Saturday, August 9, 2014

Sesungguhnya bersama-sama susah itu ada senang

- bismillah -

Semester musim panas, tahun 3, 2014.

Permulaan sem ini, ramadan.
Cabaran fizikal dan mental. Berada di Malaysia, terlepas tasjil, pulang ke Jordan sendiri, ulang alik ke deanships, sampai jatuh sakit lalu demam. Housemate saya offer untuk temankan pada minggu seterusnya, alhamdulillah selesai.

Pertengahan sem, cabaran fizikal juga, 15 minit untuk berkejar ke kelas merentas beberapa fakulti. Alhamdulillah cukup, dan pada awalnya saya tak percaya saya mampu. Doktor juga jadikan saya reference untuk marah budak lain yang lewat ke kelas. Adeh. Laa haula wala quwwata illa billah.

Sekarang hampir pengakhiran.
Alhamdulillah, mendapat berita baik bahawa saya akan mula bercuti 10 hari dari tarikh sepatutnnya, kerana exam akan diawalkan.

Hakikatnya, saya pernah menerima kata-kata sebegini....bahawa pilihan subjek yang saya daftar pada sem ini adalah pilihan pelajar tahun 1 saja, tidak menarik dan sebagainya. Malah, subjek ini selalunya akan ada exam pada hari terakhir semester.

Hakikatnya, Allah mengizinkan kombinasi subjek 'tahun 1' yang hampir sama pengajarannya, iaitu Environmental Protection dan Natural Resources. Pendek kata, pasal bumi dan sekitanya. Dengan kuasa Allah, hampir sama saja apa yang perlu difahami dan dihafal. Jika tidak faham di kelas ini, maka pengajaran tajuk yang hampir sama di kelas B akan cover. Alhamdulillah.

Sesungguhnya bersama-sama susah itu ada senang.
Biarpun saya tak boleh skor 100 markah seperti mereka yang mendaftar subjek lain, tapi ada bahagia di sebalik semuanya. Demam pada bulan ramadan, tangisan dan kerisauan, semua itu yang menjadikan semester ini bermakna.

Sungguh, Allah merancang yang terbaik.
Bersangka baiklah.

Semester ini masih belum berakhir. Maka wajiblah ke atas saya untuk bertawakal, bukan gembira buta.

Hal kedua selain akademik,
Susahnya untuk menerima sesuatu yang saya tak jangka.
Memenuhi expectation orang.
Bahawa umur sekian sekian kena mencapai sekian sekian dan menguasai sekian sekian.
Dan susah juga kalau saya terus menerus 'menghentikan' perjalanan pembinaan diri sedangkan masa terus menerus berlari.

Jangan letak pengharapan yang tinggi. Tiada manusia sempurna. Dan tidak mudah juga untuk menerima seadanya.

Sudah beberapa kali rakan menegur bahawa saya perfectionist. Dan saya tahu saya tak boleh terima kritikan. Jadi most of the time, hidup ini banyak skema dan ikut peraturan, untuk ikut expectation ramai supaya saya tak terima kritikan di akhirnya.

Penat kan?

Kalau hidup nak semua betul. Tiada salah. Hanya senang.
Padahal Allah dah ajar, ada bahagia dalam susah.
Lebih baik beroleh pengakhiran yang bahagia.

*emotionally disturbed*
Adik bilik saya mungkin tahu how bad this is...that i act the way i shouldnt do as a student who has exams around the corner.
Pray for me.
I want to be the strong farhana as before.

till then, thank u.
T_T

No comments:

Post a Comment

Mengadap boss

Hari ni kena hantar surat. A review, B tulis round s/b, C amik darah. A punya pasal, B dengan C kena. Lps tu A suruh B mengaku salah. A ...