Monday, August 4, 2014

Move on

- bismillah -

Hidup, kena selalu bersemangat. Termotivasi. Kalau tak, dunia akan terasa sangat sempit.

Semalam pergi ke satu program. Menuntut pengorbanan masa dan waktu makan la jugak. 
Penat letih, namun gembira bila dah semua selesai. 

Kemudian, ada sahabat ingatkan. 
Surah addhuha. Bahawa sesungguhnya di akhirat itu lebih utama dari dunia. 

Barulah terfikir. Masa yang terlepas tu dah sangat berharga, tapi kalau kita jaga niat dan keikhlasan, maka balasan di akhirat nanti lebih2 lagi berharga dari apa yang kita terlepas sebab menguruskan sesuatu perkara tadi. 

Percaya tak, dalam sekelip mata seseorang bertambah hartanya? Bertambah rezekinya? Bertambah tanggungjawabnya?

Maka sungguh, Allah maha pemberi. Maha mengetahui. Sebaik2 perancang. 

Jadi haruslah kita persiapkan diri untuk berlapang dada dengan pemberian Allah. 

***
Saya masih tak selesa bersembang2 dengan tanpa sebab kerja. 

Sungguh. Dulu masa sekolah confident pun sbb jumpa di kursus, kem, pertandingan... kenalah cakap sebab nak bagi team menang. Dan lepas sekolah di plkn dan dgn orang2 yg jumpa di tempat2 temuduga. 

Dan sekarang susah nak terima bahawa saya ada kawan2 lain jantina seramai itu (batch). Dulu mak cakap kawan lain jantina penting sebab diorang lah orang yang kita nak minta tolong. (I was in an all-girls school before). So saya apply no business no talking. 

But sekarang dah lain. Tahun satu dulu sangat syadid, sekarang rasa dah flexible, tapi still rasa uncomfortable. 
Still rasa ok with no business no talking.. tapi lama2 rasa, eh sombongnya aku?
Nak minta tolong baru nak bertegur sapa?

Masyarakat kenalah bertegur sapa. 
Tapi...

21 yo and feeling kanak2. Hehe. 
Dont worry, i talk a lottt with my halal mates. Hehe. 

No comments:

Post a Comment

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...