Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2015

Perasa(a)n: It's nothing until proven otherwise

- bismillah -
Hari ni Jumaat, hari cuti hujung minggu di sini. And i choose to do some reading sambil basuh baju. Yeay! Productive morning~
Khusyuk baca buku. Haha. 
Kemudian masuk satu message.  Kawan sekolah rendah bagitau dia akan bernikah nanti. Alhamdulillah. 
Di luar bilik, dengan kawan jerit2 risau sebab baru tahu saudara terdekatnya bercouple dan merancang untuk berkahwin bila tiba masa yang sesuai. 
Lepas tu ada seorang lagi cakap pasal ada orang terdekatnya yang mimpi dia  berkahwin.
Scroll fb, instag, ramai yang update pasal 'pasangan', baik yang dah kahwin dengan yang belum. Seriously they act the same.. 
Zzz. Apakahhh. 
Memang pagi ni orang nak cakap pasal kahwin ke apa?
Pandang buku yang tengah baca. Hurmmm. I am reading buku ust hasrizal. Haha. 
Law of attraction. Apa yang kita fikir, yang tu lah yang kita berdepan kan? Haha. 
Ps. Nota serius. Semua orang patut baca buku kemudi rumah tangga. Baca bukan sebab nak kahwin esok lusa. Tak kahwin dalam masa terdekat pun tak apa, …

Everything is fine

- bismillah -
Ok. I gain new perspective day by day. What i want isnt always what i can handle. So, Allah akan bagi apa yang i can handle. 
Fiuh. 
Trust Allah. Tell Him everything. And nobody can oppose His plan. :') For His plans are all the best and tailored for us. 
Moga tak ada lagi hati terluka dengan kenangan yang tak patut dikenang. 
Tampal plaster.

Friendship error

- bismillah -
Bila kita kecewa, kita kena pujuk diri kita.  Bila kita happy, kita kena senyum bersyukur.  Bila sedih, kita boleh menangis, tapi jangan lama-lama.  Bila rindu, kena berhubung. 
Hidup ini, kena ada macam-macam perasaan.  Jangan nafikan.  Cuma kena kawal. 
Perasaan apa pun yang kita rasa, borderline nya ialah dosa dan pahala. 
Jadi, kalau kecewa jangan sampai buat perkara berdosa. Allah haramkan bunuh diri. Mcm mana nak dapat pahala melalui kecewa? Berdoa. Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada hazan (sedih). Doa tu, walaupun time doa tu masih ada sedih, tindakan berdoa tu pun dapat pahala. :) Nak pahala lebih, bersabar. Ya, cakap senang. Tapi sabar ialah kawal kekecewaan, bukan nafikan sampai simpan jadi dendam. 
Dan begitu juga untuk perasaan-perasaan lain.  Rindu, luahkan. Call mak ayah family. Sambil semat dalam hati, semuanya akan kembali pada Allah juga, tanda kita sedar diri bahawa dalam berkasih sayang sesama manusia, hati masih ingat Allah. 
So, normallah hidup ni jumpa oran…

Allah izin semua yang baik

It was a normal fine day. Everything was perfect and in place. 
Doktor tanya case setiap orang. And to cut it short, saya present. Nampak macam terpaksa, tapi Allah yang pilih dan izin. 
Alhamdulillah. 
Dan moga hari ni jadi catatan pemberat mizan kebaikan. 
Marah yang saya simpan.  Nangis dalam bas. 
Moga hidup dan mati dalam keadaan Allah sayang.

Catatan sendiri

- bismillah -
Lari dari satu 'masalah', Dan hari ni bangun pagi terima berita bahawa saya tak boleh lari. 
Seronok bagi semangat pada orang,  Tapi sebenarnya kekuatan yang dibisikkan itu masuk dalam telinga sendiri juga.  Orang yang banyak memberi bukan orang yang paling kaya Orang yang banyak membantu bukan orang yang paling serba cukup
Matahari, i have to confront you juga akhirnya.  Lari dari matahari di timur, hanya kemudian rupa-rupanya dia sudah berada di hadapanku di sebelah barat sana...

Dilema jodoh?

- bismillah - 
I just want to express what i am concerned with. 
I saw my timeline and news feed on social media platforms, and most of my friends and persons i followed are around my age. We are all approaching adults life. (We've stepped into it in fact). 
And most of them are worrying about marriage! Me too. But dont make it your main focus and concern! Fight the feeling of being helpless and hopeless to live without a partner. And keep in mind that not everybody is destined to get married...a lot of things can happen in the future. 
Now i understand what my friends feel when their colleagues got partner/bf/husband while they are still single. I agreed thinking of it could be bothering our days and nights, but what i want us to change is, to appreciate our present life. 
At this time of being single, we are not doing nothing but we are developing ourselves as a person, not just students.   Yes people keep advising to buat persiapan, nanti boleh kahwin, no, change that mindset. You raj…

Nabi Muhammad yang terpuji

- bismillah -
#WhoIsMuhammad #MariKenaliNabiKita


Kalau betul nak cari miracles dalam dunia ni, carilah pengetahuan tentang mukjizat2 yang Allah kurniakan pada Nabi-nabi. 
Antara mukjizat kepada Nabi Muhammad, ialah al-Quran.  Sebuah kitab yang menyembuhkan, membuka jalan hidayah, bahkan menerangi kubur dan juga dengan izin Allah, boleh memberi syafaat al-Quran kepada pembacanya di hari akhirat. 
Bahkan, Nabi ditakdirkan sebagai ummiy, tidak membaca dan menulis, namun diajar oleh Jibril untuk membacanya. 
Kitab Allah, turun kepada Muhammad, melalui Jibril, secara mutawatir, sebagai mukjizat, menbacanya dikira ibadah, bermula dengan Surah al-Fatihah dan berakhir dengan surah an-Nas. 
Al-quran dan as-Sunnah itu seiring. Jangan abai salah satu, jika benar mengaku umat Nabi. 
Allah. Moga dithabatkan iman dan amal.  Selawat dan salam ke atas Nabi.

an unexpected (almost) trip to irbid from just :)

- bismillah -

Alhamdulillah. Dah mula cuti panjang, tapi untuk tahun 4 ni seminggu saja. Cuti antara rotation. And i choose to stay in irbid, in irbid, in irbid (gema taukid). huhu

Semalam khamis, hari last kelas. Kelas dari pkul 8 pagi hingga 3 petang, gap sejam saja. My performance? 20% percent tidur, 20% sakit kepala, 20% fokus, 20% tepu..selebihnya tak dapat dikenal pasti.... huhu. ada 6 kelas total.
Fuh. Sampai kena solat taubat lepas zohor, dosa apa yang menghalang proses nak tuntut ilmu supaya semua kelas boleh bermanfaat. tapi bila fikir balik, Allah dah izin sampai pun dah a big blessing. berapa ramai yang suka tidur dan tuang kelass??

Hurm. Bersyukur dengan apa yang ada.

Lepas habis semua kelas, pukul 3.15 macam tu baru sudah solat asar. Orang lain mampu jaga wuduk sejak zohor, so semua orang dah solat lebih awal, terus lepas kelas. It's ok, dah biasa jadi lone ranger. Takkan nak harap diorang tunggu pula kan...? Pujuk pujuk jangan nak emo.

Tempat tunggu bas tu dah koso…

Nafas-nafas Arbela

Persamaan tak menjanjikan percintaan, Perbezaan tak menjanjikan permusuhan.  Kehidupan tak akan meninggalkan kematian, Kematian takkan berpisah dengan kehidupan. 
Kata-kata bukan harapan, Tindakan bukan tanda keizinan, Bayang bukan tanda diperhatikan, Hilangnya bukan satu kekecewaan. 
Untuk mengiyakan segala fakta, Perlu kepada masa yang terhenti.  
Apa-apa yang berlaku,  Atasnya menunjukkan emosi manusiawi, Bawahnya menunjukkan kekejaman terancang manusia, Dalamnya tersirat kasih rancangan ar-Rahman.
Serang sana, bom sini.  Timbul sedih dan benci seiiring.  Rancangan kejam manusia.  Untuk disabarkan oleh yang maha Pengasih. 
Begitu juga setiap tindakan kecil lain.  Manusia merancang untuk memancing emosi.  Kejam di sebalik rancangan kata-kata.  Namun dalam pandangan Tuhan, supaya hati ini merintih...
Kalau ku memandang dari permukaan,  Emosi akan menjawabnya.  Jika dari sisi bawah kumelihatnya,  Terlopong dengan helah tipunya.  Namun, terus memandang ke masuk dalam,  Aku tahu itu dari keizinan Tuhan untuk berla…

Salji dan salji lagi

- bismillah -
Can i say i love Allah very much that i cant even imagine on how to quantify it? :) May i am terus thabat. 
Allah akan terus menguji.  Huuuu. Smiling for today's gift from heaven. 
Kalau betul nak pandu hati cintakan Allah, Allah akan tunjuk jalan.  Kasih sayang tu luas, kita bukan boleh dapat hanya dari yang berlainan jantina saja. Kawan sejantina ni lagi sweet. Hehe. 
Allah, cukupkan kami dengan perkara yang halal daripada perkara yang haram. 
O Allah may we find content-ness and satisfaction from matters that You allowed than from what You forbid. 
Irbid, winter days. :) alhamdulillah. 
I played, i jumped, laughing, running, i fell, got wet, felt pain, but it was allll a good memory. With my halal mates :) and of course under supervision of the ultimate murakib, Tuhanku.  Alhamdulillah. 
11 Januari 2015 Pertama kali main salji.  22 tahun tak cukup bulan. Hehe. 

Anak orang (not mine)

- bismillah -
Hari kedua paediatric rotation. Omg. Berdebar. Takut. Segan. Semua perasaan ada. Nak approach tapi takut. Huhuhuhu. 
Adik serumah cakap, "sebab akak tak biasa kot dengan budak-budak..."
Selalunya budak2 yang approach me. Luls. Now as a doctor i have to make a move and start to approach them. Omg. 
Cita-cita masa masuk medical school nak jadi paeditrician. Hehe. Tapi sejak masuk internal medicine rotation, rasa lagi okay approach mak cik pak cik geriatric, walaupun kena marah kena halau pun ada. Luls. Pengalaman. Tak ada salah patient pun, memang chronic disease akan buat patient distress pun. 
Esok mula semula. Jumpa adik-adik...
Atau jumpa anak-anak....?
Sebab apa cita2 nak jadi paeds? Sebab dulu fikir, doktor mostly susah bekeluarga, for at least jadi doktor kanak2 boleh pegang 'anak' hari2. Tak berkahwin pun ok. Ahhh. Tu zaman dulu, strong punya pemikiran. Independent tak bertempat. Zzz. 
Transisi
Sekarang tak boleh kot, kena usahakan membina keluarga sendiri…

Sabar

- bismillah -
Dah banyak kali i tried to talk the truth. And it just wont come out. 

Puisi transisi

- bismillah -
Oh Tuhan Berikan aku bahagia Tika saat dan masa ini Juga selamanya
Berikan aku cahaya Atur langkahku  Hingga ke hujung sana Terima amalku 
Hilangkan hari yang sedih Gantikan dengan tawa senyum Hingga tiada rintih Cuma ada sujud bangun
Air mata yang menemani setiap waktu Moga memadamkan harapan palsu Serigai mata dibelah kaca  Terlayar di minda setiap waktu

Surah al-insan

- bismillah -
Tadi usrah, tumpang usrah orang, baca surah al-insan. Ada rakan yang familiar, ada yang dah hafal, ada yang baru kenal surah itu. 
Above all, alhamdulillah. I remember my memory with surah insan. Peneman sewaktu malam sebelum spm paper bm. Waktu tu rasa congested sangat. I just dont know what to study! Belek2 buku karangan. Belek buku rumusan. Buku tatabahasa. Tiba-tiba rasa banyak pula kena study. Jenguk majalah dewan siswa. Fuh. Rasa stress. Heh. Bukan study last minute, tapi baru sedar banyak juga kena check balik / revise untuk exam esoknya. 
Gelabah. 
And study sambil pasang bacaan surah al-insan. Alhamdulillah. 
Sesungguhnya Kami menurunkan al-Quran kepada kamu secara berangsur-angsur.  Maka bersabarlah dengan peraturan Tuhanmu dan bertasbihlah kepada-Nya. 
Sabar, pelan-pelan, bertasbih.  Just do it. No matter how long the process is. 
Keys untuk kejayaan. In shaa Allah. 
Point kedua yang bincang, pasal bagi makan kepada orang miskin. Kenapa makanan? Kenapa bukan perkataan l…