Monday, January 5, 2015

Anak orang (not mine)

- bismillah -

Hari kedua paediatric rotation. Omg. Berdebar. Takut. Segan. Semua perasaan ada. Nak approach tapi takut. Huhuhuhu. 

Adik serumah cakap, "sebab akak tak biasa kot dengan budak-budak..."

Selalunya budak2 yang approach me. Luls. Now as a doctor i have to make a move and start to approach them. Omg. 

Cita-cita masa masuk medical school nak jadi paeditrician. Hehe. Tapi sejak masuk internal medicine rotation, rasa lagi okay approach mak cik pak cik geriatric, walaupun kena marah kena halau pun ada. Luls. Pengalaman. Tak ada salah patient pun, memang chronic disease akan buat patient distress pun. 

Esok mula semula. Jumpa adik-adik...

Atau jumpa anak-anak....?

Sebab apa cita2 nak jadi paeds? Sebab dulu fikir, doktor mostly susah bekeluarga, for at least jadi doktor kanak2 boleh pegang 'anak' hari2. Tak berkahwin pun ok. Ahhh. Tu zaman dulu, strong punya pemikiran. Independent tak bertempat. Zzz. 

Transisi

Sekarang tak boleh kot, kena usahakan membina keluarga sendiri juga. -.-
Mungkin fitrah berkeluarga sendiri baru nak menusuk. Takpa, take time farhana. Have been emotionless sejak dulu. 

Hurm. Ramai dah kawan2 bertanda. Tak sangka, tahun 3 dah mula fenomena tanda menanda ni. Ingatkan sorang dua, rupanya dah ramai. Hihu. 

Dulu saja2 pakai cincin, sebab i dont ready to accept anyone! *stone heart* And ramai kakak2 tanya who is it behind the ring? I gelak tak gelak, jawab 'mak' je. And terpulang nak terjemah mak siapa huhu. *innocent*
And now, bila tengok adik2/ orang yang pernah tanya saya, ramai pakai cincin, saya tak rasa nak tanya pun...ok je, why cant they act the same?? Just urus our own matter. life is personal. 

Lagipun, pertunangan itu lebih aula dirahsiakan. Terima kasih kepada yang beritahu saya, dan tahniah juga jika hingga ke esok nak kahwim baru pecah rahsia. Hehe. 

Apa2pun, always minta doa, supaya tak susah hingga desperation. Kalau ada, adalah. Kalau tak ada, belum lagi la tu. 

Kalau dah ada, jangan overexcited sangat. Semua benda update nak kait dengan 'encik belum sah tu'. Kamon. Ingatkan saya juga kalau buat kerja kurang iman ni. Ingat juga pada yang belum ada. Hehh. 

Kejar kerjaya? 
Hehs. Mari kita sambung baca lecture note. Sambil doa, o Allah make me a competent doctor! Amiin. 

1 comment:

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...