Monday, December 28, 2015

A weeping lady that stopped a crying girl. Esakan yang menghentikan tangis

- bismillah -

Alhamdulillah. 

Hari ni, saya berjalan membawa awan mendung yang boleh turunkan hujan bila2 masa saja. Saya berjalan pantas, kerana berjanji untuk bertemu dengan seseorang. Pertemuan itu tiada kaitan dengan kesedihan ketika itu.  

Sedih saya disebabkan tekanan apabila orang mempersoalkan kredibiliti dan keputusan saya. Marah campur sedih. 

Takdir Tuhan, saya berselisih dengan seseorang. Dia juga berjalan laju. Dari arah hadapan. Wanita arab. Dia sedang menangis. Teresak kuat. Sambil memandang telefon bimbit di tangannya. 

Oh Tuhan, hilangkan sedih dia!

Serta-merta, sedih saya hilang. Air mata surut sebelum mengalir. 

Benarlah, apa yang kita doakan untuk saudara semuslim, kebaikannya turut tertempias kepada si pendoa. 

Allah maha besar. 
Kalau kita sakit, dia mengizinkan sakit yang terbaik, mampu kita tanggung. 
Kalau kita sedih, Dia sentiasa aturkan jalan supaya kita terpujuk. 
Kalau kita ditakdirkan untuk terluka dengan sesuatu perkara, luka itu terhiris dengan wasilah paling lembut. 

Hurted in the most gentle way...

Yang penting, sabar. 
Susah kita, ada orang lain lebih susah lagi. 
Bersyukurlah. Hidup akan lapang dan tenang. 😊 
Hargai setiap orang yang kita jumpa hari2, sembang dan bertegur sapa. Sebab our pathways ditakdirkan bertemu sebagai wasilah kepada salah satu atau kedua2nya. 

Menjadi matahari kepada si awan hujan. 
Supaya muncul pelangi, mendung pun pergi. 

Alhamdulillah. 

Cabaran hidup hari ini: people management. 
Moga diberi sebaik2 keputusan. 

Sunday, December 27, 2015

Pertolongan yang dibalas syurga

- bismillah -

Alhamdulillah. 

Hari ni belajar, pentingnya memasang niat.

Niat nak buat kebaikan, akan ada peluangnya. Niat lah nak bersedekah, Allah bukakan jalan. Niat nak beri pertolongan, Allah hadirkan orang yang akan memerlukan pertolongan. 

Dalam keadaan yang kita tak sangka. 

Saya terbaca hadis,
Ahli neraka pergi jumpa ahli syurga...dia pernah menolong ahli syurga itu sewaktu di dunia, maka dengan izin Allah ahli syurga itu menolongnya pula di akhirat dengan izin Tuhan melalui syafaat. 

So, bayangkan kita keluar jumpa manusia hari2, kita tak tahu siapa masuk syurga siapa pula masuk neraka. Diri sendiri pun tiada jaminan. Maka buat baiklah dengan semua. Be 'rich' and help others. Rich: kaya budi, kaya bahasa, kaya ilmu, kaya senyuman... 

Ikhlas ialah tidak meminta apa2 balasan daripada sesiapa. 

Kerana kita dididik oleh islam bahawa balasan hanyalah daripada Allah. Ada yang dapat sejak di dunia, tapi yang pasti, hari akhirat ialah hari mendapat balasan baik dan jahat atas apa saja yang kita buat. 

Hari perhitungan
Hari pembalasan
Hari orang mukmin bergembira! Hanya mukmin. Dan hanya gembira. Tiada duka. Tiada dengki. 

Kata pujangga, orang yang tidak mempunyai apa2 tidak akan mampu memberi. 

Jadilah kita orang yang memberi,
Bermula dengan mencari. 
Dan menjadi.

Semoga Allah merahmati hari-hari kita. 
Melangkah, menapak, di alam yang pasti ada penghujung. 
Semoga kehidupan dan kematian kita baik-baik saja dan dalam rahmat Allah. 

Saturday, December 26, 2015

Kisah

- bismillah -

Saya pernah menulis impian. 
Sebuah cerita dongeng. 
Siapa sangka, cerita itu menjadi realiti!
Cuma watak heroinnya, lain berganti. 

Dan saya masih menulis cerita impian. 
Tanpa meletakkan watak. 
Tanpa setting masa. 
Tanpa plot. 
Saya hanya menulis pengakhiran cerita.
Kerana itulah intipati kenapa cerita bermula. 

***
Untuk setiap langkah yang kita mulakan, fikirlah apa pengakhiran yang diharapkan. 

Biar pendek, biar panjang,
Atau kisah itu langsung tidak berlaku,
Paling kurang, 
Pengakhirannya sudah ada. 

Dan pastilah, pengakhiran terbaik dan hakiki yang kita mahukan. 

Bismillah. Tawakkaltu alaa Allah. 

Thursday, December 24, 2015

Maulid Nabi

- bismillah -

Sebab kepada cinta:
Fisik
Jasa
Maknawi 
Fitrah 

Jika mencintai, 
Maka banyak mengingat,
Ingin mendekat,
Mahu mengikut,
Berkorban untuk mendapatkannya. 

Rugilah cinta jika tidak memberi manfaat kepada kehidupan dunia dan akhirat

Mencintai Allah, 
Menghidupkan hati,
Memberi sinar pada hati

Mencintai Rasulullah, 
Adalah perintah Allah. 
Kerana tidak beriman jika tidak mencintai Rasulullah melebihi manusia lain

Tidak ada yang paling bermanfaat kecuali mencintai Allah dan Rasul-Nya

Cinta manusia,
Jika tidak diikat dengan cinta Allah dan rasul, maka itu malapetaka. 
Cinta kerana dunia akan pudar dan hilang ketika dunia itu telah hilang. 

Orang yang saling berkasih sayang kerana dunia, kelak pada akhirat akan saling bermusuhan antara satu sama lain. 

Cinta yang bermanfaat

Sekuat-kuat tali iman, ialah cinta kerana Allah, benci kerana Allah. 

Cintai sesuatu itu
kerana sesuatu itu dicintai oleh Allah,
kerana ingin dekat dengan Allah,
Maka itu cinta yang bermanfaat untuk hati kita dan itulah kehidupan kita,

Di dunia, cinta ada batasannya. Melainkan mencintai Allah. 
Cinta kepada Allah ialah cinta yang disertai dengan pengagungan. 
Tiada kepada makhluk. 
Ambil iktibar kaum Nabi Saleh yang menjadikan orang soleh kalangan mereka sebagai sembahan. 
Juga kerana terlalu cinta. 

Kita mencintai Allah, makin taqarrub dengan Allah. Makin taat ibadahnya. 

"Bagaikan lautan yang tiada pantai"
Kita mencintai seseorang, bukan pastinya dia memiliki cinta yang sama, kerana setiap manusia adalah berbeza. 
Hanya cinta Allah yang berbalas. 

Siapa yang mencari redha Allah, tapi manusia marah kepadanya, maka Allah cukupkan dia daripada manusia. 
Siapa yang mencari cinta manusia, dengan mengorbankan keridhaan Allah, maka Allah serahkan dia kepada manusia dalam keadaan tidak ditolong oleh Allah, tidak akan diperhatikan oleh Allah...

Cinta manusia adalah "bagaikan lautan yang tiada pantai"
Tak akan pernah ada habisnya. 
Maka yang terpenting ialah adalah Allah mencintai manusia...

Sumber: youtube Ust Abu Yahya Badrusalam

Sembang bulatan maulidur rasul

- bismillah -

"Sempena maulid nabi, Nas, awak nak berazam nak hidupkan sunnah nabi yang mana satu?" Kak A tanya. 

Nas jawab, 
-"saya nak puasa hari putih..." 

Dan N jelaskan kelebihan dan keistimewaan berpuasa dengan panjang lebar. Puasa hari putih ialah puasa 3 hari berturut2 pada 13,14,15 haribulan hijrah setiap bulan. 

Next, giliran orang2 di sebelah Nas yang jawab. 

-Nak usaha bangun qiyam.
-Nak kurangkan bercakap benda tak perlu. 
- ada yang kongsi pasal Nabi tak ketawa berdekah
- dan banyak lagi..

Dan tiba2 ada sorang jawab, 

-Nikah... sunnah Nabi yang dia berazam nak buat.

Semua orang ketawa. Hehe. Salah cakap ke?

Too good to be true...

Monday, December 21, 2015

Obstetrics and Gynaecology 1

- bismillah -

:)

I am currently in my fifth year school of medicine. Alhamdulillah. 

It has been a month and a week since i entered O&G rotation. There are 3 weeks left before the end of rotation exams, which are Osce and miniOsce. 

At first, tak best pun. Lama2, jatuh cinta. 

Apa2pun, cinta lagi dalam bidang paediatrics. And i met paeds doctors in obstetrics wards everyday... :) and of course cute neonates since their 1st moment of lives. I have seen deliveries and i cant describe the relief that everybody in the labour room feel when a baby is born! And crying!

Doktor o&g sibuk bedah perut, dr paeds relax saja tunggu tepi. Hehe. Dr anaesth lagi laa tunggu lama. But kesian la one of my patient lambat sedated, and she was moving her legs when the doctor incised her abdomen...luckily they managed that situation quickly before going to far, the nurse stopped the doctor from continuing his work, nurse marah doctor hehe, and after waiting for a while, doctor bising2 to doctor anaesth, then he continued. Luckily, the patient will have amnestic effect from the GA. Or else...it is a nightmare to be able to feel our skin incised.

I have seen Ceaser of a woman with previous surgery scar. It took a very longggggg time for the doctor to be able to open her uterus because there were adhesions across her abdomen. It was my first time, and i was bored, wondering why does it take so long to hear a baby's first cry?? Rupanya, itulah kesan adhesion. 

I asked a doctor, dah complication of ceaser tu adhesion, which is troublesome la huhuhu, then what is the limit of ceaser in a woman's lifetime? 

He laughed. Hehe. He says, there is no limit. He had seen multiparous women of 10 ceasers while he was working in Gaza. Ma shaa Allah. We were all surprised and jaw dropped to hear that. 
But then, of course, the abdomen was full with adhesions. But as long as she is undergoing new surgery, the adhesion will be cleared. Lol. 

He gave a definite answer,  4 times ceasers are considered the most. Well. According to a woman's health status and health facilities available too...

Above all, normal vaginal deliveries have least complications and take lesser time (not the same story in first timer mother!). Utk first time, NVD lama sangat, tapi untuk next deliveries, it will be shorter and much tolerated. Ceaser for first timer is short, within 30 minutes, but for next deliveries, boleh jadi 30 minutes tu masa yg diambil utk kerat2 koyak adhesions!

Huhuhuhu. 

Banyak lagi i learnt about pregnancy. 

Yeah. I admit, i am more to obstetrics than gynaecology. Hehe. 

Till then, goodbye. 

Saturday, December 12, 2015

Hamm hazan dan sakinah

- bismillah -

Esok pergi hospital askari. In shaa Allah. Moga tahun 5 adalah lebih baik daripada tahun2 sebelumnya, di sisi Tuhan. 

Naik turun adalah perkara biasa. Yang penting, kena tabah dan tenang. Kena syukur dan sabar. 

2T
2S

Dan hari ni saya dapat satu perspektif baru,
Kalau tak kenal hamm dan hazan (kesedihan), kita takkan menghargai sakinah (kebahagiaan). 

So farhana, jangan jadi budak2!

Saya mengaku, diari saya banyak coretan yang bila saya baca semula, saya akan menangis. 

Tak apalah, hanya Allah tahu.
Semoga saya berjiwa besar untuk berdepan dengan cabaran. 

Dan penting juga, 
Threshold memasing tak sama. Ada orang perkara kecik pun rasa berat, ada orang perkara besar pun rasa ringan. 

Kuatkan iman dan pergantungan dengan Allah. 

Sheikh Solah kongsi, 
Nak rasa cantik kena rasa Allah sedang melihat diriku. 

Bila rasa Allah tgk kita, maka automatik kita rasa nak perindah akhlak, nak jaga kebersihan, nak optimumkan segalanya menjauhi apa yang Allah tak suka. 

Macam kita awkward bila orang tengok kita. Eh.

Maka beristighfarlah. 
Untuk segala perasaan yang terbit dari jiwa. Susah, senang. 

Saya percaya, luka akan sembuh! Allah dengar setiap doa hamba-Nya. 

Jadi untuk setiap hamm (kesedihan yang akan datang) dan hazan (kesedihan atas perkara yg telah berlalu), ada hikmahnya. Supaya nanti, bila sudah berlalu episod duka, kita akan benar2 menyelami erti sakinah (bahagia), malah sekecil2 perkara yang memberi senyuman kpd kita pun kita akan sensetif dan aware. In shaa Allah. 

P/s funny, i might be the last among them, although people always say i am the first. Jeng jeng. Allah knows best! Saya doakan qadha yang Allah plan is acceptable. Doakan iman saya taat dan patuh pada Allah!

Thursday, December 10, 2015

One day

- bismillah -

Dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali. 

Bila fikir kenyataan ini, hidup akan tenang. Kita tak risau kesudahan hidup sebab memang akan ada penamatnya. Cuma kita tak tahu bila. Tapi penamatnya tetap ada. 

Sambungan di akhirat. 

Cuma kita perlu menjadi seadanya. Jika diberi kesempatan untuk hidup di fasa ini, maka mainkan peranan yang sepatutnya. Dari menjadi anak, bertambah peranan menjadi ibu, dan seterusnya, hingga hari bertemu Tuhan. Hari itu pasti akan tiba. Penamat segalanya. 

Pada hari bertemu Allah nanti, segalanya adalah lebih baik daripada segala yang baik di sini. Keburukan akan berganti kebaikan. Kesedihan akan terpadam. Ketakutan akan terhapus. 

Allah sentiasa ada perancangan terbaik untuk hamba-Nya.

Hari bertemu Allah itu pasti akan berlaku. Sabarlah. Sikit lagi. 

Tuesday, December 8, 2015

Berdebar

- bismillah -

Ya Allah. Hanya Allah saja yang tahu perasaan ini. 

Tak lama lagi dah nak masuk tahun 6. In shaa Allah. Lebih kurang setengah tahun saja lagi. 😂 kesat air mata. 

Tanpa keizinan dan petunjuk dari Allah, tidak lah saya bernafas udara tahun 5 ini. 
Allah. 
Hidup tak senang, tapi Allah sentiasa ada memberi rezeki dan petunjuk menempuh jalan sehari-harian. 
Bila masa muda ini saya rasa kuat dan tak ada masalah untuk jalan jauh dan laju, saya akan teringat, nikmat sihat dan muda ini akan kembali pada Allah juga suatu hari nanti. At least, saya harap saya dah guna sebaiknya apa yg Allah bagi pinjam ini. Nanti dah tua moga tiada sesalan. 

Muda, sebelum tua. 

So, saya sangat berdebar nak menempuh hari esok. Masa depan terletak di bawah kuasa Allah. Saya hanya mampu usaha dengan bantuan-Nya, dan bertawakal. 

Mati itu pasti. 
Jadi doktor, in shaa Allah. 

Mampukah nak jadi doktor HO yang cemerlang?
Doktor MO yang excellent?
Doktor pakar yang faqih?
Allahuakbar. 

Moga jalan ini ialah jalan yang Allah redha untuk saya bertemu dengan-Nya. 
Moga atas jalan ini, segala kebaikan datang bersama. 
Moga jalan medik ini, menjadikan hidup, mati dan kebangkitan semula saya akan dekat dengan Allah. 
Amiin. 

Moga segala ilmu ini diberkati, memberatkan timbangan dan membuka jalan manfaat kepada umat manusia. 

Dr N. Khalid MBBS (JUST '17) in syaa Allah

Hanya Allah yang tahu masa depan saya.
Doakan kehidupan dan kematian yang diredhai oleh Allah. 
:')

Ibadah, niat sudah dapat pahala, biarpun mungkin sampai atau tak sempat buat. 

Laa hawla wa la quwwata illa billah. 

Thursday, December 3, 2015

Bus chat

- bismillah -

Kalau tgk senarai archive, tahun 2015 inilah paling banyak saya post di blog. Saya pun tak tahu kenapa. Tapi saya akan terus menulis, kenangan, walaupun saya tak reveal 100%, supaya indahnya hidup ini dan naik turunnya dapat dikongsi. Saya tahu, isi tulisan saya takkan boleh angkut masuk kubur, tapi moga segala kebaikan, inspirasi, doa yang kalian lakukan, ada sahamnya dari apa yang dibaca. 

So hari ni, naik bas pergi hospital luar bandar. Bas lompat2. Intergrate masuk dengan masyarakat arab. :)

Saya dah cerita bab gentlemen dan qowwamun ala nisa dlm post di facebook. 

Hari ni punya kisah pula. 

"Shukran." Saya ucapkan kepada yang duduk sebelah saya sebab share tempat duduk. Bas sesak dan padat. 
"Dia cakap apa?" Tanya seorang perempuan di tepi tingkap kepada rakannya yang di sebelah saya. 
"Dia kata terima kasih."
"Oh, kau tahu cakap arab?" Dia tanya dengan muka terkejut. 
"Haruslah...hehe" sengih. 
Dia angguk. 
Diam sepanjang perjalanan. Dia sembang dengan kawan lain. 

Lepas tu saya pindah duduk seat lain bila penumpang2 lain dah turun. 

"Bas ni berhenti depan hospital eh nanti?" penumpang sebelah tanya. Lebih kurang la soalan dia. Tak ingat. 
"Haah." Saya balas. Seronok pula bila dia tak judge pun saya non-arab ke tak tapi dia relax saja ajak converse. Feeling diterima. Tak macam tadi. 
Lalu saya beranikan diri, senyum, tanya, "kau nak pergi mana?" 
"Aku nak pergi hospital."
"Oh...memang bas ni last sekali dia akan berhenti depan hospital pun." Aku ketawa. Sbb muka dia risau bas tak berhenti depan hospital. 
Bila dah sampai depan hospital, dia tanya lagi bas ni nak lalu depan bangunan klinik (belakang hospital) tak? Aku jawab tak lah kalau dah terang2 bas dah uturn untuk berhenti tanda dah habis route ni. Haha.
"Aku tak nak turunlah kalau bas ni tak lalu depan klinik." Dia buat lawak. Kami ketawa lagi. 
"Oklah jom turun..." aku tamatkan sengih. 
"Jom2."

Mudah sangat dia mesra dengan non-arab macam aku. Terima kasih sebab ceriakan hari ni. Pagi2 sebelum masuk hospital lagi. Alhamdulillah. 

Benda simple, tapi it made my day. 

Dan aku baru discover, aku suka bersembang dengan orang. Hehs. 

"Jangan pandang rendah pada kebaikan walaupun kau bermanis muka dengan orang lain." Hadis. 
Apatah lagi buatkan orang gembira. 

Balik rumah dah nak masuk maghrib. Too tired. Call mak. Mak pun tanya, penat ke? Saya mengaku. Saya penat mak...

Tapi Allah sentiasa ada untuk hamba-Nya. Moga Allah terus make my day with His blessing. Amiin. 

Wednesday, December 2, 2015

The spilt coffee

- bismillah -

We entered a room previously used by the 6th years students. And there was this strong familiar aroma around. It smells like, coffee! Yeah, there was a coffee stain on the table, and some on the floor. It really was a mess. I think it should be called as a puddle of thick coffee spill. 

I was mumbling slowly. Busuklah. Sapelah tumpahkan. Bla bla bla. 
And so did other students, they were commenting on the after-effect of the spill. 

Somehow.........

My friends did something wonderful today. Lowering their ego.

They clean up other people's mess. 

One of them mopped the floor with 30 pairs of eyes watching! M.o.p. which i dont know from where did he get it!

He cleaned up the freshly spilt coffee - stain on the floor which has a very strong odour due to its high concentration. 
And taraa - no stain, no smell. 

Kalau dia tak buat kerja tu, maknanya sepanjang discussion akan bincang dalam aroma kopi yang menusuk. 

And, i teringat my ayah sebab ayah selalu buat kerja mengemop lantai. Which explains why anak dia ni tak pernah pegang kayu mop. Huh. Insaf. Being a cleaner tak perlu pakai uniform pun, and my friend today being a cleaner who does cleaning job without being paid, reflects his standards of hygiene. 

And 30 hands gave him a round of applause later after he finished mopping. There is something to be proud of anak melayu lelaki like them. (They were two involved - one accompanying while the other did the job)

Tuesday, December 1, 2015

I am happy for you!

- bismillah -

Suatu hari, Ahmad bawa seguni emas. Dia terlalu gembira hingga seguni emas itu rasa ringan bagai kapas. 

Dia singgah ke rumah Dolah. Dolah ialah tokay emas. Dia ada 40x ganda lebih banyak guni daripada Ahmad. 
Teka reaksi Dolah kepada Ahmad?

Kemudian, Ahmad singgah rumah Tipah. Tipah ini mami jarum, iaitu orang yang suka pakai barang kemas dan apa saja yang emas. Teka apa reaksi Tipah?

Balik dari rumah Tipah, Ahmad terserempak dengan Ali. Ali baru kalah judi. Teka apa reaksi Ali?

Dan akhirnya Ahmad pulang ke rumah. Dia bertemu ahli keluarganya. Dia ceritakan semua reaksi orang yang dia pergi jumpa dan terjumpa tadi.

Dolah senyum. 
Tipah mula buat baik. 
Ali tanpa lengah memeras ugut. 

***
Apa yang kita ada, tak semua orang boleh kongsi perasaan kita. 
Orang yang ada lebih, dia mungkin pandang rendah. 
Orang yang kurang daripada kita, mungkin dia rasa nak juga, dengki. 

Itu harta benda. 
Samalah juga dengan bahagia. 

Gantikan emas dengan 'bahagia'. Siapakah Ali dan Tipah dalam kehidupan ini? Ajaibnya dengan 'bahagia', Dolah akan berubah menjadi orang yang tak akan pernah memperlekehkan orang lain. 

Kerana,
Bila kita dah ada bahagia dalam hati, kita akan bahagia dengan kebahagiaan orang lain. Tiada apa yang perlu dicemburui. 

Itulah kisah hari ini. Seorang rakan groupmate lama datang dan dekati saya. 
"Awak! Ingat tak dulu saya selalu dapat markah rendah?"
"Ya...kenapa?" Saya membalas tercengang. Muka dia nampak berseri. 
"Tahun ni saya dah dapat markah tinggi!" Dia sebutkan nilai markah exam yang dia dapat. 
"Wow! Ma shaa Allah!" Tak tahu nak puji apa dah. Kalau perempuan boleh peluk. Hehs. 
"I have done better this year. Bittaufiq. Good luck to you." And he parted good bye. 

Terfikir. 

Saya tak pernah tahu muka saya ni boleh jadi tempat dia share happiness. 

Kita tak pernah tahu apa nilai kewujudan diri ini. Senyum. Jadi, hargailah diri sendiri. :)

Dan saya rasa, bila saya rasa happy untuk dia tadi, perasaan itu lebih happy daripada waktu dapat markah sendiri. 

Tak rugi pun untuk bahagia. 

Cuba bayang kalau saya bersikap Tipah dan Ali? 
Pasti kawan tadi kecewa.....

Monday, November 30, 2015

Sodbara

- bismillah -

N, kamu sabar kan? Kamu penyabar. Sikit saja lagi. Sabarlah. Allah tahu. Dia takkan biar kamu sorang diri. Dia takkan biar kesabaran kamu habis limit. 

Tuhan, 
Katakan pada dia yang pertama: jagalah hamba-Mu ini. Jangan dimasuki sesuka hati dalam jarak yang diciptakan. Jangan dipetik sesuka hati nama ini. Jangan samakan dengan yang lain. Jangan rendahkan kedudukan di sisi-Mu. Jangan celik pada kelemahannya yang bukan untuk dia tahu. 

Tuhan, 
Katakan pada dia yang kedua: jagalah hamba-Mu ini. Jika berat baginya, maka jagalah biarpun dengan bir dan ehsan. 

Tuhan, 
Katakan pada dia yang selayaknya dalam kalangan hamba-Mu yang Kau cinta padanya: jagalah hamba-Mu ini. Dari api neraka dan kejahatan diri dan dunia. Melalui cantuman lengkapnya taqwa hanya pada-Mu. 

Hanya Allah sebaik2 Penjaga. 

P/s i hate boys who have no respect on girls, and having no sense that Allah is watching and knowing when and how you will die. Have a shame to bercinta tanpa nikah! Jemaah ke neutral bukan jaminan sucinya permulaan ikatan. 

Saturday, November 28, 2015

Bukit, basikal dan kebebasan.

- bismillah -

Bukit, basikal dan kebebasan.
Apabila melihat bukit batu yang kontang tanpa pohon,
apabila berlaku peperangan, kecoh dengan gugusan bom udara, di bukit batu yang luas itu ke mana hendak mencari tempat sembunyi?
Apabila merasa laju menderu angin, turun melajak dari atas bukit tanpa kayuhan, aku tersedar, pernah menjadi anak kecil yang gembira menunggang basikal, melepas tangan tanda kemegahan, tidak pernah risau dan tiada takut yang menyelebungi, tapi tika dewasa ini kenapa kayuhan bermula dengan bagaimana jika terjatuh?
Dalam kelapangan, kadang tiada kebebasan.
Dalam kebebasan, kadang tetap ada bahayanya.
Dalam bahaya, kadang tiada risau.
Cuma yang mendominasi pandangan adalah hasil daripada kerisauan.
Biar sempit biarpun lapang,
Pastikan ada kebebasan, kerana kebebasan yang akan memberi ruang untuk membesarkan jiwa.
Dont worry too much. Just pray.


Friday, November 27, 2015

Crush?

- bismillah -

Having a crush is a waste of memory space.

And can you imagine what happen to your 16gb iphone when it runs out of space?

It turns to be almost useless. Cant take picture, crashed apps, auto closed apps before you can start, hanged alarm, cant update new ios or apps updates, and everything is...just call and messages. 

What happened when your heart and mind ran out of space? 

Simply you pun become lembab...

Tuesday, November 24, 2015

Bolak balik

- bismillah -

Berjiwa besarlah kamu wahai farhana. Again and again i keep repeating this mantra. 

The excellent way to tackle current 'issue' is to be assertive and say it loud (i mean, voice it out). But i choose to keep quiet and let the time to solve the issue. In other word, i choose to ignore. And there it is, it keep haunting me days and nights. 

Nak cakap dengan siapa ni....T-T

Saturday, November 21, 2015

You took my breath away

- bismillah -

Dingin musim sejuk,
Syahdu bersaksi bintang. 
Derapan langkah bertunjang amanah,
Teratur, perlahan, tanpa gesaan,
Sepertinya juga kamu. 
Detak jantungku, bagaikan akur,
Diam, sunyi, termenung. 
Bagai menikmati kehangatan malam,
 sedang sendi dan tulangku kesejukan. 

Aku sedang apa ini?
Bisikan sepanjang jalanku. 

Entah kita di tajuk apa dalam cerita ini,
Kadang aku sangka ini permulaan, 
Kadang aku mengharap akan sambungan, 
Dan lelahku menanti agar adanya pengakhiran. 
Tapi cerita ini bagai terus tertulis, 
Satu demi satu, 
Tanpa kesinambungan. 

Aku sedang apa ini?
Mengharap yang bukan-bukan,
Berfikir yang berlebihan,
Hingga terlanggar sempadan kebiasaan,
Hingga aku sedar, 
derap langkahku menyaingi langkahmu.  

Perlahan, aku hentikan semula semuanya. 
Aku padam semula apa yang aku lakar. 
Aku kunci semua jendela yang menadah cahaya.
Aku tutup semua ruang yang membisik ke jiwa.  
Hingga hening senja tiba,
Dudukku menyendiri,
Termenung lagi. 
Di kota ciptaanku ini,
Aku tinggal dengan persoalan,
Masihkah ada ruang, untukku bernafas?

Tanpa aku sedar,
Nafasku hilang bila dia pergi membawa hati. 

I was thinking, i breath with the lungs not the liver! And the idea dies away. Zzz. 

Friday, November 20, 2015

Perempuan islam yang muslimah

- bismillah -

Petikan daripada kuliah yg disampaikan oleh Dr Solah Khalidi di IKON2, UJ, Amman hari ni. 20/11/15

Bukti islam agung ialah kita, kita yg membuktikan
Dlm islam, iman patut ditonjolkan, bukan simpan saja
(Tak cukup iman hanya dalam hati)

Wanita sama hak dlm islam
(Lelaki dan wanita:)
Complement each other
Peranan wanita merangkumi semua dari isteri, ibu, mak cik, nenek

Tgk gaya bahasa quran utk wanita contohnya surah an-nisa'
Wanita sentiasa di samping lelaki
Tgk ayat quran ahzab 35 
Allah terima amalan lelaki dan perempuan tanpa kecuali

Ayat hayatan thaiyibah
من عمل صالحا من ذكر وانثا وهو مومن فلنحيينهم حياة طيبة 
Hayatan thaiyibah ialah hidup yg sentiasa ingat Allah, bukan mcm barat yg bebas

kualiti yg ada pd tokoh wanita islam
- ilmu
Tokoh sejarah
Tokoh mufassir
Setiap masa dlm khidmati lillah 
Bacalah quran utk tahu apa yg Allah nak kita buat

Utk Allah sayang kita:
1. Fokus pada ilmu, penuhkan masa dgn pembelajaran, bukan buang masa
عندنا واجبات كثيرة
(Kita ada banyak sangat tugasan - menyebarkan islam)

2. ان تعيشي مع القران
(Live your life with quran, hidup dengan Quran)
Hidup yg cantik ialah haya' dengan iman
(Malu dengan iman)
Surah qasas, ayat yg perempuan anak nabi yaakub ajak nabi musa 
تمشي على استحياء
Boleh ckp dgn syabab dengan bersebab, masih ada malu
Qalbi malian bilquran! (Hati dipenuhi dengan al-Quran!)
Kata2 nya baik, 
🌹😌❤️💚
Takda masalah crush bila hati penuh quran
Jaga malu
Jaga toharah

3. Dakwah dan nisa' (dakwah dan wanita)
Wajib ke atas lelaki dan perempuan
Jangan jadi mcm banat eropa (perempuan barat), mereka jauh dari islam, 
الدعوة تحتاج منك الاسلوب
(Nk dakwah kena ada uslubnya)
Ada cara
Lembut jangan keras
Nida (seru/panggil) org dgn baik

4. Jihad fi sabilillah
Takrif jihad: ballum a3la juhud lillah (salah dengar?)
Khidmat haza din (beri perkhidmatan utk agama ini)
Every amal u buat, utk memberikan servis utk deen ini
To give good things to islam, in every word u speak, every act you do
فضل الله المجاهدين على القاعدين درجة
(Ayat quran, Allah meninggikan darjat orang yg berjuang berbanding org yang duduk - tidak berjuang)
Darjat - tinggi nya bagai langit dan bumi. Bukan 30cm dan lain2 ukuran yg biasa. 

(Become the beloved of spouse, parents, family, ulama')
Mahabbah zauj, arham, ulama'

Hidup ini penuh dgn jihad
Niat anak ialah mujahid, pembangun islam

Penutup 
اقام الدِّين بالحقّ
(Dirikan agama ini dengan sebenar2nya)
Kembali kpd kitab Allah

-----
Wallahua'lam. 

Thursday, November 19, 2015

One day

- bismillah -

I longed for the Paradise,
The place where i feel no pain,
no worries. 
The time when i feel no fear,
no sadness. 

I longed for the akhirat,
The heaven where i can meet Allah, 
after all these years that passed,
and years to come in shaa Allah,
of all the things that happened and will happen,
of all my sorrow days and joys,
after ups and downs,
I shall meet them all there, on the day i meet Him. 
He will tell me that the day is the sign that what i told and the things that i hide, He knew them all, He heard them all, He simply never ignores. 

And i really wish He will grant me Jannah under His mercy. 

For the world is so dirty, so cruel, so tempting with worldy desires yet tearing hearts of humans to be torn apart, making it ached yet cured by poison, claimed to be at ease in the day yet having sleepless nights, the world that say you are money-maker, never a life-maker. 

I really longed for His heaven - a place of an eternal bliss. 

P/s i encountered several deaths lately. My junior, my arab neighbor, my university doctor, a friend of friend of my age...and yes, we will all have the 'departure date'. 

Wednesday, November 18, 2015

Exam anaesth

- bismillah -

Hari last, hari exam, anaesthesiology rotation. 

Sewaktu melangkah ke gate besar universiti, nampak tarikh hari ini. 
18/11/2015
Kira dengan jari. Oh dah 22 tahun 9 bulan. Alhamdulillah. 

Pause kejap. 12 tolak 9 = ?

Lagi 3 bulan nak umur 23??????

How does it sound nanti? '23 and still single'. How awkward is that...
Thought dismissed mcm kibas-kibas awan dari kepala. 
Abaikan, teruskan perjalanan ke bilik bedah untuk jawab exam. 

fighting!

(Panjang umur, murah rezeki, merasalah umur 23 tu. Cakap kena berlapik tho :)
La hawla wa la quwwata illa billah. Everything is up to Allah. 

Soalan tadi: pasal atropine. Atropine is so easy and basic! Yet salah jugak jawabnya /: so jangan tanya soalan lain lain yg complex la

Tuesday, November 17, 2015

Jiwa besar

- bismillah -

Mak selalu pesan pada anak2nya supaya sentiasa berjiwa besar dalam hidup. 

***
Tadi ketika berdiri di tingkap dapur, nampak abu firas (jiran) tingkat bawah. Muka dia gloomy. Dia sedang bersalam dengan tetamu yang datang ke rumahnya. Tetamu tu peluk dia lama. Aku perhati lama juga dari tingkap dapur. Mungkin, ummu firas dah meninggal?

Ah, sedih. Sebab mereka belum islam. Dan aku tak tahu nak ucap apa dalam bahasa arab. 

***
Waktu dalam perjalanan, waktu duduk dalam kelas petang tu, waktu solat maghrib, aku rasa Allah sangat dekat. 

Dan bila balik rumah, aku berperang lagi dengan nafsu. 

***
Ada syabab (pelajar lelaki) di kedai runcit tu. Ramai la jugak. Dah masuk waktu qarar. Takkan aku nak cakap, teman saya beli ayam boleh?

***
Ni tulisan kak fasya. 

Dan benda yang sama yg aku pegang sejak dulu, kalau Allah sayang kita, semua makhluk di dunia ni pun sayang kita. 

Seek Allah, and dunia akhirat dtg dekat kau. 

Tapi tulah, nak kemudi hidup ni kena berjiwa besar, sebab setiap fasa hidup ada cabarannya. 

Muda, akan tua. 
Hidup, akan mati. 
Senang berselang dengan susah. 
Untung, selang dengan rugi.  
Bijak, ada masa dia kureng juga. 

Albi, jangan bolak balik. Allah is near, feel it with your heart. Get out of this darkness. 

Monday, November 9, 2015

My first Scrub story

- bismillah -

Alhamdulillah. Masih diberi kesihatan. 

Well, i did my second presentation in fifth year just now, being the first group for this current anaesthesiology rotation. 

I love doing seminar presentations, but i hate to use previous senior's slides, but i even more hate to make my own slides because of my perfectionist trait. I did my own slide for previous rotation though, and it went so long...

Tomorrow will be my first day to enter the OT in shaa Allah. May Allah ease everything. 

I dont know anything unless what Allah has taught me. 

Well, Allah has been kind to me. I wear a long abaya, because today is only seminar for me, no need to enter the OT so no need to wear the scrub. And you guess what happened to me this morning?

I have to wear the scrub, even when i dont need to enter the OT. 

Luckily, alhamdulillah, i wear a proper inner long sleeve shirt and a proper loose slack. Or else...the scrub is too thin to make me warm and what more important is covering the aurats properly. Abaya? Buang sangkut tepi!

And i wore shawl purposely instead of tudung today, but then with the scrub, it had to be loosen down and i have to put on a new style to match with TIME, yes time, and matching the scrub which mean the shawl should be put underneath it. So pergi kelas with 3 pin and 2 peniti, masuk kelas with only 2 peniti. Hijab with no pin? Totally arab-style~

So, lesson learnt is, whenever i am in this OT section, i have to be prepared to enter the OT eventhough not scheduled. 

I am secretly wishing to enter OT everyday, but being too lazy to give extra push to my self to 'enter to the unknown world' (the OT room)... Which is full of male doctors - yes i cant see any female nurse in most of the OT thru the orientation sneek peak.

Imagine, being blurred, alone, alienated, thinking whether to enter thru big door or small door, wondering what is the case of surgery being done, how many hours that it will last, and what to do there and most importantly, WHERE TO STAND?

I shall discover the fear and know the answer tomorrow. In shaa Allah. 

I have to be cemerlang. *nangis*

Tidaklah aku keluar dari comfort zone melainkan untuk Allah bimbing aku kepada kejayaan hidup dunia dan akhirat. Amiiinn. 

Fuh kanan fuh kiri. All is well, only with Allah. Pray for me!

Winter urti

- bismillah -

I have a cold, again. There is no bronchitis, yet, just runny nose. And i ate an egg again. Cold air + egg are potentially the allergens to cause these reactions. And it can trigger asthma. Up to one point where i start to read about the relations between allergy, urti and asthma. 

End up sleeping with ventolin by my bedside. Hasbiy Allah. 

I was thinking...if i were to die of asthma, please dont look down on me as a medical student who supposed to know how to manage asthma well...

Because i know, 22 years of living is a long period of time.....hasbiya Allahu nikmal wakeel. 

Good night world!
12.22 midnight
Irbid, Jordan. 

Saturday, November 7, 2015

Where is my confident self...

- bismillah -

Read somewhere in the facebook, Dr Har tegur cakap hanya orang yang yakin dan boleh bawa diri saja boleh tegur (greet) guru-gurunya. 

And after 7 years, how i wish i can perkenal diri dan cakap, sayalah anak murid cikgu dulu! Sekarang saya dah besar *insert a grateful emoticon here* and perkenalkan rest of my friends yang jadi anak murid beliau. 

But it didnt happen. 

And sadly, i have no courage and left the chance went away with the winter wind...

I am not regretting, but i just dont like the fact that i have no firm and strong reason for this decision, of why i choose to stay quiet and left unnoticed. 

And somehow this evening dr maza just delivered a speech, mentioning how we must appreciate our surrounding people and the events that occured, dont just let them past without any significance. 

Or else, we would learn nothing from the repeated cycles of life events and cycles of time. 

***
Tomorrow is my first Anaesthesiology rotation in my fifth year. I dont want to be an al-an'am! (Haiwan ternak yang ada mata tapi tak melihat, ada telinga tak mendengar.) 
I want to be a somebody or make this rotation is significant for me..not just another-two-week rotation to pass. 

***

And as i choose the Quran over other commitments apart from medicine, the more other distractions come in my way. 

And as i choose to remain positive with being single, and there come hopes and everything that makes my positivity shaken with doubts. 

Laa hawla wa la quwwata illa billah. 

May Allah always guide my way. 
May Allah always surround me with thiqah people, faqih people, and beautiful at hearts. Amiin. 

P/s i just won a small election in my batch group. Suddenly i know and become more to realise, i am very helpless without Allah. May Allah ease my way to His jannah with His mercy. 

I have too many to ask from Allah, and Allah tak pernah kekurangan despite manusia minta macam2. May Allah ampunkan farhana. 

There is one quote i remembered,
Before u become successful, success is about growing oneself. But when u become successful, success is about growing others. 

That is why, It feels good to become rumput tepi jalan and cheering others haha. Like what i always do..suka tolak orang buat kerja huhuhu. I guess i have to grow my own self now...to become succesful. 

Thursday, November 5, 2015

winter ke-5

- bismillah -

Sebenarnya saya tengah cuti, walaupun dalam round forensic. Sbb round tiga hari saja, lepas tu end of round exam, lepas tu hari yang berbaki sebelum masuk next round ialah hari cuti.

Jadi, duduk rumah sajalah. Luar hujan. Sejuk.

Jadi surirumah. Laundry, masak, vacuum. Bergh. #siscuba
Bila hidup jauh dari mak ayah, barulah tahu nak bertanggungjawab dalam hidup. Manusia ni bukan rajin sangat pun, tapi bila dah tanggungjawab, or something yang nak tak nak kena buat, maka kerja tu jadi ringan. Hehs.

So hari ni testing basuh comforter! Kita tengok apa nak jadi.

Itu summer punya comforter. Winter comforter ada bawah katil lagi. Yg tu hantar dobi sebab 8 kg. Guna waktu peak winter saja.

Tahun lepas tak guna pun winter comforter tu, atau bahasa arabnya panggil hirom. Jadi, tahun ni boleh kot testing nak jual?

Sebab tahun lepas guna layers of wool blanket dengan comforter biasa, sbb tidur bawah hirom 8 kg rasa macam patah tulang........

Itulah alkisah musim sejuk. Padahal duduk kampung dulu tak pernah  terfikir pun semua ni.nak selimut pun malas. Pakai stokin bulu2, sweater, wol blanket, keluar asap, heater bagai....yang saya tahu, saya nak study oversea lepas sekolah. Cara hidup saya tak pernah fikir. hehe. Tahu nak menonong datang ja. Tambah bila apply jordan, mana pernah tahu negara ni negara 4 musim celup. Semua musim ada tapi sikit2. Alhamdulillah. Tak extreme mcm di europe us uk.

Memandangkan tak ada kereta sendiri, student kan, jadi kena naik pengangkutan awam. Bus. Kalau naik teksi, serius cakap duit biasiswa tak cukup huhuhu. Melainkan kau jenis orang tak menabung utk tiket balik malaysia setiap tahun. Ikut lah memasing cara nak guna duit. Nak senang lenang kat sini, naik teksi panas tak payah jalan redah hujan dan jalan berlopak dan tak kena simbah kereta, boleh je, tapi duit emergency nak beli tiket tak ada...atau time semua orang balik msia kau stay kat sini....choose.

Yang nak kahwin, tunggu duit gaji baru nak himpun huhu.

Tiba2 cakap pasal duit. Tengah cerita pasal winter ni.

Lagi satu, winter boleh buat orang murung. Sbb tak ada matahari. Ma shaa Allah, cahaya matahari bukan untuk pokok dan photosynthesis saja tau! It is like a secret lover yang buat kau happy hari2. Kau saja tak tahu~

so bila dah murung ni, kerja pun lembab, study pun mengantuk, cepat stress dan rasa nak makan most of the time.

Dulu zaman saya kaya, saya 'sambut' winter dengan jaket baru. Haha. Sekarang, hurmm dah insaf. Kena cari cara lain.

Dulu dapat 500, sekarang tak sampai 400. Boleh bayang tak bagaimana gaya hidup harus berubah demi simpanan hari2 menganggur?

Mesin dah bunyi. Malam ni tidur dengan comforter wangi!

Monday, November 2, 2015

the compressed-heated-carbon love (a short story)

- bismillah - 

Just a short story. Sempena cuti lepas round forensic. 

So, there is a medical student named, Aida. She's in her twenties. (A lady would not tell anyone in the world two things: the real age and body weight.)

Aida is a wall-flower, she was once a legend in her alma mater but when it comes to university life's competition, she simply lose her shine. She didnt take part in college's election, nor volunteer to lead any project or activities. She just wanted to be a good team player, after a good times being a team leader during school years. She wanted to sit down and rest from managing people and their problems. 

And one day, her friends were suprised upon seeing a flashing simple diamond ring, a solitaire-cut they guessed, on one of her fingers. Has she got engaged? Is she getting married soon? They were curious. Very curious. 

At that time, more than half of her friends suddenly became cheerful and smiled whenever they meet her. They greeted her in the morning, and waved her goodbyes in the evening. Almost everyday. And there were some of them who came to shake her hands, glancing purposely on the diamond ring. 

Nobody has ever asked her, what was the ring supposed to mean?

***
Drops of tears left flowing freely on her both cheeks. Aida was sobbing, unable to control the emotion that came up after reading a letter which was on her lap. 

'Dear Aida,

Azim bought you this ring. But i am sorry, the time comes just too soon for him to hand the ring to you by himself. He left for work and never return home, his car collided with a lorry on the highway. I believe you might want to keep this ring as a token for his company and of memories with you before. I believe he wanted you to keep it. I believe in you, to keep it in your possession, Aida. As your once supposed to be a mother in law, I pray for a very responsible and sensible man to be your husband, despite seeing you wearing an exclusive diamond ring the first time he gets to know you. I pray for the brave guy to have meet your parents and asked to be told about the ring and treat you nicely later on in your marriage. Please, keep the ring that my late Azim wanted it so much for you.

Yours sincerely, 
Mrs Sarah.'

Azim. The one who has been protecting Aida since their childhood. And even after his death, he wanted his one precious friend to be safe and sound from cowardice and untruthful men out there who have no confidence and strong determinations to make her a legal wife. If he didnt have the chance to marry her, then someone else must be the one better than him to marry Aida, that is his promise that Aida has no idea about, but his mother knew about her son well. 

Aida took off the ring and scrutinised it for a while. The ring had give her more than what Azim had wanted, she gained 'instant' friends, attentions, and gossips as well. She has created a new life script on a new chapter. She is now somebody else's concerns, no longer merely a wall-flower. The diamond's shine has outshine others. And most importantly, she learnt to differentiate between fake and real smiles and greetings, getting to know warm friends and the ones with cold hatred looks on their faces. 

And for one day that has soon to arrive, Aida prayed for a man to come with built confidence, asking for her hand in marriage. Probably, 50% of his mind seeing her reply as to she said she is engaged and clearly showed her ring, while 50% of his thought is seeing her smiled in relieve to have meet her awaited soulmate, after a long tiring period of streaming pieces of glasses from crystals...by both parties. 

Dot. 

Cheesy forensic. Lepas meninggal pun masih ada cintaaa. Pastikan cinta yang tidak menyempitkan kubur. Huhu. Allahumma ikhtim lana bi husnil khatimah. 

Diamond is a pressure and heated compressed carbon after undergoing some geological processes deep inside the earth. 

We are going to be unearthed too when the kiamat comes. May our soul and body dibangunkan dalam keadaan terbaik. 

Thursday, October 29, 2015

Angin winter bawalah kebaikan datang

- bismillah -

Mesti awak tak rasa apa yg saya rasa kan? Kalau boleh saya nak lari jauh daripada bayangan awak, walaupun itu perlukan saya berlari sekuat hati dengan jantung yang berdegup kencang. Bukan sebab awak jahat, tapi sebab awak baik sangat. Awak menghidupkan tanah yang merekah, hingga subur hijau tumbuhnya rumput dan bunga liar. Awak sentiasa beri harapan. Awak yang banyak agenda  dalam setiap tindakan dan kata-kata. Awak yang tak pernah muncul depan saya tapi sentiasa ada. Awak yang buat saya sengal-sengal (otot dan minda). Huhuhu. 

Mungkin tamat pengajian nanti, maka tamatlah hubungan kita yang tak pernah wujud ini. 
#kenyataan 

Awak= angin kencang time ubah musim

P/s dan sesiapa saja yg nak terasa pun boleh. 

#winterblues #angin

Monday, October 26, 2015

I touched a heart!

- bismillah -

(The aorta. And the lungs too.)

For the sakes of learning. Mainly of curiousity. 

Not for fun, or else i'll be very guilty. 

I pray for Allah's mercy on their souls. 

Currently i am in the forensic rotation. 

The rest is history. 

#keepsecret
Jaga rahsia pesakit. 
Jaga rahsia manusia lain. 
Hidup atau mati. 
Doakan Allah rahmati. 

Markaz Tibb Syar'i Irbid (Kompleks Rumah Mayat)

Sunday, October 25, 2015

Reflections on Forensic 5th year rotation

- bismillah -

Repair your relationship with Allah, He will repair everything. 

Hati dan jiwa ni perlu sentiasa alert dan peka, bahawa Allah itu Tuhan kita. Sentiasa ada, involve dlm segala aktiviti kita. 

How to achieve this constant rememberance? With zikrillah. 

Zikir dgn lafaz. 
Zikir dgn ingatan. 
He is watching, hearing, knowing. 

Dlm bahasa arab, zikr Allah itu pun bermaksud 'ingat kepada Allah'. 

Dlm bas, gantung dekat pokok, ada saja tulisan 'la tansa zikrullah' yg bermaksud, jangan lupa zikrullah, jangan lupa ingat Allah. 

Itulah suasana sini yang sentiasa mengetuk iman. Alhamdulillah. Moga farhana tak sedih2, tak ingat dunia lebih dari akhirat, tak ingat kepada manusia lebih daripada Tuhan. Amiin. 

Well, today is my first day for forensic rotation. Dua autopsi sempat tgk hari ini. Segalanya hanya aku adu pada Tuhan. 

Bila baca slide, apa yg jadi dekat badan kita bila kita mati, sayu dan sebak sbb tahu kita takkan terlepas daripada perkara fitrah itu. Physiology selepas mati. Perubahan warna kulit, apa yang berhenti berfungsi dan kesannya, kenapa sendi keras...dan banyak lagi norma seorang mayat.
Melainkan jasad2 yg Allah izinkan tidak berubah physiology nya atas kuasa-Nya. 

Huhuhu. Jadi doktor ni, bukan hanya bagi manfaat kepada yang hidup, tapi juga berbuat manfaat kepada yang telah meninggal. Moga terus tabah dan cekal untuk menuntut ilmu perubatan. 

Moga sentiasa dalam rahmat Allah. 
Moga direzekikan kecukupan hanya bergantung pada Allah. Amiin. 

#reflection utk forensic rotation, 
Jangan buka aib/perkara yang tak best pasal jenazah,
Selalu doakan utk husnul khatimah,
Dan paling penting bila baca slide dan berdiri tepi peti ais.....
Jangan takut melainkan hanya pada Allah! 

Huhuhuhuhu. 

Thursday, October 22, 2015

Along, acik rindu.

- bismillah -

Along, acik rindu. 
Rindu pada masa yang kita luangkan,
Nasihat yang mengetuk iman tapi penuh sinar harapan,
Perhatian dan kesabaran waktu acik perlukan. 

Along, acik belajar untuk melihat kekuranganmu sebagai ruang untuk mendidik ukhwah ini. 
Apatah lagi segala kelebihanmu. 
Semuanya mengajarku bahawa, kasih Allah itu sangat dalam dan meluas, diterjemahkan melalui manusia. 

Along, Acik rindu lontong. 
Rindu untuk pulang ke kampung, 
Pada pagi hari raya di sini. 
Along tak kecik hati walaupun acik pakai tak labuh. Acik risau along tak boleh terima dengan pakaian itu sebenarnya. Hehe. 
Terima kasih menerima seadanya. 

Along tunjukkan jalan keluar kepada masalah acik.
Saat itu acik masih buntu. 
Saat orang lain mendesak, along memberi ruang. 
Along kata tak apa kalau tak bersedia lagi. 
Kalau betul ikhlas mahu, mereka akan menunggu. 
Kalau sekadar mengisi tempat kosong dalam hati, 
Mereka sudah ada pengganti. 

Masa itu dunia sangat lapang dan mententeramkan. 
Hingga sampai masa acik diuji dengan prinsip sendiri. 
Acik cari along lagi. 
Along masih senyum, yakin dengan pilihan acik. 

Satu petang itu, sejam lebih along tunggu acik datang. 
Kalau acik di tempat along ketika itu, dah lama acik pulang. 
Sekarang apabila menunggu adik2 acik yang lambat datang, acik sentiasa ingat qudwah along. 

Kata along, naqibah yang baik akan melahirkan naqibah yang lebih baik daripadanya. 
Acik berusaha nak realisasikan bahawa along adalah naqibah yang sangat baik. 

Kini,
Nasihat dan 'warning' dari along, 
Masih terngiang-ngiang di telinga acik. 
Dan sungguh, acik tak pernah ada kekuatan untuk mencari jalan cinta itu. 

Mungkin segala itu hanya tinggal memori. 
Mungkin acik masih di takuk lama.
Sungguh acik mahu keluar dari takungan hiba ini, dan senyum gembira seperti yang lain, tapi acik masih tahu, setiap fasa kehidupan itu ada pengajarannya dan keindahannya. 

Mungkin Tuhan rindukan tulus doa dari lubuk hati yang paling dalam tersimpan. 
Sebab itu, Dia pisahkan acik dan along di bumi ini. 

Tuesday, October 20, 2015

senja irbid

- bismillah -

Alhamdulillah. 
Kelas 9 pagi hingga 12.30 tgh hari. Keluar sejam awal dan pulang sejam lewat. Lebih kurang. 

Makan tengah hari. Solat zuhur. Study. Tidur. 
4 lebih. Bangun. Solat asar. Masak untuk makan malam serumah. 
6 pm. Keluar rumah sebelum maghrib (6.15pm). 

Saya rasa saya tengah emosi tak stabil. Sambil masak pun sedih. Hampir nak menangis. Dalam kelas okay, tapi perjalanan pergi dan balik mula rasa tak happy. Stress kah saya? Oh ya, exam lagi dua hari. Huhu. 

So, menapak la saya ke masjid untuk solat maghrib. Ada urusan di tempat lain, singgah ke masjid. Jika sengaja mahu ke masjid, elok lagi solat di rumah. Terpulang pada situasi masing2.

Berjalan. Rasa hanya kuasa Tuhan yang menggerakkan langkah. Saya sungguh rasa kosong di tiup angin. 

Saya jalan hanya tunduk bawah. Bukan alim atau warak, tapi sungguh tak ada semangat. Entah kenapa hati ini rasa kosong dan memberontak untuk diisi. 

Ada dua orang akhowat jalan depan saya. Mereka juga sedang berjalan ke masjid. Saya tidak menegur mereka dan membiarkan mereka jalan ke depan. Seketika, azan pun berkumandang. Usai azan, saya mengangkat tangan membaca doa selepas azan, doa memohon maqam mahmudah kepada Nabi, moga nanti di akhirat Nabi memberikan syafaat kpd umatnya ini, dengan izin Allah. Sebak. Dalam sedih dan murung tanpa sebab ini, hati masih teringat bahawa fokusnya adalah syurga. Air mata hampir menitis, tetapi tiba2 saja kawan yang berjalan di depan tadi menegur mesra. Dia sedang menunggu di pintu masjid. Tersenyum kepadanya, membalas tanya khabar, dan air mata itu hilang tidak sempat mengalir. 

Dan dengan takdir Tuhan, dalam solat maghrib itu tadi imam membaca surah fussilat ayat 30-35. Saya tahu ayat tu walaupun tak hafal. Saya pernah baca maknanya. Serta merta, saya mengaku dan percaya bahawa Allah maha dekat kepada setiap hamba yang mencari-Nya. 
(Bacalah maknanya). 

Alhamdulillah. 

Tiada daya dan kekuatan, melainkan dengan pertolongan Allah. 

Semakin saya isi hidup dan hati dengan dunia, semakin hazan dan khauf (sedih dan takut) itu mendominasi pemikiran. 

Setakat sekarang, saya sedang mencari punca kepada emosi tak stabil ini. Mungkin soal jodoh. Saya belum pandai mendidik hati dan peribadi. Jika tidak tentu saya tak jadi macam ni. 

Moga Allah permudah urusan jodoh saya. Doakan yang terbaik. 
:)

Sunday, October 18, 2015

Allahuakbar

- bismillah -

Allahu akbar. 
Imam mengangkat takbir dalam solat berjemaah. 

Allah maha besar. 
Lebih besar daripada segala-galanya. Tumpuan dan fokus kita pada Allah sepatutnya melebihi segala kekusutan masalah yang ada dalam minda, hati, perasaan mahupun penyakit yang hinggap dalam tubuh badan. 

Rasa bertuhan, rasa perlukan Tuhan, rasa hanya mahu fikir pasal Allah, sepatutnya menghuni fikiran saat kalimah 'Allahu akbar' diungkapkan. 

Allah lebih besar daripada orang yang singgah dalam hati. 
Allah lebih besar daripada fikir bila nak lega penyakit yang ditimpa. 
Allah lebih besar daripada exam dan materialnya. 

Walau sebagaimana besar dan penting dan signifikan sesuatu perkara itu, 
Allah yang patut occupy the most of our living. 

Apabila ada sesuatu yang menghuni fikiran, hingga menganggu fokus dan tumpuan, cepat cepat istighfar dan ingat Tuhan. Zikir. Tak mudah, tak teringat, jadi buatlah bila teringat. Kerana saat hati rasa terjentik dengan ketenangan ketika berzikir, akan membuatkan kita fokus kembali, apa tujuan hidup dan nak capai apa dalam hidup. 

Menjadi seorang pelajar perubatan, perlu bersabar dan bermotivasi. Di tahun 5 pengajian, orang sekeliling sudah grad, kahwin, ada anak, kerja, sambung masters, masuk gua, bertanding mpp dan menang, they become somebody! ...sedangkan kita masih berbaki 22 bulan (in shaa Allah) untuk grad dan bina kehidupan selepas alam degree, dan tempoh lebih kurang mengikut jangkaan protokol 6 tahun untuk sambung masters...apakah perasaan ini apabila melihat rakan2 dah advance melangkah selepas degree.....hanya Tuhan saja yang tahu. 

Pujuk hati untuk fokus, i have to become somebody di sisi Allah despite i am feeling that i am nobody here in this world.....

Moga Allah thabatkan langkah dan sentiasa menjadi hamba yang berjaya di dunia dan akhirat. 

Moga farhana terus ikhlas. 

Saya dihidangkan dengan kisah dua orang yang berpengaruh dalam hidup saya. Kedua2nya pun sama perangai. 
1) beliau diberikan tawaran, untuk diisi untuk kenaikan pangkat. tetapi ditolak sebab beliau tidak mahu berpindah tempat kerja. sampai akhir kareer beliau (pencen) beliau kekal di tempat sama. dan sebagai penghargaan, beliau ditawarkan pingat kebesaran, kesinambungan daripada pingat sebelumnya. Simply he refused. beliau tolak! Katanya, berilah kepada orang lain, yang lebih muda dan selayaknya.  T-T betapa habuan dunia ini bukan satu perkara paling besar dalam hidupnya........(bukankah dihujung kerjaya lah last chance kita nak dapat anugerah yang tinggi2 tu kan?)
2) dia ni semua orang kenal. kawan semedik. dia boleh capai taraf paling tinggi dalam mpp, kalau ikut percaturan manusia konfem menang orang kata. simbolik dan tebus kekalahan yang lalu. Tapi dia beri jalan kepada yang lain. saya tak pernah tanya sebab kepada tindakannya, tapi saya simpulkan, perjalanan kareer dalam hidup ini bukan hanya tumpu untuk jawatan tertinggi dan habuan yang paling lumayan. ada sesuatu yang lebih utama daripada menjadi presiden. 

Mungkin. 

Yang pasti,
Dalam hidup, kareer adalah ibadah. Ibadah menuntut kepada ihsan, berbuat sebaik2nya. Tapi kareer bukanlah segala-galanya. Kena tahu thin line yang bezakan, hamba kepada kerja, atau kerja sebagai hamba, atau hamba bekerjaya. 

Allah lebih besar daripada segalanya. 

Dan katakanlah, "bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu, begitu juga Rasul-Nya dan orang mukmin, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Maha Mengetahui (perkara) yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakan-Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan. 
Surah at-Taubah:105

Moga Allah berkati mereka. 
Moga Allah sentiasa guide jalan dan mudahkan urusan saya. 
Amiin. 

Allahuakbar Allah maha besar. 
Allah lebih besar daripada segalanya. 


Friday, October 16, 2015

allergic bronchitis

- bismillah -

sudah hampir 3 minggu saya batuk2. demam datang dan pergi. demam pun tak kuat sangat. diagnosis??

err. doktor cakap ni allergic bronchitis. (bronchitis - batuk2 berkahak)
cumanya, bukan sebab bacteria atau virus, tapi reaksi dari badan sendiri yang menghasilkan kahak dan demam2. sebab saya memang ada allergy, history of sinusitis and dah tentu allergc rhinits. dulu resdung, bersin2...sekarang dan melarat, resdung + batuk2 bila makan/terdedah pada benda gatal2/allergen.

kalau masih tak lega, boleh berlanjutan jadi asthma. nauzubillah.

doktor bagi inhaler. walaupun saya cakap saya tak pernah sesak nafas.

bila malam tidur tak berselimut, pagi esok akan bangun dengan batuk dan selsema. zaman sekolah, seronok sebab sakit so tak payah pergi sekolah. zaman universiti ini, tak seronok sebab sakit dan tak boleh fokus dalam kelas! kelas tetap tak boleh ponteng, rugi dan susah nak cover nanti.

samalah macam kerja nanti. walaupun diri sakit, kena pergi kerja juga (selagi tak membahayakan pesakit la huhu)

so, lungs saya sensitif pada sejuk, asap rokok, makanan yg awet (pekasam, ikan bilis etc) dan to be discovered.
musim sejuk bakal datang, terlalu ramai penduduk tempatan di sini merokok (dlm bas aircond, dlm hospital pun  merokok!!!)
kalau jalan balik ke rumah waktu malam, pagi esok mesti semput dan batuk2.
dan saya baru perasan, kalau saya jalan laju/lari mesti akan batuk2...ingatkan biasa.

hurm. kalau doktor bekalkan inhaler utk emergency shortness of breath, tu maknanya peringatan juga pada saya...saya bakal berdepan saat nafas terhenti bila2 masa.........
dah ada 'bekal' untuk satu hari di mana semua ini terhenti?
T_T

moga Tuhan terus menjaga saya atas perkara yang saya mampu kawal dan di luar kawalan. :')

kalau pneumonia/viral, cepat je lega batuk2 ni. makan antibiotic, rest dan minum banyak air, lega.
kalau allergy/autoimmune macam ni, hanya Tuhan saja yang tahu bila dia nak lega. dia boleh hilang dan kembali.

dont worry. it can be controlled in shaa Allah. i am positive!

Thursday, October 15, 2015

Berita mereka

- bismillah -

"Tahniah atas perkahwinan kalian berdua. Saya doakan saya bahagia."

Inilah doa paling ikhlas untuk orang yang ada sangkut dengan salah sorang pasangan tu. Haha. Serius. Doa supaya xda hasad dengki dan adik beradiknya. Nak doa org lain bahagia, nanti bertambah hitam pula hatinya dimamah cemburu. Doakan hati sendiri bahagia, bahagia dengan iman laa..so bila ada iman yang membahagiakan, pasangan tu bahagia kita pun bahagia. Pasangan tu cerai berai kita pun susah hati. Begitulah. 

Konon2 persediaan untuk mendengar berita daripada orang sekeliling. U know, bila dah masuk umur ni, surprise of iman is anytimeeee.... Iman yang tak tahan kejutan tu akan collapsed...zzz. 

Monday, October 12, 2015

Balik lewat

- bismillah -

Ada hikmah di sebalik semua ini. 
Saya sudah dilatih sejak kecil untuk menanti. 
By time, akan terpujuk sendiri.
"Nanti kalau kereta cikgu semua dah balik baru mula nangis."
Siapa sangka, pujukan itu bergema hingga kini. 

Seiring berlalunya masa, penantian akan termanfaat juga. 
Masa yang berkat, 
Masa yang dalam rahmat. 
Hanya masa yang diisi dengan taat. 
Taat pada Tuhan.
Taat pada ibu ayah.
Dalam menunggu, akulah ulat buku. 
Tika itu, segalanya aku tahu. 
Maka boleh jadi,
Barakah ketaatan itu penyuluh hidupku. 

Siapa tahu apa akhirnya semua penantian ini?
Yang pasti, untuk yang sabar dan cekal, yang dicinta dan dikasihi akan muncul juga. 
Persis anak kecil yang menunggu ayahnya menjemput pulang dari sekolah. 
Dalam tangis, dalam rajuk, ada kasih sayang dan didikan yang tidak terungkap. 

Pasti, Yang Dikasihi itu Tuhanku, yang aku sedang menanti untuk bertemu dengan-Nya. 
Mungkin, dalam penantian ini, yang bakal dikasihi juga akan muncul. 

Cukuplah, doaku moga penantian ini akhirnya Syurga sebagai jaminan. Amiin. 

Hanya Tuhan yang berkuasa menentu segalanya. 

(Tahniah, sahabatku.)

Sunday, October 11, 2015

hanya Tuhan mampu sayang kita

- bismillah -

hari ni buat pertama kalinya layan perasaan dengar suara cerita. no komen. bagi saya, benda tu lagha.
tapi tulah, lagha tu la yang buat orang layan.

tak nafikan, macam kena je perasaan dan kisah 'dia' 'aku' bagai tu dengan hidup sendiri. hurmm. tipikal kot hidup saya.

dan terpandang hadis di pintu almari yang sudah 2-3 tahun di situ.

"may Allah show mercy on man who wakes up at night and prays and wakes up his wife, and if she refuses he splashes water on her, and may Allah show mercy to woman who wakes up at night and prays, and wakes up her husband, and if he refuses she splashes water on him."

hanya Tuhan mampu sayang kita,
bila manusia yang sayang kita benci/marah kita.

yelah, air dan tidur ialah musuh ketat sejak zaman kanak2 lagi, apatah lagi orang dewasa. tapi demi sunnah qiyamullail itu, pasangan yang taat tu bersungguh2 kejutkan pasangannya.

walaupun pasangan dia mungkin marah, tengking, buat tak hirau, atau apa2 reaksi negatif,
 tapi Nabi minta moga Allah rahmati orang tu atas usahanya....

rahmat Allah vs marahnya manusia yang kata dia cintai kita....ah pasti tiada apa2 herdikan itu,

pergh. praktikal???

Thursday, October 8, 2015

mee goreng tak pedas untuk orang gerd

- bismillah -

Gerd, atau orang selalu cakap gastrik. bila perut masuk angin, berlarutan, sampai perut selalu sakit 'gastrik' bila masuk makanan pedas dan seangkatan. selalu gastrik ni orang cakap masuk angin, gerd pula bila lepas makan rasa seram sejuk dan pedih di bahagian tengah perut dekat tulang rangka tu.

Orang sakit gerd ni, tak boleh makan banyak sekali gus, tak boleh makan pedas, masam, panas...minum pun. tapi bergantung juga, kalau dah boleh tahan, gerd sikit2 tu pejam mata saja...bedal jugak makanan yang terhidang depan mata.

contoh makanan yang sedap di mulut tapi perit di perut,
tom yam, sambal, masak lemak cili api, jus oren, kari... kopi dan teh pun... ikut perut sesetengah orang.

Mee Goreng Bo...


  1. rebus spageti untuk 3-4 orang makan.
  2. sebijik bawang besar, 3 ulas bawang putih, sebijik tomato ranum, separuh lada bengala hijau, potong ala kadar dan blend. masuk air sikit je sebab tomato dah berair.
  3. tumis atas api kecik dengan minyak tak banyak dan tak sikit sbb nanti nak masuk ayam. kacau sekali-sekala sampai pekat dan confirm bawang tu rasa dimasak.
  4. angkat tos spageti kalau dah kembang.
  5. basuh ayam, potong kiub. 
  6. potong sayur. karot sebatang, lada bengala yang lagi separuh tadi.
  7. masuk ayam dalam tumisan. kuat api sikit, tambah air kalau tak cukup untuk immerse ayam tu. kacau sampai masak. masuk garam.
  8. masuk sayur.
  9. agak2 karot dah tak keras, masuk la spageti. kacau. dah rata, kuatkan api. tambah kicap untuk warna dan rasa.

makan!

lada bengala, dia tak pedas. tapi still ada aroma bau cili dalam masakan. dan tak ada perencah msg bagai, maka perut just baik2 saja. tomato tu pejam mata, tak masam sangat tapi untuk merahkan/orenkan warna mee tu huhu. lawan dengan warna cili bengala hijau!

hidang dengan sos cili kalau nak makan dengan orang sihat.

untuk orang lapang dan tak sibuk, mulakan dengan basuh ayam...haha. tapi saya nak cepat, so saya buat kerja waktu tumis bawang tu. asalkan selalu kacau dan tak hangit. tak ada perencah kan...guna bawang je lah.

untuk mee goreng normal, masuk kan cili kisar lepas tumis bawang, guna kicap mee, dan udangggg. hurm. with limited resourses and time, ni lah cara saya. :)

orang kata budak medik tak da life. hurmmm. life ada dekat botol sos.

Tuesday, October 6, 2015

5th year dah

- bismillah -

Moga Allah terus beri saya kekuatan. Untuk menghabiskan masa yang berbaki dengan iman dan amal.

Saya terbuat satu kesilapan, kata mak, Allah tahu saya tak sengaja. Moga ada hikmah yang mulia di sebalik kesilapan yang buatkan saya rasa kurang mulia. apa-apapun, Allah paling tahu. niat saya, perbuatan saya, semua Allah tahu.

sungguh, saya percaya bahawa Allah tahu dan dengar segala isi hati ini.

moga dikurniakan sabar dan segala kebaikan di dunia dan akhirat.

in shaa Allah lusa exam Ortho!
:) 1/11 rotations

alhamdulillah atas segalanya.
way to go. may Allah ease :) 

Monday, September 21, 2015

Berkelah di Songkhla

- bismillah -

Alhamdulillah. Minggu lepas saya dan keluarga ke Songkhla, Thailand. 

Passport saya tak digunakan, saya guna border pass. Pass ni hanya untuk orang yang tinggal di negeri sempadan. Special kan hehe. 

Pergi sana dengan kereta sendiri, alhamdulillah banyak urusan dipermudahkan oleh Allah. Abang drive, pakai gps tanpa internet, jadi waktu telefon pening kami pun pening. Tapi signboard di Thailand ada yg tulis roman, jadi tak susah sangat nak baca signboard. Dan malam sebelum tu saya dah study map, hafal nombor jalan, jadi familiar ja bila lepas satu jalan masuk jalan lain pula. Contoh, jalan nombor 4 ialah jalan utama yang hubungkan dengan pintu sempadan. So tak risau sesat bila masa nak balik dah masuk jalan 4. 

Sepanjang jalan, banyak perkara baru dan berbeza. Gambar raja Thai dipamerkan di tepi jalan dengan bingkai ukiran emas. Bendera2 juga dipacak di setiap divider menjelang traffic light. Bendera nampak baru, saya tak tahu memang ada sepanjang tahun atau baru je letak sempena apa2 event. Dan tiang letriknya lain macam. Hehe. 

Banyak unversiti kelihatan di sepanjang jalan di Songkhla. 

Destinasi pertama ialah Zoo Songkhla. Zoo ini besar dan special nya ialah boleh masuk dengan kereta untuk melawat kandang ke kandang. Ada canopy untuk berjalan, tapi lebih bahagia naik kereta sendiri sambil kena aircond untuk tengok binatang. Haha. 

Kami cari port bawah pokok, had a picnic! Ya, berkelah di zoo. Kakak ipar sediakan makanan semua, nasi dan lauk2nya, kami makan tengah hari sambil tengok zirafah. Hehe. Lapar yang amat selepas sarapan bihun goreng di rumah, jadi makan tengah hari tu sangatlah menyelerakan. Alhamdulillah. 
Mak dan ayah duduk atas kerusi kecik, kami yang lain bersila atas tikar. 

Selepas makan, sambung melawat lagi dan lepas tu terus ke destinasi seterusnya. 

Pantai Samila. Cantik, ombak kuat, angin kuat, tapi ada saja yang mandi. Ada gerai jual2. Hurm. Cuma kalau nak bahagia hidup, pergi melawat saja sini. Tak payah makan kat sana. Sebab banyak anjing berkeliaran. Kuda pun ada untuk sesiapa nak naik, dan bila ada kuda adalah tinggalannya. Mak kata dia nampak orang yang jaga kuda angkat sauk najis kuda, so pantai tu memang bersih dan terjaga daripada benda tu. Tapi najis berbentuk cecair tak dapat di sauk pi buang tang lain kan? Haha. So alhamdulillah kami berkelah dekat zoo dan bukan dekat pantai...

Pantai samila ada banyak tempat. Ada satu tempat ada kepala naga keluar air, macam singa di singapura, situ tak ada pantai sebab bertambak batu. Dekat roundabout ada pantai yang banyak anjing tu huhu. Ada patung kucing besar dan patung duyung. Kemudian dalam perjalanan balik, nampak satu kawasan pantai yang kurang anjing (masih ada), dan ramai peniaga yang pakai tudung. So mungkin la situ kot orang malaysia selalu pergi makan di pantai samila. Entahla. Kami beli air kelapa saja. Udang goreng, telur rebus dan lain2 tu tengok saja. Haha. Lain orang lain tekaknya. 

Seterusnya, kami pergi ke Pasar Terapung Klong Hae. Peniaga berniaga dalam sampan. Bezanya dengan pasar terapung dekat bangkok ialah mereka ni tak bergerak dan tunggu atas sungai je. Kita pergi beli perlu berdiri atas pangkin. Hanya ada satu row of boats, lebih kurang 20 buah agaknya, jual macam2 jenis makanan sejuk panas kering berkuah semua ada. Dan peniaga2nya muslim, pakai tudung, what a bless! Semua orang semua agama boleh makan tanpa banyak soal. Hehe. Ada meja tempat duduk, so basically boleh makan di situ segala benda yang beli dari sampan2 tadi. Di tingkat atas, ada pork congee dan grilled pork dijual terbuka. Haha. Be careful untuk yang beragama islam, jangan main serbu saja, Tuhan marah...

Oh ya, sepanjang jalan, akan nampak pokok2 lain macam besar dan di batangnya dililit kain berwarna merah dan lain2. Kakak ipar saya kata, kemungkinan itu salah satu bentuk pemujaan. So jangan buat hal dekat tempat2 ikat kain warna-warni tu. Huhu. Bacalah doa pelindung moga Allah pelihara daripada sebarang gangguan. 

Selepas makan, kami pun balik. Ya, hanya trip satu hari dan tak tidur. Jimat kos dan tenaga. Lagipun ini kali pertama, dan kemungkinan boleh pergi lagi lain kali. 

Ahha..tandas. Lain macam juga. Huhu. Kenal pasti tandas jenis duduk ke cangkung. Kalau terduduk atas tandas cangkung, habislaaaa yaaakk bekas kasut orang. Sebab tandas dia macam timbul dan tak tertanam dalam tanah. Haha. Entahlah. Dan ada satu tandas stesen minyak ni, air pakai air cebok kolah mini yang autorefill, tak ada paip. Kikikiki. Untuk saya yang hurmmm, saya tak pergi tandas tu. Dan kakak ipar yang ada exposure dengan bahasa dan budaya Thai, dia nampak satu signboard yang sedia toilet. Sebenarnya toilet rumah orang yang caj bayaran untuk orang nak guna. So, toilet macam tu bersih and tak rasa tandas awam sangat. Hihi. Tapi mata kenalah pandai tengok signboard. 

Jadi, keseluruhannya, alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Cuma saya berpesan pada diri dan semua, jagalah makan minum dan kebersihan. Kita nak solat, janganlah pergi cari pasal nak redah najis2 yang susah nak sucikannya. Makan minum, Allah suruh makan yang halal dan baik. Yg disediakan oleh orang islam dan (bukan atau) bersih. Bawalah hand sanitiser. Hahaha. 

Dan kalau rasa ragu (syubhah), jangan makan nanti menyesal bila ada side effect. Ngaji kurang, solat lambat... Mana tahu mungkin ada yang tak kena dalam makanan tu. Huhu. Nauzubillah. 

Solat. Masjid ada sekitar Sadao. Surau banyak. Di zoo ada. Di pasar terapung ada. Alhamdulillah, Islam masih dihormati di sini. Wat Siam amatlah banyak sepanjang jalan raya. Macam2 bentuk patung ada. Hehe. 

Alhamdulillah. Perjalanan yang tak dirancang awal. Hari khamis terfikir dan hari jumaat pergi buat border pass, hari sabtu pergi. Allah permudah. 

Moga Allah berkati masa kami. 
Moga Allah berkati kenangan ini. 
Moga deen islam terus subur terpelihara dalam diri walau di mana berada.  Amiin. 

Wednesday, September 16, 2015

bot polisterin

- bismillah -

Sebuah bot polisterin,
yang dipasang enjin (motor kereta dashing kuro),
pasang kipas cucuk lidi sate.
Lepas dalam parit air.

Cerita bot.
Singgah sebab sangkut.
Sampai seru,
Bot pun berlalu.

***
Kita bukan hanyut.
Walau arus tolak belakang.
Tolak ke depan.

Kemudilah.

Belok kiri kanan.
Selagi hidup, jalan.

hujan hujan hujan

- bismillah -

Hujan rintik.
Hujan lalu.
Hujan lebat.

Air deras.
Penuh kampung.
Dedaun hanyut.
Sungai melimpah.

Hujan berhenti.
Datang kembali.

Kucing sembunyi.
Ketiduran seharian.
Burung sembunyi.
Kelaparan seharian.
Biasalah, hujan.

Ikan sembunyi.
Tiada kocakan.
Tiada perubahan.
Pemalu, macam tuan.

Aku tanam pokok terung.
Pasu di tengah hujan.
Mungkin kerugian.

Aku buat kerja lagi untung,
Aku cuci lantai porch depan.
Air percuma bertempayan!

Penyapu merah.
Kasut pijak tanah.
Pijak lantai.

Azan zohor.
Kepenatan.
Ketiduran.
Biasalah, hari ujan.

- Kampung Nisam, 16 September 2015. Hujan tak berhenti sejak subuh! Allahumma soyyiban naafi3a.

Saturday, September 12, 2015

bagai ikan terkeluar dari air (a fish out of water)

- bismillah -

si A nak skrip kehidupan si B, si B rasa nak skrip kehidupan C, dan begitulah kitaran manusia yang tak pause dan ponder, hidup ini sudah terbaik skripnya buat masing2.

lepas bayi, jadi kanak2, jadi dewasa, kemudian tua. tangga dan stage kehidupan yang harus ditempuh dengan skrip sendiri, kerana hidup ini unik, tak sama dengan orang lain. nasib (fate) kita tak sama.
ada orang lepas sekolah, kerja. lepas kerja, kahwin. lepas kahwin dapat anak.
ada orang lain pula lenggok perjalanan hidupnya.

kadang, kita kena rasa, hidup ini sepenuhnya berjalan atas perancangan Tuhan, bukan kuasa pilihan kita semata2, apatah lagi manusia lain yang membuat penentuan.

tiada istilah hidup ini perlu ikut sekian2 skrip.

hidayah dan taufik, membuahkan amal soleh. kalau perkahwinan itu amal soleh, hidayah nya datang dalam bentuk kesediaan kita dan taufiknya datang dalam bentuk persediaan kita.
dan banyak lagi hidayah dan taufik yang Allah boleh hadirkan.

fuh.

sepanjang perjalanan menuju garis penamat, iaitu akhirat, hati perlu celik, berhati2 dan meletakkan sepenuh pengharapan kepada Tuhan, moga sepanjang jalan dan pengakhiran nanti moga baik2 saja.

Allah letak aku di jalan ini, supaya aku tempuhinya, supaya aku lalui dan gagahkan juga hati utk sampai ke penamat. jika sakit ditengah jalan, perlu berusaha sembuh utk teruskan ke penamat. jika terlalu bahagia di tengah jalan, perlu kuatkan hati untuk berlalu sebab destinasi masih belum dijejaki.

"aku tak tahu kenapa aku di sesuatu tempat ini, melainkan Tuhan membawa aku ke mari"....dengan izin-Nya..

hari ni 12 september, aku buat perancangan yang aku akan berada di atas awan, terbang semula ke jordan. dan rupanya Allah bawa aku ke tempat lain. ke sebuah gerbang.

aku mengaku aku gementar. tapi ibu dan ayah tak pernah memperkecilkan semangat aku. melangkah di persimpangan jalan ini, aku harus percaya dan yakin diri, walau apapun yang akan muncul di hari depan, aku harus sedar bahawa Tuhan tidak pernah biarkan aku keseorangan selagi aku mengharapkan rahmat dan kasih sayang-Nya.

Tuhan, beri aku kekuatan.

tadi saya pergi satu tempat. dan saya rasa sangat asing. betulke aku di sini? orang lain datang dengan matlamat yang jelas, aku datang membawa diri. aku mengaku aku rasa terasing, tapi aku pujuk hati, Allah pilih aku untuk situasi ini, dan situasi ini situasi terbaik. moga2. khauf dan raja' hanya pada Tuhan.

doakan.

dan bila aku temui sesuatu kekurangan itu, baru aku sedar, aku telah merasai segenap kelebihan. kerana jika tidak mengenal baik, maka tidak akan pernah tahu apa itu buruk...

lup dup.

Wednesday, September 9, 2015

Kenapa tudung mahal?

- bismillah -

Kenapa tudung/pakaian yang menutup aurat tu dijual mahal? 

Apa tujuan butik dibuka?

Kenapa makin hangat dan galak mengajak muslimah jadi musalmah (artis?)..huhu

Makin hari, muslimah ditarik tarik menjadi mangsa fesyen. Dikejar kejar menjadi buruan. 

Dalam kata lain, kalau kau diam berdiri setempat, kau dikatakan ketinggalan. Atau kolot. Hehs. 

Sungguh, tepuk dada tanya kenapa pakai tudung? Kenapa jual tudung?

Nak capai niat paling tulus sempurna itu tidak mungkin senang. Tapi janganlah kian hari kita kian longgar pegangan hingga lari dari niat asal. 

Nak mengajak orang rasa supaya fesyen islamik itu tidak bersifat dan beragenda konsumerisme. Itulah perniagaan terbaik. Berlari ke akhirat. Bukan semakin menyeret muslimah hinggap melekat di dunia. Attached. 

Tuesday, September 8, 2015

Tengala bendang

- bismillah -

Balik dari ambik mak balik kerja, ada traktor depan umah! Dok tengala bendang. Excited sebab dah lama tak nampak. Balik rumah pun sekejap2 saja. 

Tiba2 rasa sayu. Mungkin ini kali terakhir? Nak balik pulak entah bila, kalau balik pun sekejap saja..huhu. 

Orang sekeliling mungkin sudah sebati, tapi buat saya yang beberapa tahun sekali baru jumpa proses bajak / tenggala sawah padi ni, sangatlah teruja. Waktu ni, bunyi traktor teran2 haha. tadi tengok ada burung-burung terbang ikut belakang traktor. Tanah sawah yang tinggal tunggul padi kini dah jadi lembik berlumpur. Selut. Kemudian lepas dua-tiga hari mak kata akan naiklah bau legend, nostalgia anak desa, bau selut bendang!

Dunia! Tak habis2 meruntun membuatku teruja. 

Dalam beberapa tahun akan datang, tanah sawah depan umah saya akan didirikan taman perumahan. Cuma sekarang tuan tanah masih tanam padi. Sedih kan bila suatu hari nanti balik kampung dan hanya nampak pemandangan belakang rumah orang? :(

I am secretly wishing yang tanah depan umah tu dikekalkan jadi tanah sawah padi. Amiin. 

Farhana, dunia ini bukan untuk mendiami di hatimu selamanya. *kesat air mata* moga Allah ampunkan attachment ini. Sungguh aku berterima kasih kepada Tuhan yang menulis setting hidupku di kampung penuh syahdu!

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...