah sentiasa ada." - kakak

Alhamdulillah. 

Kita banyak fikir pasal duit hingga lupa pasal rezeki. 
Kita fikir pasal manusia sampai lupa pasal jodoh. 
Kita fikir pasal cita2 hingga lupa pada takdir. 

Semua tu sebenarnya seiring saja! Tak perlu pisahkan. 

And another quote i heard today. 

"Kalau kak farhana ketawa, semua orang rasa nak ketawa. Kalau kak farhana muka serius ja masuk dalam satu bilik, semua orang jadi serius." - widad dan huda

So. I am sorry kalau tersebar aura salah pada masa yang salah. Hehehe. I am happy if i am happy. That sometimes i am unaware whether others around me are having hard times or not. 

"Terima kasih untuk ketawa semalam." Kira. 

Kerana kesedihan hari ini, baru saya tahu how bad is it to be sad. 

Sebab people always saw me being happy. 
And i guess that is all true. 
Allah always make me happy. 
Just once in a while that He gives tears to refresh my eyes. 
Alhamdulillah for the tears. 

Alhamdulillah for the laughters and tears. 

Seek from Him for any cure, 
Allah repairs everything the fastest!
:)

He mends broken heart. 

With Allah's mercy, everything is cured. 

Bila sedih, baca Quran. I found surah Fussilat ayat 30, 31, 32. 

Semua di dunia akan pergi. Orang yang kita sayang, semua akan kembali pada Allah juga suatu hari nanti. 

Belajar untuk melepaskan apa yang kita sayang. 
Love mengajar untuk independent kan?

So belajar pujuk diri dengan doa dan rasa kehadiran pertolongan Allah di sisi. 
Allah ada segenap tentera untuk menolong hamba-hamba-Nya. 

Belajar untuk melepaskan! 
Belajar untuk bahagia dengan kekurangan. 

Dandelion

- bismillah -

I was 'busy' with my phone until i heard some side-talking. Overheard to be exact. 

And it left me crying afterwards.

No they are not talking about me. But on a sensitive issue for the time being. 

I do learn in pharmacology on how and why we vomit, what stimulute what, but i dont know how do we shed tears, easily...

Makin hari, makin complex nak kenal diri. Hari ini baru tahu stimulus baru untuk trigger emotional hijack. Weird. I call today's reaction is weird. 

My friend by my side realised the sudden emotional hijack. She comforts me well enough. She asked me why and what happened, i laughed out. i wish i could have the answer myself...

And i finished everything quickly and left the function early. Took a bus ride home. Got some sleep, and waking up typing this wishing all the problem had gone. 

No, it stays. 

I wish any problem that arises can be shed off like how the dandelion lose its tiny components...

Wednesday, February 25, 2015

Aku dan anak kecil mata kelabu

- bismillah -

Anak kecil itu bergerak aktif hari ini. Matanya gray. Grey. Ikutlah nak eja mana satu. Rambut blonde. Ma shaa Allah. Beberapa hari lepas, dia hanya terlentok keletihan sahaja di pangkuan ibunya. 

Elok saja ibunya meletakkan dia ke atas katil, dia merangkak laju pula menuju ke kaki katil. 

Anak kecil itu tersenyum ceria merangkak pantas menuju kepadaku. 

Aku membalas senyumannya. Lebih tepat, aku tersengih lebar. 

Seakan mengerti di tanganku ada buku-buku dan jacket tebal yang sedang dipegang, A yang berdiri di sebelahku di hujung kaki katil juga, segera mencapai tangan anak itu lalu diangkatnya untuk didukung. Dipeluknya anak kecil itu. Dia ketawa. Aku di sebelahnya mendongak sambil ketawa. Kami semua ketawa. Anak kecil itu sudah selamat mendarat di atas bahu A. Doktor yang sedang menerangkan bed-side teaching juga tidak kisah dengan tingkah anak kecil ini.  

Kerana, bagi seorang doktor, melihat anak yang lincah ini sesudah hari sakitnya umpama menemui kebahagiaan di dunia...

Ah...

Aku tersenyum tawar. Entah ini naluri apa yang sedang bercerita di dalam hati. Naluri ibu? Naluri isteri? Naluri kakak? Huhu. 

Allah. Indahnya dunia jika dipasang angan pasti tak sudah. Akhirat juga yang kekal. 

Jujurnya, aku tak pandai mendukung mana-mana anak kecil pun. Jika orang lain berada di tempatku, sudah pasti buku dan jacket sudah diletak di tepi. Dan tak ada alasan untuk tak mengedong anak kecil yang 'menyerah diri'. 

Dan untuk mana-mana bayipun, aku tak pernah gendong. Kakak2 senior yang bersalin, semua orang berebut untuk meriba bayi. I just senyum2 dan tanya khabar. Refused bila diorang suruh riba. 

Feeling loser sekejap. Astaghfirullah. 

Why? Sbb overprotective care kot. 
'A baby will never be allowed to be touched for they are so fragile.'

Leher lembik...semua benda lembik...
So i takut nak pegang. 

Sampaikan hari tu nak buka baju baby pun rasa susah sangat....sedih kan. Doktor tengok ja...while i have conflicts inside my mind...

Takpa, lama2 akan terbiasa. Practice lagi. 

I love kids. I can sing with them. I can play 'kakak Sun' etc. But... i just cant carry or touch them in my hands, over my lap...it feels, hard to do such. Hurm.

Drama tahun 4 sekolah perubatan.  

Betapa Allah mencintai mereka

- bismillah -

Ku tenung gambar mereka
Oh, sungguh aku lupa
Mereka banyaknya seangkatanku

Sungguh Tuhan mencintai mereka
Dihadiahkan malam hening ini 
Lalu diisikan dengan hikmah
Bersengkang mata dan jiwa
Bermesyuarat dan bermuhasabah
Untuk ummah

Sungguh Tuhan mencintai mereka
Tatkala siang hari teguh berdiri
Tersenyum menabur bakti
Dengan ikhlas pesakit diziarahi
Kelas dihadiri
Malam pula hanya rehat singkat
Yang ada hanya nafas berat
'Oh, Tuhan kuatkan aku, aku penat' 

Sungguh Tuhan mencintai mereka
Saat insan lain mengoyak isi masa
Sia-sia, nafsu dan hawa. 
Mereka membalutnya
Dengan amanah 
Dengan tanggungjawab

Sungguh Tuhan mencintai kamu
Apabila masamu menjadi yang paling berguna
Lebih daripada untuk diri
Kerana
Tiada masa yang lebih bernilai
Selain masa yang diperuntuk 
Buat jiwa yang lain
Agar semua bahagia

Terima kasih
Selamat meneruskan khidmat
Moga terus direzekikan masa
Yang berupa hadiah
Tiada sia-sia

Dari Tuhan kita datang,
Kepada Allah juga kita kembali. 
Pimpin aku dan yang lain
Moga kita berkomuniti hingga ke syurga Tuhan

P/s i feel bad but proud for my clinical friends who got involved in the Permai organisation, meetings day by day etc. May Allah bless all. But u know? I feel bad for others who waste their time not studying/ not doing good things. Because time is short and we have to appreciate it. Pray that i dont waste my time anymore, because my friends use it wisely so why should i be left behind even we are taking different routes...

Keep calm, and appreciate those who have sacrificed a lot for you. To study banyak banyak is also a way to appreciate them and their sacrifices. 

Thursday, February 19, 2015

Matahari

Nyalaan dirimu
Menerangkan bumi
Menyubur nafas hijau
Mencair keping salju 

Terikmu membahang wajah
Buatku terus menunduk
Sinarmu memerah
Hilangmu aku gundah

Hidupmu qudwah
Menjunjung amanah iradah
Di jalan orbitmu 
Pada Tuhan kau patuh
Bersaksi tanpa keluh

Pancaran sinarmu 
Pada setiap pagi hening
Membuat aku tersenyum
Memberi aku seribu harapan

Putih itu satu kelebihan
Kuning itu satu kekayaan
Jingga pula aura kekuatan
Rahmat dan azimat. 

10.37pm 
Irbid

Tuesday, February 17, 2015

22 y/o masihi alhamdulillah

- bismillah -

The hardest question for me is, how to be orang?

Approaching 22 y/o in shaa Allah. I'm aldy 22 if i am in msia but it is 6 hours late here in jo. 

Dari hanya fikir hal sendiri kepada perlu fikir juga hal orang. 
Kena tabah jangan makan hati kalau tak ada orang entertain. 
Dan kena usaha gigih kalau sekali cuba tak dapat.  

Tak macam zaman kanak2. Sentiasa dapat perhatian dan jagaan. 

Bila dewasa, kita yang kena menjaga. Jaga perasaan orang, jaga hubungan. Semua benda seems fragile. 

Zaman budak2, kita hanya rasa hati kita saja fragile. 

Melihatkan kematian orang yang baik2, benarlah Allah kata bahawa mereka itu 'hidup'. Siapa sangka, pada hari kematian mereka lah nama mereka dikenali, seolah2 kelahiran yang menghidupkan, orang tak tahu pun jadi tahu. 

Sodaqa Allah. Benarlah bila Allah kata,
Jangan sangka org yang terbunuh di jalan Allah itu mati, bahkan mereka hidup di sisi Tuhan mereka. 

Allah. 

They have won. They are home. (The murder of 3 muslims in NC)

These beautiful messages will not reach us kalau dia pakai fatwa tak boleh attend vigil. 

Saya faham vigil tu menyalahi konsep agama kita, maka majlis fatwa malaysia cakap xboleh hadir. Tp bagi keadaan di negara luar, vigil tu mcm majlis ngunjung. And personally tu budaya depa. Tp di msia ni, toksey la kot join pegang lilin. Huhu.  


So here are the beautiful words of redha :)


"I’ve seen people try to apologize for this act when trust me, as a Muslim, I know that one act cannot define a mass.


I thank you all for coming here, I literally can’t see the end of the crowd. My family thanks you for coming here.


Yesterday, we got news that maybe my brother, his wife and Yusor’s sister, Razan, who was visiting, might be caught up in an incident here on campus. Our mom was comfortable with the idea, she said, "I feel good. I know nothing happened."


A little roller coaster ride later, we find ourselves in the same spot.


Any time someone comes to me, and it’s been so many people, I tell them, "Alhamdulillah," which means, "Praise be to God." We say that in good and in bad, knowing that God is the most wise. Because I know I couldn’t make sense of it, I know many others couldn’t make sense of it either. So we depend on God the wise in this time. We say Alhamdulillah because I know when I imagine my brother now, with his bride, Yusor, and Razan, they are elated and happy in the highest levels of paradise. We’re taught that life is a bridge. We don’t want to build on the bridge. We want to build when we get there. So my brother, his wife and Razan, lived a life when they were planning for the next life. They didn’t build for the bridge, they got to their destination. They are home. And you have no idea how much comfort that brings us.


Literally I’ve laughed at how amazing it is for my brother to first, get married before me and then become so passionate about dentistry and see him light up when he talks about his UNC buddies here. He always beat me, so he beat me home.


And I’m sure, the only thing that makes me cry, really, is when I see Yusor’s friends. It just that to me doesn’t make sense. When I see them cry, I just can’t handle it. Them, us, Abu-Salha family, we’re all in the same boat. We’re happy, we know life is short.


I plead that you live in their legacy, that you share the good that you know of them. And take the message my mom wanted to make public and do not fight fire with fire. If, and it was quite possible, that this was an act based off of evil and a scared ignorant man, do not let ignorance propagate in your life. Do not reply to ignorance with ignorance. Become an amazing, bright intellectual leader that I know this university can create.


The Facebook group I first created, I said maybe let’s use "Our Three Angels." I thought that was overused and they technically are angels. They sure acted like it sometimes. But they are literally winners. They’ve won, they’ve passed the challenge that is this life and literally I ask you to see the comforts in that.


We’re going to cry because we miss them. I had an appointment with them today at 2 that I had to miss. I don’t know what I’m going to do on Saturday mornings, when it’s time for family breakfast. And today I’ve reached for my phone so many times to text them. Like, "Yo man, NFL starts, Chris Rock. These guys are talking about ..." Oh.


I was so happy this message is out that these three individuals lived an amazing life. And I wanted to share that experience with my brother. And literally, this is kind of what hurts me the most right now, is that I just wish he were here to see it all.


At some point we are going to move on with dignity. Be the students I know UNC Chapel Hill and NC State Central and whoever else is here can make you be. And be citizens of this world, because we’ve lost three great citizens of this world and of this country. But I think they’ve inspired thousands.


I thank you for your time and your support. And God bless you all. And if you see someone crying tell them Deah is happy, Yusor is happy, Razan is happy." - Farris Barakat

Monday, February 16, 2015

Kepada pendengar lagu

- bismillah - 

Saya benci orang dengar lagu rock/apa2 genre kuat-kuat. Through earphone. T.T 

Nak doa telinga rosak, saya sendiri pun (ter)dengar sekali. 

Bukan sebab membenci kegemaran orang lain, tapi benci sikap ketidakhormatan orang kepada orang lain. 

Tolong. Dont talk with others while you're wearing earphones. It is rude. And dont be beside me kalau pakai earphone tapi i can still sing to the beat of the song you're hearing -______- u have no idea how LOUD it is. 

This is common sense. Respect semua sekeliling awak. And jaga telinga tu...

Sunday, February 15, 2015

Cerita warna warni hari ini

- bismillah -

Alhamdulillah. Hari ni ahad, hari bekerja pertama di negara ini. Macam kedah, kelantan dan terengganu...

Bangun pagi, lebih kurang macam kurang bersemangat. Memang selalu saya macam ni, tapi pernah baca orang cakap, setiap hari adalah anugerah. Tak semua orang dapat. So let's tengok hari ni dapat anugerah apa..... This is how i think everyday. 

Keluar rumah macam biasa. Pergi naik bas di stesen bas Sheikh Khalil untuk ke Universiti. Selalunya mengambil masa lebih kurang 20 minit, atau lebih berganda jika salah pilih driver huhuhu, tu pun utk sampai ke pagar utama. Nak sampai dewan kuliah? Tambah lagi 10 minit. Nak sampai lobi hospital campur tunggu lift dan akhirnya jejak lantai ward tingkat 10 campur lift berhenti-berhenti lagi, 20 minit kot paling lama. Pernah juga hari depressed pukul 8 baru sampai gate and 8.30 baru sarung lab coat di ward. Phew. 

Ok untuk hari ni, kisahnya bas langgar sikit kereta depan sewaktu traffic jammed, dan berlakulah pergaduhan (baca penyelesaian, scene biasa di sini), lama jugak, hingga akhirnya kena turun ramai-ramai tukar bas. Hehu stress tak?

Masa sudah tentu lah lambat. Paksa kawan yang dah sampai untuk cakap pada pakcik driver supaya tunggu kitorang. Oh ya, untuk rotation kali ni saya kena naik bas kedua, dari universiti ke hospital di daerah lain, bukan hospital univesiti. It is free of charge, so kalau terlepas bas ni maka kenalah naik teksi yang tak free. 

Scene cakap phone berlaku. Gelabah sebab depan gate pun still jammed, kita dalam bas dah sampai tapi still tak sampai. Faham? Dan bila sampai jejak kaki exactly tempat tunggu bas (sebelah gate universiti), almost kosong, dan ada satu bas pun jalan. Wait. Isnt it my bus? 

Korea. Korea. Bas tinggal. Depan mata. 

My friend called, dia cakap bas tunggu dekat circle exit to Ramtha. I was like, apa kah circle itu???

Rupanya circle = roundabout. Meh. Memang depa guna term tu utk roundabout. Ajaib kan. 

Maka larilah (betul, i run...almost like a geese) dari tempat tunggu bas tu ke roundabout yang terletak di jalan besar. Run run run. CR turun dari bus great kitorang. Jengkreng dia cakap esok datang awal and i said lahh our bus got accident and he zzz smiling i dont care. Dia baik je. Sbb dia yang nego dengan pak cik driver suh tunggu. Hehe. And everybody yg lain dalam bas happy macam baru lepas selamatkan sorang patient CPR. It was really a relieved!!!! Adrenaline rush di pagi hari. Dan ada org cakap, alhamdulillah alaa assalamah, macam..,phewwww~ nasib baik. 

Hah. What a day in history! Ingat sampai jadi specialist nanti hehe. Amiin. 

Dalam bas tadi mintak doa moga Allah bagi happy pagi tu, dan memang lepas adrenaline rush tu memang saya happy sepanjang jalan. Hehe. Mintak lagi. Alhamdulillah. 

Ok masuk round, doktor baik. Dia cakap english. Tp lastly doktor tegur, kenapa tak active? Sedih gak. Saya jawab ja apa doktor tanya, tapi bila jawab ramai2 maka tenggelam la my voice. I'm the shortest among them anyway. Sobs. 

Tapi i wont blame doktor. To tell the truth, lambat sikit nak pick up bila doktor tanya soalan sbb my mind is thinking in malay lagi. Bila nk boleh think in english ntah?

And stress sebab tak boleh participate dalam round. I want to be active. I want to excel!

Sedih kan bila top student jadi macam ni...doktor cakap kita tak active. Bila reflect balik, la bila aku top student? 5 tahun yang lalu...hikmah kejadian ni bila doktor tegur aku, aku tahu dan baru sedar aku masih hidup atas ego lama. 

So meh kita buang ego lama tu ok? I'm going to stand on today's farhana, on today's achievement. Not zaman sekolah. Move on ok?? 

Best juga cakap dengan diri sendiri. 

Baca tips doktor harlina, ulang dan ulang lagi walaupun dulu pernah baca. 

Here [http://drhar.blogspot.com/2012/08/dr-harlinas-survival-tips-for-medical.html?m=1

Nak jadi doktor cemerlang kena mula sewaktu medical student lagi! Hidup kena bersaing. Dekat malaysia inter-races, kat sini inter-cultural lagi inter-languages dan banyak lagi inter. Kat mana-mana pun ada competition. 

It is okay to lose farhana. But dont be one who doesnt fight!! Okay?!

Friday, February 13, 2015

Ongoing murabbi

- bismillah -

Jumaat. Irbid basah hujan, namun tiada ribut seperti hari sebelumnya. 

Jumaat juga hari perginya Tok guru Nik Aziz. Moga Allah ampunkan beliau dan ditempatkan bersama-sama para solihin. 

First state of grief is denial. 

Walaupun Umar r.a mempunyai keberanian yang tinggi namun ia tidak dapat menahan kepedihannya ketika mengetahui Rasulullah saw wafat. Dengan rasa sedih dan gemetar dia berdiri dan mengacungkan pedangnya sambil berteriak:

“Barangsiapa mengatakan Rasulullah telah wafat, akan aku penggal lehernya. Rasulullah hanya pergi menemui tuhannya seperti nabi Musa as yang pergi menemui Tuhannya. Sebentar lagi beliau akan kembali. Barangsiapa menyebarkan berita bohong ini, maka akan aku potong tangan dan kakinya!!”.

Sedangkan ketika itu wajah Utsman bin Affan r.a demikian pucat hingga hingga dia tidak dapat berbicara hingga hari kedua. Dengan mulut membisu dia berjalan kesana kamari. Begitu pula dngan Ali bin Abi Thalib r.a., ia hanya berdiam diri tanpa bergerak sedikitpun. Hanya Abu Bakar Shiddiq r.a yang mampu bertahan. Dia tetap tegar bagaikan gunung. Padahal dia sangat mencintai Rasulullah saw. Dia mencium kening Rasulullah saw. lalu keluar dari kamar Rasulullah saw dan berkata kepada Umar r.a “ duduklah.” Kemudian Abu Bakar mengatakan ,“ Barangsiapa menyembah Muhammad saw maka ketahuilah, beliau sudah meninggal dan barang siapa menyembah Allah swt maka sesungguhnya Allah itu kekal abadi.”

Selanjutnya dia membaca ayat Al-Qur’an yang artinya :

“Dan tidaklah Muhammad itu melainkan hanya seorang Rasul yang sudah ada beberapa orang rasul sebelumnya. Apakah jika dia mati atau dibunuh kamu akan kembali menjadi kafir ? barangsiapa menjadi kafir dia tidak akan merugikan Allah sedikitpun. Dan Allah memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” Qs. Ali Imran (3) ayat 144.

(Tulisan di atas ni di copy)

4 tahun perkenalan

Saya mula kenal peribadi mahmudah tok guru semasa lepas keluar sekolah. Intec. Sebelum ini, saya hanya tahu nama beliau. Atau lebih tepat, saya kenal beliau sebagai pembangkang kerajaan. 

Setelah mengikuti rakan-rakan yang kenal dan tahu cerita hidup beliau, baru saya tahu bahawa beliau membawa islam, bukan sekadar politik. Begitu juga rakan seangkatan yang lain. Mereka belajar dan mengaji agama terlebih dahulu sebelum masuk ke bidang politik. Bukankah sebaiknya begitu? Belajar agama kerana memang kena belajar, dan wakafkan diri masuk ke bidang politik sebab itu satu tanggungjawab, bukan kemahuan untuk menguasai. 

Orang berpengetahuan agama yang menjadi pemimpin rakyat, siapa lagi kalau diri sendiri tidak bermujahadah menempuh jalan ini?

Ramai orang berilmu hanya mahu mengajar. Tak ramai yang mahu memimpin. 

Ilmu medik, ilmu apa2pun. Jika tidak bersifat lokek, pasti ada sifat tak mahu menempuh hidup yang susah. Lagipun sejak kecil, kita berfikir bahawa kerja nanti untuk dapat gaji.....

Kita lupa bahawa hidup kita di dunia ini bukan sekadar utk melalui fasa dan tipikal alam dewasa saja. 

Kita dijadikan utk menjadi khalifah. Memimpin manusia lain mengenal Allah. 

Jika memilih bekerja di pejabat, usahakan menjadi pemimpin di situ. 

Jika memilih bekerja di kedai, tunjukkan nilai kepimpinan di situ. Solat terjaga. Akhlak. Dan semuanya. 

Ke mana saja kita pergi, apa saja kita kerja, tujuannya adalah untuk membawa islam bersama-sama kita, dan menyebarkannya. 

Tok guru dan sahabat2nya memilih untuk membawa Islam ke pentadbiran politik. Padahal sejak awal lagi mereka boleh berehat-rehat di rumah, keluar rumah pergi masjid bagi kuliah dan lepak di kedai kopi. Ataupun sekadar sign contract masuk tv saja. Tak, mereka tak pilih jalan itu. 

Apa salah mereka memilih untuk terjun ke bidang politik hinggakan mata membutakan amal baik dan keislamannya, hanya kerana bergelar pembangkang? Buangkan doktrin pembangkang selamanya membangkang. 

Tak kenal maka tak cinta. Kenal islam, maka kita akan kenal para pendokongnya. 

To tell the truth, i could debate, confidently argue and write full pages of article about 1Msia dulu. And other government's programmes. That is before i found out that, Islam is more harmony than what an 1Msia could promise u. 

Syukur

Hikmah memilih pengajian ini, aku kenal mereka yang terjun ke kehidupan 'untuk islam'. Sejak alam kampus, sejak alam belia. 

Kadang, amazingly, our friends bertanding jawatan di kampus sebab nak bawa Islam, walaupun lepas tu tahu risiko sibuk, kena ban dan label oleh kawan2 dsb. 

Murabbi baru

Beberapa figura yang memperjuangkan islam selamanya akan dilabel pembangkang. Baik di malaysia, baik di negara luar. Jika membawa usrah itu dikatakan ekstrimis, orang yang mengajak ke kelab pula diraikan. 

Persoalannya, siapa murabbi yang menggantikan mereka yang telah kembali kepada Allah?

Sedangkan, kita umat sekarang ketandusan ilmu dan arah punca. Kita memerlukan role model. Ramai remaja tidak mampu menjadi orang yang bertanggungjawab selepas 'membuatkan orang lahir' dan 'melahirkan' kerana ibu bapa mereka juga gagal menunjukkan contoh yang sepatutnya dan pentingnya nilai kekeluargaan. Saban hari kita semakin hanyut dalam narcissisme. 

Ayuh, sediakan dirimu. Menjadi pemimpin. Suburkan imanmu agar nanti menjadi tanah tempat lahirnya amal. 

Moga beroleh generasi yang menjadi pemimpin orang beriman, sebagai mana Allah ajarkan doa dalam al-Quran. 

Surah furqan, ayat 74. 

Tuesday, February 10, 2015

Walk - love - dependency - death

- bismillah -

Alhamdulillah. 

I
Sebenarnya, kita tak pernah keseorangan. Walaupun kita jalan sorang, Allah sentiasa ada mengawasi. Allah dengar setiap detik hati. Allah yang rencanakan langkahan kaki. 

Berjalan, sama seperti hidup. 
Kadang kita penat berjalan, kita mengeluh kerana perlu menempuh perjalanan ini sendirian, kita rasa mahu berehat saja. 

Sebenarnya, langkahan kaki ketika berjalan itu adalah untuk ke destinasi. Sabarkan diri waktu berjalan, kuatkan daya tahan otot dan kardio, maka hasilnya kita dapat sampai ke destinasi. 

Dan ketahuilah apabila sudah sampai di destinasi nanti, ada rezeki sudah menanti, sebagai hadiah daripada Allah sebab kita sabar dan teruskan langkah biarpun penat. 

Begitu jugalah hidup. 
Destinasi kita ialah kehidupan akhirat. Kita boleh nak minta macam2 dalam hidup, tapi sebenarnya, lagi cepat sampai destinasi lagi best sebab all those good things awaited there. 

Kadang kita nak singgah kedai makan untuk beli makanan, kita nk singgah sana singgah sini, dalam keadaan sebenarnya makanan itu telah ada terhidang di rumah.  

Ajaib. 

II
Tapi itu realiti. Teruskan melangkah. Moga tidak kelu lidah untuk menjawab, tika usiamu muda, tulangmu kuat, hatimu pejal, apa yang kau lakukan?

Melangkah lah untuk berukhwah. 
Melangkah lah utk ke majlis ilmu. 
Melangkah lah di jalan kebaikan. 

Kerana langkah kita di luar rumah itu, boleh jadi membuka pintu rezeki yang mulia. 
Dalam hati teringin kek, keluar rumah pergi uruskan urusan, bayar bil, beli makanan, etc, balik rumah rupanya ada orang hantar kek dah! (Contoh. But it happened, cuma jenis makanan dan urusan tu lain). Hehe. 

Alhamdulillah. 

Is it wrong to be a people-pleaser?
It is wrong if it is solely for human. 

But if you want to be kind and help as much people as you can during our short lifetime, ingat hadis ini....pertolongan Allah itu terletak pada pertolongan seseorang kpd seorang yang lain...

Maksudnya, kalau kita tolong orang, Allah tolong kita berganda2....

III
People-pleaser, selfless...unselfish

People become so kind because of love. Without love, there will be nobody to offer some helps. 

And i guess i love my friends and i dont mind to please them as long as i can. Whenever at times if i was hurt by their acts, i'll remember why did i chose to help them during their hardships before...because i want Allah to help me more, and because they are the sources and witnesses in front of Allah on how i had use my youth....:)
In shaa Allah. 

So is our parents. They are also selfless when it comes to their children needs and care. Because of love, Parents will do anything. They even willingly to ride motorcycle in rain to get a birthday cake during their child's big day. Withdraw their money, which were saved with full of efforts and thoughts, for their children. Ever since we were still crying little babies and infants, they stayed up late night and might even didnt get any sleep if we had a fever. And i know that we all know well how our parents become so selfless towards their children.   

Without love, all those arent going to happen. 

IV
I read a book written by a famous muslim scholar, he said:
To love is to give and to learn to go. 
To love is to receive and to learn to let go. 

Love is not about possessiveness. 
We are all belong to Allah. 

Our parents give, but they dont spoilt us to become solely dependent. 

They give their loves, and that is what makes us grow and living today. If some parents give materials and without love, the child will live and be happy with the thing, but only for a short period, and 'die' in a sense of having hardship to live independently. Or what is worse, giving without love means possessiveness. 

When we think of loving is possessing, we will find it difficult to separate. For every soul shall taste death, so pls put in mind that any relationship will soon be ended. Either we choose to or not to, it will happen. 

V
Most of us somehow become ones who think to love is to receive. To get benefitted. And become dependent even more. 

So again, to love is to free ourselves and people we love from dependency. 

So that on the day that we left them, or on the day that they left us, there will be no grief and sorrows. Just like what Nabi larang utk menangisi dan berteriak berlebihan pada si mati. 

To be sad with death news is human. 
To be able to move on and anticipate for our turn,
To left behind a strong generation filled with love, kindness and independent,
is Islam. 

Doa anak soleh. Sedekah jariah. Ilmu yang diamalkan. 

To love is to give and receive. 
To love is to free others and to be freed. 
To love is to learn to go and to let go. 

Till then, goodbye :)

Src of writing, buku the quest for meaning by prof tariq ramadhan. 

Monday, February 9, 2015

It feels like...

- bismillah -

Alhamdulillah. Balik hospital, naik bas untuk balik ke rumah. Sebenarnya, dalam bas itu sendiri banyak mengajar selok belok kehidupan, selain daripada pelajaran yang diterima ketika beinteraksi dengan pesakit di hospital. 

