Skip to main content

Catatan sendiri

- bismillah -

Lari dari satu 'masalah',
Dan hari ni bangun pagi terima berita bahawa saya tak boleh lari. 

Seronok bagi semangat pada orang, 
Tapi sebenarnya kekuatan yang dibisikkan itu masuk dalam telinga sendiri juga. 
Orang yang banyak memberi bukan orang yang paling kaya
Orang yang banyak membantu bukan orang yang paling serba cukup

Matahari, i have to confront you juga akhirnya. 
Lari dari matahari di timur, hanya kemudian rupa-rupanya dia sudah berada di hadapanku di sebelah barat sana...

Comments

  1. Matahari tak cukup indah
    Pada pagi yang suram ini
    Malam ku resah kerana
    Malam mungkin kelam

    Bumi indah cinta punah
    Bintang bintang tumpang berduka
    Meratapi nasib
    Kenapa hari ini

    Matahari bangunlah
    Indahkan hari ini
    Engkau perlu hidupkan semula mimpi kami

    Matahari bangkitlah
    Indahkan hari ini
    Engkau perlu hidupkan semula cinta kami

    Lupakan kisah
    Kisah yang terjadi
    Mengharap sinar
    Sinaran darimu

    Matahari bangunlah
    Indahkan hari ini
    Bagi kami terus melayari hidup kami

    Matahari bangkitlah
    Indahkan hari ini
    Bagi kami terus menghidupkan cinta kami

    Lupakan kisah
    Kisah yang terjadi
    Mengharap sinar
    Sinaran darimu

    Sumber : lirik lagu Hafiz...bukan nak memuja matahari plak nooo

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …