Skip to main content

Move on

- bismillah -

Hidup, kena selalu bersemangat. Termotivasi. Kalau tak, dunia akan terasa sangat sempit.

Semalam pergi ke satu program. Menuntut pengorbanan masa dan waktu makan la jugak. 
Penat letih, namun gembira bila dah semua selesai. 

Kemudian, ada sahabat ingatkan. 
Surah addhuha. Bahawa sesungguhnya di akhirat itu lebih utama dari dunia. 

Barulah terfikir. Masa yang terlepas tu dah sangat berharga, tapi kalau kita jaga niat dan keikhlasan, maka balasan di akhirat nanti lebih2 lagi berharga dari apa yang kita terlepas sebab menguruskan sesuatu perkara tadi. 

Percaya tak, dalam sekelip mata seseorang bertambah hartanya? Bertambah rezekinya? Bertambah tanggungjawabnya?

Maka sungguh, Allah maha pemberi. Maha mengetahui. Sebaik2 perancang. 

Jadi haruslah kita persiapkan diri untuk berlapang dada dengan pemberian Allah. 

***
Saya masih tak selesa bersembang2 dengan tanpa sebab kerja. 

Sungguh. Dulu masa sekolah confident pun sbb jumpa di kursus, kem, pertandingan... kenalah cakap sebab nak bagi team menang. Dan lepas sekolah di plkn dan dgn orang2 yg jumpa di tempat2 temuduga. 

Dan sekarang susah nak terima bahawa saya ada kawan2 lain jantina seramai itu (batch). Dulu mak cakap kawan lain jantina penting sebab diorang lah orang yang kita nak minta tolong. (I was in an all-girls school before). So saya apply no business no talking. 

But sekarang dah lain. Tahun satu dulu sangat syadid, sekarang rasa dah flexible, tapi still rasa uncomfortable. 
Still rasa ok with no business no talking.. tapi lama2 rasa, eh sombongnya aku?
Nak minta tolong baru nak bertegur sapa?

Masyarakat kenalah bertegur sapa. 
Tapi...

21 yo and feeling kanak2. Hehe. 
Dont worry, i talk a lottt with my halal mates. Hehe. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …