Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2014

marah berasap telinga

- bismillah -

ada pemandu teksi minta tambang lebih dari sepatutnya. terlalu banyak perkara buruk nak tulis pasal dia, so saya proceed je lah lepas episod bayar.

tutup pintu kuat2 then langkah masuk ke dewan kindi.
di situ ada program malaysian day. saya sampai orang tengah berforum, lewat jadi dah lama dah start.

nampak ada surau tulis 'surau perempuan' (dalam bahasa arab), terus saya masuk. tak masuk ke dewan utama.
"nak buat apa sini?" kawan saya yang datang sama2 tanya.
"pergilah masuk dulu, nak tenangkan diri jap." saya jawab padanya, sebab masa tu rasa dah betul2 nak meletup.

saya pilih satu corner yang tak ada orang dan buat lah apa yang saya nak buat dalam surau.
tiba2 dua tiga orang datang solat di sebelah kiri kanan.
marah pulak rasa ganggu privasi.

lama juga dalam tu, buat projek menenangkan diri saya.
yang pasti, telinga saya rasa panas.
sebab marah tu nak keluar tapi tertahan-tahan.
tak pernah saya rasa marah sampai panas telinga.

masyaAllah.

Ranting

- bismillah -
"Go and get a life!" Pesan seorang kakak yang prihatin pada budak medik yang serabut ini. Baru balik dari malaysia, homesick melekat. 
Dan kebetulan, alhamdulillah, saya berpeluang ganti panel forum. Bidan terjun. Sungguh tak pandai berforum. Debat serius2 dulu zaman sekolah tahulah. Tapi, yeah, nak 'get a life' so terima la jugak. 
Audiens adik2 tahun 1. Ada pelbagai umur anyway. Dan forum buat lepas pukul 9 malam. Jet lag panel ni pun tak hilang lagiii. Everyone is sleepy. Kecuali moderator yang perlu upkan suasana. 
Everything went well i guess. Banyak lawak yang sahabat moderator buat. Saya rasa dah gelak tak sangga dah. Ada panel yang panjang, ada yang cakap seciput, me lah hehe namapun bukan my niche area. Overall tak nampak lah ada audiens yang silang tangan tidur sandar. Zzz. 
Dah habis, saya tanya adik yang serumah. How was that...
"Akak tak senyum pun! Penat moderator tu buat lawak, ye lah nak bagi orang tak mengantuk kan...tapi akak serius saj…

Rahsia

- bismillah -
Ada benda yang rahsia dan akan terus jadi rahsia. Terutamanya rahsia hikmah dan ketentuan yang Allah tulis ke atas kita. 
Rezekinya Ajalnya Tempatnya di syurga atau di neraka
Setiap perkara yang berlaku adalah atas pilihan dan kemahuan kita, tapi yang berkuasa memberikan kita pilihan, dan yang berkuasa membenarkan pilihan kita terjadi ialah Allah. 
Beriman dengan qadha dan qadar Allah. 
Boleh jadi kalau kamu sakit wahai si sihat, kamu akan berbuat kufur dan ingkar. Vice versa. 
Samalah kes orang yang terjadi sesuatu ini. Boleh jadi kalau terima, maksiat akan terjadi. Maka sebab itulah tertolak permintaan. Tetiba. 
Dr Uqlah cakap, dan dia pun dapat benda ni dari ulamak2, ialah Jika kita, tambah tolak bahagi darab semua nikmat yang dapat dan nikmat yang tak dapat, maka semua orang sama sajaaaa sebab Allah maha adil. 
Tapi ingatlah kalau kita menghitung nikmat Allah pasti takkan terbilang lah. So tak payah nak buat research nak kira berapa nikmat orang tu orang ni dapat. Zzz. 
Jagalah …

Shortnote 21

- bismillah -
Alhamdulillah. Menjejak usia 21 tahun dengan izin Allah. :)
Tanpa sebab, saya buat tapisan. Dan alhamdulillah hanya keluarga terdekat dan sahabat serumah dan seusrah dan sahabat sis7ers sejak sekolah saja yang wish. Itupun wish tertutup.  Itulah lebihnya mereka daripada beribu yang lain yang ada dalam kamus hidup! 
:) 
Saya mahu gembira setiap masa, dan bukan pada hari lahir saja. Saya memerlukan doa kalian setiap masa, bukan setahun sekali sahaja. 
Selagi menjaga iman dan amal, insyaAllah kita semua tergolong dalam kalimat 'muslimin muslimat' yang ada dalam doa setiap hari. :)
*** Baru balik dari malaysia. Dan inilah kali pertama homesick sampai bengkak mata. 
Ubat segala sakit ialah ingat Allah.  Ingatlah syurga itu penawar segala kesedihan dan kehilangan. 
Alhamdulillah, malam sebelum menjejak 21 tahun, Allah hadiahkan senyuman dan peringatan yang terbaik; kebahagiaan kita adalah Quran!
Alhamdulillah atas 20 tahun yang lalu yang Allah izin berlaku tanpa perkara memudaratka…

Split personality agaknya

- bismillah -
On my way back to malaysia, i sat beside another malaysian. He, yes, he, is friendly. Very friendly. And kind. 
He asked for us to be friend on fb, and i said no. 
"Saya ada thousand friends tapi takda interactions pun..." cover line. 
Heh. Sebab fb saya tu tak bawa personaliti sekarang. 
Fb ialah tempat sebar dakwah diri sendiri dan orang sekeliling. Bukan my own self punya site. My social account is siapa saya sekarang dan bila berjumpa dengan orang. How they see me is how my 'profile picture' is. How i reply others is my 'comments'. How i praise others is my 'like'. 
That is why the fb got not profile picture, no commenting and no likes. But merely status updates at almost all the times. Hiks. 
Apa nih...........konflik fb dan diri.
P/s dont start talking with me. I cant just shut up but I do reply a lot. -,-