Skip to main content

The day that i dont have to fly alone

- bismillah -

The day that i dont have to fly alone. 

I remember once, a sister asked if there is anyone flying back to amman on a certain date with a certain flight. She is searching for a partner. 

Well, i sent her a message saying that we could be together during the journey. 

That time, my parents sent me to KLIA for check in and then they had to rush back to Alor Setar with another flight. It was okay, i just proceed check in and wait a couple of hours until boarding. 

This kakak, contacted me. Surprisingly, very surprising, she had her family there and her in laws too there waiting until boarding time. I, who was at first thought that I am the one who would accompany her, had mixed feeling. It turned out to be that I, the lone girl was the one being accompanied. T.T  i got instant families to accompany me at the KLIA. 

We prayed and the families yang tolong tengokkan my luggages. Some photos and words of advices, ma shaa Allah, Allah is very kind. He showered His loves to anybody through anybody who He chose. 

Dalam dunia ni, kita sangka kita bantu orang tapi sebenarnya bantuan tu akan datang kebaikannya untuk diri sendiri. 

Pernah dengar lagu Sami Yusuf Healing? Lagu tu video dia kisahkan how a doctor saves other people's lives, and at the same time orang lain selamatkan anaknya. We help others for the sake of us ourself actually. 

There is another story about helping others. 

A car's tire (tyre british eng) was punctured in the middle of a highway to amman. It was driven by some malaysians, my friends. No, i wasnt in the car. 
Those young foreigners, just as helpless as another aliens in the planet they dont belong, sought help from passerby. There came a taxi stopping. He offered his help and transported them to a local workshop just to repair the tire and came back to the scene. 

My friend who told this story, said that the taxi driver told them, "i help you not for you but for me". Which he means, he is doing this in the fact that he knows, the kindness will be reflected back to him. If he refuses to help, then he is refusing to help himself in the future. 

I am doing this for me...not for you. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …