Tuesday, January 28, 2014

Rainfall

- bismillah -

Hari selasa. 
Hari ini irbid hujan! MasyaAllah. 
:)

Alhamdulillah. Happy. 
Sebabnya, ini winter yang tak sejuk sebab hujan tak turun. Hari2 tak ada awan. Tapi hari ni dah hujan. And i love it. Sejak di malaysia lagi suka bila hujan turun. 

Walaupun kuyup, demam etc. 

Love tanpa syarat. Adeh. 

Hari tu waktu permulaan winter, penduduk sini buat solat minta hujan. Sebab waktu yang patut hujan turun, tapi tak turun2. Sedih pun ada. May Allah bless irbid, bumi syams. 

Hujan 2-3 hari, even salji 2 kali! (Irbid tak pernah salji setiap tahun, selang2. Tapi kali ini dah 2 tahun berturut-turut)... Lepas tu panas macam biasa. Belasan degree. Lama. Masa 1st year dulu, masuk winter saja hari2 hujan. Basah kuyup. Tahun ni tak perlu pakai boot pun. Sport shoes pun ok, sebab hujan tak ada!

Mungkin dosa2 menghalang. Hujan kan rahmat Allah. Walaupun kalendar cakap waktu ni patut turun hujan, tapi still xdapat kalau Allah tak izin. 

Setiap kali sebut pasal rahmat Allah, ingatlah kisah ni. 

Seorang ahli ibadah, dia kata dia confirm masuk syurga dengan ibadah dia. Tapi Allah kata, Allah masukkan siapa yang Dia kehendaki dan dengan rahmat-Nya. Ya, dengan rahmat Allah barulah kita boleh dapat segalanya. Bukan dengan usaha kita yang bongkak. 

Habis tu tak yah beribadah lah ya? Just minta doa nak rahmat? NO. Absolutely misleading. 

Yes, dengan rahmat Allah barulah kita confirm masuk syurga. 
Dan...jadikan amalan dan ibadah yang kita buat itu sebagai jalan mendapat rahmat Allah. :) doa minta rahmat Allah, ketahuilah doa itu pun ibadah. 

Dan usaha jaga diri dari buat dosa dan salah. Sebab benda itupun menghalang rahmat Allah (tapi jangan lupa rahmat Allah sangat luass, Allah beri kepada siapa Dia nak bagi.)

Sebab Allah sayang hamba-hamba-Nya. Unconditional love. Kita tak mampu nak beli atau nak balas pun. Tapi Allah still keep on giving. 

Despite kita buat salah, despite kita kecewa dengan apa yang berlaku,
Allah still limpahkan kasih sayang-Nya. 
Allah kejut kita bangun, Allah bagi surprise, Allah bagi hidayah dan taufik untuk bergerak dan buat amal, dan macam2 lagi. 

Allah dengar. Allah tahu. 
Allah akan beri kepada siapa Dia kehendaki. 

Am crying. May Allah sayang kita semua selalu. 
May Allah izin kita ini orang yang bersyukur. 

P/s am leaving irbid soon for malaysia and it's raining! :'(

1 comment:

  1. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't appear.

    Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyways, just
    wanted to say great blog!

    My website minecraft pobierz

    ReplyDelete

Bila kita akan kembali

Hanya pada Allah tempat kita bergantung. Jika ditakdirkan kita hilang segalanya dalam dunia ini, atau kita yang menghilang, maka harta duni...