Skip to main content

Sesungguhnya bersama-sama susah itu ada senang

- bismillah -

Semester musim panas, tahun 3, 2014.

Permulaan sem ini, ramadan.
Cabaran fizikal dan mental. Berada di Malaysia, terlepas tasjil, pulang ke Jordan sendiri, ulang alik ke deanships, sampai jatuh sakit lalu demam. Housemate saya offer untuk temankan pada minggu seterusnya, alhamdulillah selesai.

Pertengahan sem, cabaran fizikal juga, 15 minit untuk berkejar ke kelas merentas beberapa fakulti. Alhamdulillah cukup, dan pada awalnya saya tak percaya saya mampu. Doktor juga jadikan saya reference untuk marah budak lain yang lewat ke kelas. Adeh. Laa haula wala quwwata illa billah.

Sekarang hampir pengakhiran.
Alhamdulillah, mendapat berita baik bahawa saya akan mula bercuti 10 hari dari tarikh sepatutnnya, kerana exam akan diawalkan.

Hakikatnya, saya pernah menerima kata-kata sebegini....bahawa pilihan subjek yang saya daftar pada sem ini adalah pilihan pelajar tahun 1 saja, tidak menarik dan sebagainya. Malah, subjek ini selalunya akan ada exam pada hari terakhir semester.

Hakikatnya, Allah mengizinkan kombinasi subjek 'tahun 1' yang hampir sama pengajarannya, iaitu Environmental Protection dan Natural Resources. Pendek kata, pasal bumi dan sekitanya. Dengan kuasa Allah, hampir sama saja apa yang perlu difahami dan dihafal. Jika tidak faham di kelas ini, maka pengajaran tajuk yang hampir sama di kelas B akan cover. Alhamdulillah.

Sesungguhnya bersama-sama susah itu ada senang.
Biarpun saya tak boleh skor 100 markah seperti mereka yang mendaftar subjek lain, tapi ada bahagia di sebalik semuanya. Demam pada bulan ramadan, tangisan dan kerisauan, semua itu yang menjadikan semester ini bermakna.

Sungguh, Allah merancang yang terbaik.
Bersangka baiklah.

Semester ini masih belum berakhir. Maka wajiblah ke atas saya untuk bertawakal, bukan gembira buta.

Hal kedua selain akademik,
Susahnya untuk menerima sesuatu yang saya tak jangka.
Memenuhi expectation orang.
Bahawa umur sekian sekian kena mencapai sekian sekian dan menguasai sekian sekian.
Dan susah juga kalau saya terus menerus 'menghentikan' perjalanan pembinaan diri sedangkan masa terus menerus berlari.

Jangan letak pengharapan yang tinggi. Tiada manusia sempurna. Dan tidak mudah juga untuk menerima seadanya.

Sudah beberapa kali rakan menegur bahawa saya perfectionist. Dan saya tahu saya tak boleh terima kritikan. Jadi most of the time, hidup ini banyak skema dan ikut peraturan, untuk ikut expectation ramai supaya saya tak terima kritikan di akhirnya.

Penat kan?

Kalau hidup nak semua betul. Tiada salah. Hanya senang.
Padahal Allah dah ajar, ada bahagia dalam susah.
Lebih baik beroleh pengakhiran yang bahagia.

*emotionally disturbed*
Adik bilik saya mungkin tahu how bad this is...that i act the way i shouldnt do as a student who has exams around the corner.
Pray for me.
I want to be the strong farhana as before.

till then, thank u.
T_T

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …