Sunday, October 26, 2014

cerita klinikal di bumi asing

- bismillah -

Alhamdulillah. segala puji bagi Allah.

Masuk tahun baru pengajian ni, makin 'susah' jika nak dibandingkan dengan tahun sebelum-sebelumnya. Sebab, masuk alam klinikal ni, kena banyaaaak interaksi dengan ramai orang. Rasa pelik kalau tak bercakap. heh.

Rutin saya, pukul 8 pagi jumpa pesakit, ambik dia punya maklumat, tanya apa sakit? sakit kat mana? dan explore la apa lagi maklumat yang dia ada. seronok kalau jumpa pesakit yang suka bercerita. serius, kepada sesiapa yang jadi pesakit, kalau nak cakap banyak, carilah medical student...doktor betul too busy to hear you hehe. i as a medical student, found that lagi banyak patient cakap lagi i sukaaa sbb boleh tulis banyak2. hehe. intro la kot. nanti dah terer, pandailah nak discard maklumat yang kurang penting.

hurm.
macam mana klinikal di dunia asing? di bumi asing? bahasa asing?

jawapannya, hehe. saya jawab setakat tahu je lah, baru sebulan pengalaman. mungkin masa depan2 akan beroleh ulasan dan pengalaman yang lebih baik. in shaa Allah.

awal2, hari pertama, tak kenal group mates. tak tahu nak buat apaaa. dalam bahasa kurang formalnya, menonong lah. ikut nasib sebenarnya. ada yang groupmates dia spoonfed, maka ok lah kot. saya kena tinggal. heh. lepas tu ikut je lah sapa yang ada, tak ikut group sendiri. chill. dalam hati, aku tahu korang semua pun blur...bukan aku sorang hehe.

next days, cakap awal2, 'i want to follow you'. muka kena tebal. then ikutlah diorang ambik history. bahagi2 bahagian yang nak ditanya.

next few days, kawan dah pesan, 'you have to move on your own.'

okay.

tanya kawan melayu group lain2, 'korang ok ke?'
dan mereka reply, 'ntah, ikut je. last sekali tunggu diorang terjemah semula.'

heh. terpulang, nak ambik history sendiri atau nak ikut kawan2 arab. cara masing untuk minggu intro ini. nanti minggu round yang betul, kena ambik history sendiri.

itu kisah dari pukul 8.
masuk pukul 10 pagi, doktor pakar/konsultan/specialist akan datang pada group pelajar.

bergantung pada tajuk hari tu, kami dapat bedside teaching. iaitu, berdiri ramai2 keliling pesakit, dan doktor akan cerita pasal penyakit yang berkaitan. ataupun, doktor tanya ambil history kes apa hari ni? dan kita akan pergi ke pesakit tu dan awak cerita pada saya.......

lepas habis present case, doktor suruh buat physical exam pada patient tu.

masa ni, saya memang berdiri depan sekali. tapi, tak pernah la ada courage dan confident untuk nak volunteer buat. huhuhu. mereka yang lain memang volunteer habis meta ah. lain la sifat melayu dan sifat arab ni. setahu saya, kalau baca tulisan pengalaman doktor2 melayu, mesti paling tak suka dan paling susah ialah present case. hurmmmmm.

dan ikut la doktor, ada yang cakap full arab, ada yang cakap english, ada yang mix. ada yang pause tanya kita faham ke tak? ada yang tak ada pause. hehe. dan ada juga saya pernah kena shoot 4 soalan satu hari tu..........serius dia tak panggil nama orang lain melainkan nama budak melayu..... "Nur..?"

ada orang mungkin tak suka kena soal, tapi saya suka! haha walaupun satu pun tak leh jawab. hurmmm. tapi, bila exam theory, ingatlah jawapan tu doktor pernah tanya dulu :') alhamdulillah.

*attention-seeker*

huhu.

then dah kebas2 kaki, lenguh2, pukul 12 tengah hari, doktor pun dismiss la kami.
4 jam berdiri. hihu.

pernah sekali, kawan bersandar pada dinding, doktor suruh dia berdiri tegak jangan sandar, dengan penyayangnya doktor cakap, "kamu kena biasakan diri dari sekarang untuk latih otot kaki tu."
dan ada juga doktor yang bawa ke conference room. boleh la duduk sambil tertidur-tidur huhuhu.

isk. macam main2 je kan. :)
tak adalah, bagi saya, situasi ni sangat stressful. semua penyakit kena tahu, semua sebab kepada penyakit tu kena tahu, language barrier tu tak yah cakap lah, memang kalau fokus, boleh jadi masalah besar. jadi so far, banyak guna (spoonfed) notes yang senior dulu2 dah terjemahkan....hafal dan cakap pada patient.

dulu belajar bahasa arab di sekolah, tapi apabila bercakap, mereka menggunakan arab pasar. colloquial. macam kalau anda ke kelantan lah, tok leh kecek utagha, tok pehe deme.

lagi...apa lagi?

tu je kot setakat ni.

jadi, jawapan kepada soalan, how's my clinical days in this foreign country?
i would have to say, motivasi kena tinggi. niat kena jelas. sandar pada Allah kena kukuh. kalau lembij foundation of faith, mudah je rasa nak balik kampung tanam jagung hahahah.

hurm. in shaa Allah kullu kheir.
cuma saya nak cakap, jadi apa pun, kerja apa pun, jangan acuh tak acuh, jangan pandang orang lain lebih dari kita, jangan rasa kurang. we are the best in our way.

mak pesan, Allah dah pilih kita untuk buat kerja ini. buatlah dengan amanah.

sekian.

nota:
hari ni exam 9 credit hour, final, tak ada 1st exam ke apa ke. nampak tak motif nak bagitau yang exam ni....tak sesenang mata memandang....heh.
ingatkan akademik dah stable, baru nak mula fikir pasal hal masa depan. haha. alasan.
tapi sentap juga lah, adik housemate cakap, kalau saya umur akak, saya dah mula fikir pasal kahwin. hahahaha.

tapi serius, tahun 3 pointer naik lepas saya cakap nak fokus akademik, tak nak fikir benda lain. hehehe.
apa2 je lah. saya berpegang pada, Allah tahu apa yang saya perlu buat dan bila dan everything.
zzz case closed.
***
paling penting dalam gerak kerja sebenarnya ialah taaruf, kenal. tak kisah lah group klinikal ke, group persatuan ke, kalau tak taaruf, susah nak kerja sekali. hurmm.

No comments:

Post a Comment

Serve the immediate community

- bismillah - This morning, i went to a private hospital to accompany my mom. I met a passionate consultant who's seeing my mom for her...