Skip to main content

Anak orang (not mine)

- bismillah -

Hari kedua paediatric rotation. Omg. Berdebar. Takut. Segan. Semua perasaan ada. Nak approach tapi takut. Huhuhuhu. 

Adik serumah cakap, "sebab akak tak biasa kot dengan budak-budak..."

Selalunya budak2 yang approach me. Luls. Now as a doctor i have to make a move and start to approach them. Omg. 

Cita-cita masa masuk medical school nak jadi paeditrician. Hehe. Tapi sejak masuk internal medicine rotation, rasa lagi okay approach mak cik pak cik geriatric, walaupun kena marah kena halau pun ada. Luls. Pengalaman. Tak ada salah patient pun, memang chronic disease akan buat patient distress pun. 

Esok mula semula. Jumpa adik-adik...

Atau jumpa anak-anak....?

Sebab apa cita2 nak jadi paeds? Sebab dulu fikir, doktor mostly susah bekeluarga, for at least jadi doktor kanak2 boleh pegang 'anak' hari2. Tak berkahwin pun ok. Ahhh. Tu zaman dulu, strong punya pemikiran. Independent tak bertempat. Zzz. 

Transisi

Sekarang tak boleh kot, kena usahakan membina keluarga sendiri juga. -.-
Mungkin fitrah berkeluarga sendiri baru nak menusuk. Takpa, take time farhana. Have been emotionless sejak dulu. 

Hurm. Ramai dah kawan2 bertanda. Tak sangka, tahun 3 dah mula fenomena tanda menanda ni. Ingatkan sorang dua, rupanya dah ramai. Hihu. 

Dulu saja2 pakai cincin, sebab i dont ready to accept anyone! *stone heart* And ramai kakak2 tanya who is it behind the ring? I gelak tak gelak, jawab 'mak' je. And terpulang nak terjemah mak siapa huhu. *innocent*
And now, bila tengok adik2/ orang yang pernah tanya saya, ramai pakai cincin, saya tak rasa nak tanya pun...ok je, why cant they act the same?? Just urus our own matter. life is personal. 

Lagipun, pertunangan itu lebih aula dirahsiakan. Terima kasih kepada yang beritahu saya, dan tahniah juga jika hingga ke esok nak kahwim baru pecah rahsia. Hehe. 

Apa2pun, always minta doa, supaya tak susah hingga desperation. Kalau ada, adalah. Kalau tak ada, belum lagi la tu. 

Kalau dah ada, jangan overexcited sangat. Semua benda update nak kait dengan 'encik belum sah tu'. Kamon. Ingatkan saya juga kalau buat kerja kurang iman ni. Ingat juga pada yang belum ada. Hehh. 

Kejar kerjaya? 
Hehs. Mari kita sambung baca lecture note. Sambil doa, o Allah make me a competent doctor! Amiin. 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …