Thursday, April 3, 2014

Membina keikhlasan

- bismillah -

Tahun tiga. Alhamdulillah. 
Hari ni kelas physio terakhir untuk sistem kali ini. Doktor physio ialah doktor terbaik setakat ini. Sooo fatherly. So humble yet he stands out as the best in his field. 

And saya terfikir untuk jadi macam beliau juga one day. 
"Usually, in the last lecture i will take some pictures with my students...." lalu doktor pun keluarkan digital camera beliau dari poket white coat. Comel benor. 

Hurm, jadi lecturer pun best jugak nih. 

Haihlaa haihlaa. Ke mana hilang jiwa raga dulu yang nak jadi doktor dan bekerja di hospital? Klinikal?

"Ramai doktor perempuan pilih untuk kerja selain bidang klinikal. Padahal kamu diperlukan di ward..." Saya pernah dengar seorang doktor pesan begini. 

Betul. 

Belajar medik best. Sangat best. 
Jadi doktor best ke? Tak tahu lagi sbb tak masuk hospital lagi. 

:) 
Now i have a strong reason why i take medicine course. Not just to become a doctor. 

And i said in my batch group just now, "i wont recommend others to become a doctor..." 

Why? Sebab you have to sacrifice a lot. And that hanya akan bahagaikan you bila your iman is strong. Heh. Tak kuat iman, kau takkan percaya effort kau ini balasan dia syurga. 

Sacrifice. 
I am not the same like others.
Busy, working, tired. Studying till the rest of my life amiin. 
May all these are sebati sampai i dont feel i want to live ordinarily. 
May virus dunia tak melekat. 

Goal-oriented. 
And might be a problem-oriented life. 
There's always a case to solve. 

This is medicine, it is not merely just about a hospital and its content. 

InsyaAllah pray for me ;)

No comments:

Post a Comment

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...