Bas bersaiz kecil, mungkin hanya boleh memuatkan 20 orang pada satu-satu masa. Dalamnya boleh dikatakan berhimpit jika ramai orang. Pernah aku duduk di sebelah orang yang sangat daif. Ah, hati keras ini merasakan sesuatu yang aneh ketika berada di sebelahnya. 

Hidungku mentafsirkan sesuatu dari bau yang ada padanya. Mataku tidak berani melihat keadaannya. Kerana aku bimbang, akan timbul sifat riak dan bongkak apabila diri ini melihatnya dalam keadaan serba kekurangan. Aku membuat penilaian sendiri, about hygiene..

Sungguh, ini kali pertama aku berhadapan dengan masyarakat yang serba kekurangan. Selama hidup ini, aku hanya tahu kerusi empuk keretaku. 
Pernah berhimpit namun tak pernah merasa rimas. 

Ah, mungkin aku diletakkan dalam situasi ini supaya aku belajar mencintai orang miskin?

Sebagaimana Nabi selalu berdoa suoaya cinta akan orang miskin. 

Jangan timbul benci dan rasa tak suka pada mereka. 
Melihat mereka membawa barang yang banyak, awalnya aku rasa rimas. Lama-kelamaan, aku harus ajar hatiku supaya melihat susah payah mereka memikul barang menaiki kenderaan awam, bukan meletakkan mata dan fokus pada tempat yang sempit kerana dipenuhi barang mereka. 

Dan kebersihan, yang sememangnya aku cerewet, aku perlu sedar bahawa aku yang punyai air cukup ini perlu lebih bersih daripada mereka. Jangan malas mandi. Haha. Oops. 

Sungguh, syurga tak dapat dimasuki jika hati ini masih terdetik 'aku lebih baik daripada mereka'. Takabbur, merasa diri lebih besar. Ah, aku lupa malaikat mencatat. 

Jangan pernah memalingkan muka.
Jangan pernah mencebik. 

Akan aku ambil peluang ini, 
Apabila berada di jalanan bersama-sama masyarakat yang kurang kaya, 
Akan aku cuba lapangkan hati dan senyum serta berasa senang dengan kehadiran mereka. 
Akan aku berusaha utk tidak larikan pandanganku. 
Akan aku damaikan hati dan perasaan yang tegang jika duduk bersebelahan mereka. 

Allah. 

Kalau tak ada situasi begini, aku tak pernah tahu dan tak pernah terfikir, kenapa harus ada doa utk minta dijadikan kita mencintai orang miskin....

:)

Doakan aku menjadi doktor yang Allah redha. 

Sunday, February 8, 2015

The other side

- bismillah -

Minyak cap kapak disapu-sapu di kepalanya. Bertubi-tubi. Ketawa. Berkerut. Semuanya bercampur baur, seolah mukanya seperti muka lelaki dalam 9gag itu. 

Bukan pening, tapi fikirannya berserabut. 

'Ya Allah, what have i done?!'

Tamat. 
P/s ya rabb. ujian apakah ini. makin minta jauh makin datang pula. kena lawan. zzzz. 

Thursday, February 5, 2015

Sakit - Sedekah - Sembuh

- bismillah -

Alhamdulillah. Paediatric rotation, week 4...

Ada satu family, hadiahkan saya sebuah al-Quran. Padahal saya masih pelajar perubatan, bukan doktor anaknya pun, bukan juga orang yang ambil history case anaknya. Allah. Itu akhlak mereka dalam memuliakan tetamu. Muliakan sesiapa yang masuk ke ward dan menziarahi mereka. Pernah juga saya dapat pisang di hospital luar bandar. Hehe. Lazimnya, mereka para keluarga pesakit akan hadiahkan coklat. 

Bersedekah. Moga Allah membalas lebih baik dan Allah mengizinkan kesembuhan penyakit mereka. Amiin. 

Kalau tak diizinkan mendapat kesembuhan pun, pahala sedekah itu tetap subur. 

Allah. Takdir yang Kau aturkan adalah terbaik, maka kuatkanlah keyakinanku untuk segala yang terbaik kurniaan dari-Mu. 

Allah is with us during ups and downs. 

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...