Skip to main content

Sudikah kau menerimaku dalam hidupmu?

- bismillah -

Sudikah kau menerimaku dalam hidupmu?

zzz. cut the drama.

The truth is, one should bear in mind like this,
"Sudikah kau menerimaku ketika hayatku, dan sudikah kau memulangkanku kepada Penciptaku apabila tiba masanya?"

Hanya pasangan yang kuat dan tahu matlamat akhirat, akan merasa kasih sayang Allah di sebalik kehilangan pasangan halal dunianya.

Beberapa kisah sedih dan 'tidak sangka' berkaitan rumah tangga berlaku dengan orang sekeliling baru-baru ini. Hinggakan saya terfikir, masa kahwin dulu mesti tak expect perkara-perkara macam ni akan terjadi...

Ada yang selepas hampir sedekad, timbul masalah.
Ada yang belum masuk ulang tahun kedua perkahwinan, sudah berpisah.

Itu semua takdir tuhan.
Ada yang berpisah, sakit kerana dipukul.
Ada yang berpisah, sakit kerana ditipu.
Ada yang berpisah, sakit kerana diambil kesempatan.
Ada juga... yang berpisah, sakit kerana ditinggalkan...
Ada juga yang berpisah, merasa sakit kerana pasangannya telah kembali kepada Tuhan.

Aku tak tahu antara semua itu, manakah yang paling dalam sakitnya.
Tapi aku percaya, berpisah untuk kebaikan adalah yang paling baik.
Berpisah dengan kaki pukul, adalah untuk hidup lebih dihormati.
Berpisah dengan pasangan yang baik, adalah kerana syurga menanti.
Berpisah dengan pasangan yang jahat, adalah kerana Allah mahu melindungi.
:)

Ada yang berpisah kerana Allah mahu membawanya ke syurga.
Ada yang berpisah kerana dia jahat lalu Allah mahukan pasangannya ke syurga.
Ada juga yang berpisah kerana Allah mahukan mereka berdua pasangan itu ke syurga.

Mengambil ibrah surah kahfi, setiap apa yang Allah buat itu untuk kebaikan, jika Allah mengkehendaki kebaikan kepada hamba-Nya.
Kematian, kehilangan harta, kena bekerja, semua itu untuk mendapatkan perkara yang lebih baik di masa hadapan.
Dalam satu kisah, dicabutnya nyawa seorang anak kerana Allah mahu menjaga kedua-dua ibu bapanya daripada menjadi hamba yang berdosa kerana anaknya akan membawa masalah di masa mendatang, malah Allah akan menggantikan kepada mereka dengan anak yang soleh.

Sebuah perahu dirosakkan, milik seorang nelayan miskin. Jika baik keadaan perahu itu, maka perahu tersebut akan dirampas oleh raja negeri itu yang zalim. Maka, membaiki perahu yang dirosakkan adalah lebih baik daripada kehilangan perahu selamanya.

Sungguh, ibrah surah al-kahfi amat luas. Supaya kita tidak persoal terhadap apa yang berlaku dalam hidup ini.

Kembali kepada persoalan ini,
"Sudikah kau memulangkanku kepada Penciptaku apabila tiba masanya, sesudah kau memilikiku?"

Mampukah aku menjadi pasangan yang faham dan redha bahawa aku dan pasanganku adalah milik Tuhan? akan kembali kepada-Nya pada bila-bila masa.

Maka sungguh absurd rasanya melihat sweetness yang ditayangkan di instag.
Sungguh sempit pemikiran kalau fikir kahwin mesti hingga berpuluh tahun lamanya.
Biarpun sehari, perkahwinan itu tetap mampu mengecap bahagia.
Asalkan kita tahu mensyukuri.
Asalkan kita tahu menyimpan memori.
Asalkan kita tahu, menghargai.

Appreciating, is an act of sincerity.
It is not for the most like-receiving in instag, nor never it is for the most share of sweetness in facebook.
All i know, appreciating is to be glad when our partner is around, and appreciating is to be strong when he has gone. To be able to practice good roles as husband and wife, to be able to stick to Allah no matter what.

Apabila seorang lelaki meninggalkan isterinya yang sedia baik untuk seorang perempuan lain, maka dia leka dan lupa bahawa ramai balu ditinggalkan oleh mereka syahid dalam pekerjaan.

Ada yang diuji, pasangan berpisah lalu si suami kembali kepada kekasih lama
Ada yang diuji, pasangan berpisah lalu si suami kembali kepada ibu dan keluarganya
Ada yang diuji, pasangan berpisah lalu si suami kembali bertemu Tuhan-Nya

maka berbahagialah para isteri yang kehilangan :')
moga hidup di dunia sementera ini tidak menggoyahkan iman
bahawa jannah itu ada disediakan oleh Tuhan

jika dia pasangan kita meminjamkan kenangan indah ketika hidup bersama-samanya, maka itu satu nikmat yang sangat berharga Allah hadiahkan
dan hadiah itu akan kembali semula, in shaa Allah akan dihadiahkan lebih baik lagi di akhirat

jika dia pasangan kita meminjamkan kenangan tidak indah ketika hidup bersama-samanya, maka masih ada nikmat yang sangat berharga menunggu kita, menunggu di sana
dan hadiah itu akan kembali semula, in shaa Allah akan dihadiahkan lebih baik lagi di akhirat
bertemu dengan penerima yang benar-benar mengimpikannya

moga Allah terus bantu, buat kalian pada pasangan yang diuji!

Comments

  1. Assalamualaikum...lama sy x singgah blog kak nawwar (if i'm not mistake, nma sebenar kak nawwar, farhana kan? ) smpaikan kak dh tukaq background blog :D

    btw kak nawwar, sy sbenarnya takut bila sebut bab kawin. takot dgn title isteri, title ibu. takot sbb akan pegang byk tanggungjawab, amanah, dosa, pahala. sy takot sy x boleh buat yg trbaik. sometime, sy rasa sy ni terlalu pesimis. trlalu pkiaq byk bnda negatif. smpaikan ada niat tak nak kawin sampai bila2.

    but, bila tgk kawan2 dh start kawin, brtunang rasa mcm trganggu skit perasaan ni. rasa jeles. maybe, sbb sy baru 21 tahun. baru masok alam dewasa.

    sorry kak nawwar sbb sy komen panjang sgt. just want to share with you :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …