Friday, February 28, 2014

marah berasap telinga

- bismillah -

ada pemandu teksi minta tambang lebih dari sepatutnya. terlalu banyak perkara buruk nak tulis pasal dia, so saya proceed je lah lepas episod bayar.

tutup pintu kuat2 then langkah masuk ke dewan kindi.
di situ ada program malaysian day. saya sampai orang tengah berforum, lewat jadi dah lama dah start.

nampak ada surau tulis 'surau perempuan' (dalam bahasa arab), terus saya masuk. tak masuk ke dewan utama.
"nak buat apa sini?" kawan saya yang datang sama2 tanya.
"pergilah masuk dulu, nak tenangkan diri jap." saya jawab padanya, sebab masa tu rasa dah betul2 nak meletup.

saya pilih satu corner yang tak ada orang dan buat lah apa yang saya nak buat dalam surau.
tiba2 dua tiga orang datang solat di sebelah kiri kanan.
marah pulak rasa ganggu privasi.

lama juga dalam tu, buat projek menenangkan diri saya.
yang pasti, telinga saya rasa panas.
sebab marah tu nak keluar tapi tertahan-tahan.
tak pernah saya rasa marah sampai panas telinga.

masyaAllah.
masa tu Allah ingatkan semula, pasal kisah Nabi ketika disakiti oleh penduduk Taif.
Nabi dibaling batu, hinggakan Jibril datang tanya pada Nabi, kalau nak dia hempap bukit Uhud ke atas penduduk2 jahat tu pun dia boleh buat je.

dan saya terfikir, kalau ada satu kuasa datang offer, 'aku kasi eksiden itu mamat, kau nak?' dah tentu saya angguk laju2.

tapi tengok semula akhlak nabi. Nabi halang jibril daripada berbuat demikian. Nabi maafkan dan sabar dengan penolakan dakwah penduduk Taif, tapi Nabi doa moga anak2 generasi mereka akan sebarkan islam di situ. dan alhamdulillah Allah makbulkan doa nabi, maka anak2 mereka yang jahat itu pula menjadi baik, (dan mereka menjadi ibu bapa kepada orang yang baik. haihla.)

mulianya akhlak nabi.

kalau ada manusia cari pasal dengan kita, nak saja hati ni minta orang itu dibenamkan terus ke dalam tanah.
dan apa2 saja yang negatif semua rasa nak doa tuju pada dia.

Allah.

berasap, berasap. bara yang syaitan lemparkan untuk memarakkan api marah.

"apabila kamu marah waktu berdiri, duduk lah.." pesan nabi. cari penyejuk. ingat Allah banyak2.

setelah 4 keping tisu 3-helai habis, saya rasa bahang di telinga dah hilang.
mata pedih sikit, hidung dah ringan, saya langkah keluar dari surau.

masuk ke dewan utama.
masyaAllah. sejuk hati. ustaz Anhar sedang bagi talk.
alhamdulillah, walaupun meletup dan tak pandai nak calm down, tak pandai nak sabar bila masalah timbul, Allah masih izinkan kaki ini melangkah masuk ke taman syurga (majlis ilmu). padahal majlis forum dah mula lebih dari sejam agaknya.

rahmat Allah sangat luas.

tiba waktu asar, saya kembali ke surau. surau lelaki dan perempuan ada di sebelah2.
rupa2nya di pintu surau lelaki (tulisan arab), ditulis tag 'surau akhawat' (bahasa melayu) oleh ajk organiser. vice versa.
dan saya nampak surau yang saya masuk awal tadi....ada orang lelaki masuk ke dalamnya.

OMG. lawak of the day. :)
itulah marah sangat, surau lelaki dengan surau perempuan pun dah main belah masuk tak kira mana satu yg ajk tetapkan.

ketenangan itu dari Allah. lawak pun Allah yang letak dalam hidup.

keep calm and pray. jangan cakap buruk.

Monday, February 24, 2014

Ranting

- bismillah -

"Go and get a life!" Pesan seorang kakak yang prihatin pada budak medik yang serabut ini. Baru balik dari malaysia, homesick melekat. 

Dan kebetulan, alhamdulillah, saya berpeluang ganti panel forum. Bidan terjun. Sungguh tak pandai berforum. Debat serius2 dulu zaman sekolah tahulah. Tapi, yeah, nak 'get a life' so terima la jugak. 

Audiens adik2 tahun 1. Ada pelbagai umur anyway. Dan forum buat lepas pukul 9 malam. Jet lag panel ni pun tak hilang lagiii. Everyone is sleepy. Kecuali moderator yang perlu upkan suasana. 

Everything went well i guess. Banyak lawak yang sahabat moderator buat. Saya rasa dah gelak tak sangga dah. Ada panel yang panjang, ada yang cakap seciput, me lah hehe namapun bukan my niche area. Overall tak nampak lah ada audiens yang silang tangan tidur sandar. Zzz. 

Dah habis, saya tanya adik yang serumah. How was that...

"Akak tak senyum pun! Penat moderator tu buat lawak, ye lah nak bagi orang tak mengantuk kan...tapi akak serius saja! Nampak macam tak suka dia buat lawak. "

Zzz. Rasa macam dah penat gelak tadi? 

***
Alhamdulillah alaa kulli hal. 
Dulu ada terfikir nak hidup seorang (?) tapi rupanya we need other people to be by our side. 
Homesick oh kalau balik irbid tak ada orang kat rumah, rasa alone lain macam. Dua hari lepas tu barulah rumah ni fullhouse. 
Dan it was on my 21st birthday that i regained my happiness back! :) 

Happy 21. Alhamdulillah. 

Sunday, February 23, 2014

Rahsia

- bismillah -

Ada benda yang rahsia dan akan terus jadi rahsia. Terutamanya rahsia hikmah dan ketentuan yang Allah tulis ke atas kita. 

Rezekinya
Ajalnya
Tempatnya di syurga atau di neraka

Setiap perkara yang berlaku adalah atas pilihan dan kemahuan kita, tapi yang berkuasa memberikan kita pilihan, dan yang berkuasa membenarkan pilihan kita terjadi ialah Allah. 

Beriman dengan qadha dan qadar Allah. 

Boleh jadi kalau kamu sakit wahai si sihat, kamu akan berbuat kufur dan ingkar. Vice versa. 

Samalah kes orang yang terjadi sesuatu ini. Boleh jadi kalau terima, maksiat akan terjadi. Maka sebab itulah tertolak permintaan. Tetiba. 

Dr Uqlah cakap, dan dia pun dapat benda ni dari ulamak2, ialah
Jika kita, tambah tolak bahagi darab semua nikmat yang dapat dan nikmat yang tak dapat, maka semua orang sama sajaaaa sebab Allah maha adil. 

Tapi ingatlah kalau kita menghitung nikmat Allah pasti takkan terbilang lah. So tak payah nak buat research nak kira berapa nikmat orang tu orang ni dapat. Zzz. 

Jagalah hubungan dengan Allah. 
Kita tak hendak sesuatu perkara yang kotor, maka sucikanlah diri sendiri dulu. 

Jodoh aku Allah dah atur. 
Jodoh kau pun Allah dah atur. 

Ingat semula kisah 
Asiah
Maryam
Isteri nabi lut
Aisyah
Rabiatul adawiyah
Dan banyak lagi

Juga jangan lupa untuk includekan nama sendiri untuk wanita muslimah. 
Kerana setiap kita ada kisah kita. 

Tak perlu nak khaskan diri pada mana2 manusia, buat pencemaran saja. 

Trust Allah for the best planning!
:)

Sungguh, boleh jadi kematian itu lebih dekat dari apa yang kamu jangkakan. 
Dan sungguh, kamu sudah bertunang dengan kematian, apa kamu masih leka tidak membuat persediaan?

Thursday, February 20, 2014

Shortnote 21

- bismillah -

Alhamdulillah. Menjejak usia 21 tahun dengan izin Allah. :)

Tanpa sebab, saya buat tapisan. Dan alhamdulillah hanya keluarga terdekat dan sahabat serumah dan seusrah dan sahabat sis7ers sejak sekolah saja yang wish. Itupun wish tertutup. 
Itulah lebihnya mereka daripada beribu yang lain yang ada dalam kamus hidup! 

:) 

Saya mahu gembira setiap masa, dan bukan pada hari lahir saja.
Saya memerlukan doa kalian setiap masa, bukan setahun sekali sahaja. 

Selagi menjaga iman dan amal, insyaAllah kita semua tergolong dalam kalimat 'muslimin muslimat' yang ada dalam doa setiap hari. :)

***
Baru balik dari malaysia. Dan inilah kali pertama homesick sampai bengkak mata. 

Ubat segala sakit ialah ingat Allah. 
Ingatlah syurga itu penawar segala kesedihan dan kehilangan. 

Alhamdulillah, malam sebelum menjejak 21 tahun, Allah hadiahkan senyuman dan peringatan yang terbaik; kebahagiaan kita adalah Quran!

Alhamdulillah atas 20 tahun yang lalu yang Allah izin berlaku tanpa perkara memudaratkan insyaAllah. Tapi sesungguhnya penerimaan dan pandangan Allah lebih utama. 
Banyak memori. Banyak kenangan. 

Alhamdulillah atas segala sesuatu. 
Moga usia yang makin mendekat dengan ajal ini tidak melekakan. 

Hadiah 21
- naik emirates!
- spend masa dengan keluarga
- datang 1st day kelas

Moga Allah izin beroleh hadiah kekal dan terbaik di akhirat juga!

P/s malam ni insyaAllah ada forum. Bertajuk 'Aku terima dia sebagai ...'
Hihi. Doakan Allah permudah urusan kita semua. 

Saturday, February 1, 2014

Split personality agaknya

- bismillah -

On my way back to malaysia, i sat beside another malaysian. He, yes, he, is friendly. Very friendly. And kind. 

He asked for us to be friend on fb, and i said no. 

"Saya ada thousand friends tapi takda interactions pun..." cover line. 

Heh. Sebab fb saya tu tak bawa personaliti sekarang. 

Fb ialah tempat sebar dakwah diri sendiri dan orang sekeliling. Bukan my own self punya site. My social account is siapa saya sekarang dan bila berjumpa dengan orang. How they see me is how my 'profile picture' is. How i reply others is my 'comments'. How i praise others is my 'like'. 

That is why the fb got not profile picture, no commenting and no likes. But merely status updates at almost all the times. Hiks. 

Apa nih...........konflik fb dan diri.

P/s dont start talking with me. I cant just shut up but I do reply a lot. -,-

Catatan ramadan 1438H #4

- bismillah - So, right there in front of the kaabah i was standing as a poor girl. No phone, no money, nothing. I only had a bottle of zam...