Skip to main content

Love is... learning from Siti Hajar a.s.

- bismillah -

I happened to hear a ceramah from youtube this morning. The ustazah mentioned about Siti Hajar, the wife of Nabi Ibrahim and her perseverance with finding ways to survive in the bare open desert.

Siti Hajar isteri Nabi Ibrahim ialah ikon kesabaran, ikon juhud.

the significant Safa and Marwah saie, is for us to reflect that we shouldnt complain much. find ways for the solution of any problem we are facing, dont just sit, sleep and hoping that food and water will come to us after waking up.

i learnt that there are many types and definitions of love.
we hear about our Nabi Muhammad and his wives, Sulaiman, Yusuf and other Nabi.

as for the love that ties Nabi Ibrahim and Hajar, it's about sacrifice, trust, and patience. the family moved from Palestine to Makkah, (estimatedly from this part of earth that i'm living now, full of rocks and mountains, elevations, to a far far away land with no airplanes!), this can only be done with a great effort that is strengthen by a high determination to sacrifice, lillah. we can sacrifice money with no big deal if we have plenty of it, but sacrificing our previous life to move on to the unknown world is like sacrificing the best for the worse. but with deep trust in Allah and His plan, they managed to carry it well. Hajar asked her husband why did he left them there alone at the open desert, is it an order from Allah?, and when Ibrahim admitted it, she felt relieved and put all her trust in Allah and her husband. she continued living with her only son, at the deserted place, instilling the fact and faith that there would be no harm as Allah would take care of her and her child. Allah wouldnt let them go into despair. Allah would help them. she kept living with patience.

so love is about sacrifices, trusting and being patient as in this context of story.

i wish i can go to perform hajj and umrah with knowledge and eman. may i dont forget this story of great determinations and not complaining over hardship when i am performing saie later.

pray that may i have the love. may i have the meaning of love.
fillah. lillah.

"cinta yang menambah taqwa, itulah cinta ke syurga." - quoted from the video that i watched just now.

here's the link.
http://www.youtube.com/watch?v=e2N76QWtt60

that's all that i want to share..thanks.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …