Sunday, July 20, 2014

psych-logy

- bismillah -

Dulu zaman sekolah, saya suka tulis pasal event yang kalau sekarang boleh dinilai sebagai 'reaction formation'. Ini bahasa psychology. Sebab semm kali ni ambik clinical psychology...heh.

'Reaction formation' - transforming an unacceptable impulse into a diametrically opposed thought, feeling, attitude or behavior;
denying unacceptable feelings and adopting opposite attitudes. (unconscious hypocrisy)

Dan saya tahu sekarang masih tak hilang that perangai.

Pernah tak nampak, orang yang tiba2 cakap2, animated, belagak cute...itu reaction formation la kot? Sbb crush dia baru lalu dalam radius 5 meter. Hehe.

Funny to look back those days. :-)
But that's what make me today.

'Surpression' - deliberately pushing anxiety-provoking or personally unacceptable material out of conscious awareness.

Hati kata: makin kerap jumpa makin ada petanda baik.

Defense mechanism pun bertindak untuk mewaraskan hati:
Pergilah iftar 4 kali pun, kalau bukan jodoh bukan juga, encounter kerap mana sekalipun. Understand?

Heh. 

No comments:

Post a Comment

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...