Thursday, January 23, 2014

Kematian yang menanti

- bismillah -

Baru baca pasal kematian seorang kakak di malaysia. Tak kenal direct, tapi a friend of friends. 

Dalam entry lepas baru dapat cerita pasal beliau terlantar koma. Sekarang dah dijemput Allah kembali kepada-Nya. 
Alfatihah. 

***
Hidup kita ni ada penghujung. Bukan event atau acara penamat, bukan juga umur sekian sekian penghujung hidup kita. Bukan dah ada anak-cucu maka itu  ialah penamat hidup, bukan umur 60 ialah penamat hidup. Tak, bukan seperti sangkaan kita. 
Entahlah apa penghujungnya, tapi yang pasti hidup akan sampai ke penamatnya. Life will eventually comes to an end. 

Tips study yang deep: minda kena buang distractions. Cara paling best, ingat mati boleh datang bila2. Buang fikiran nak kerja di hospital, nak beli this ansd that, nak bina hidup, nak kumpul itu ini, nak travel, nak buat apa cuti winter break nanti...

Paling utama, kalau ada kerja dan amanah, settlekan dulu. 
Baru boleh study dengan aman tanpa terngiang-ngiang. Baru boleh mati dengan aman tanpa hutang. 
Kalau kesuntukan masa nak settlekan amanah, study lebih prioriti, maka buat nota itulah benda utama nak buat lepas habis exam. Ataupun voice out pada kawan2, mana tahu diorang boleh settlekan, sama ada diorang settlekan waktu kita study ataupun time kita dah tak ada. 

Jangan risau dengan future. Care untuk masa sekarang. 
Sebab the present time is already exists, but the future might be not. Kalaupun pun future tu datang pada kita, dia mengikut acuan yang kita guna pada masa sekarang juga. 

Move on. 

Qalbun salim. Hati kena tenang. 
Nak tenang kena bahagia. 
Nak bahagia kena bersyukur. 
Nak bersyukur kena dapat sesuatu. 
Nak dapat sesuatu kena berusaha. 
Nak berusaha kena berterusan. 
Nak berterusan kenalah tenang...tanpa gangguan. 

Bukan tanpa gangguan, tapi bijak meletakkan gangguan pada tempatnya. 

***
Pandang mata manusia itu cerminan hatinya. 
Dia resah dengan sahabatnya, matanya akan terpancar dengan doa dan harapan kepada sahabatnya. 

Dan saya nampak kerisauan itu pada matanya sewaktu memandang dan bertanya. 

Future is future. Bukan tak kisah, tapi cara saya ialah one after another. Buat kerja serentak memang tak terbawa. 

***
Blog ini dah nak masuk 6 tahun. 
(2008-2014)
Alhamdulillah :)
Moga sentiasa dalam jagaan Allah.
Ini juga harta saya utk ditinggalkan. :)

No comments:

Post a Comment

Selamat hari raya aidilfitri 1438H

- bismillah - Alhamdulillah. Tahun ni beraya di kampung halaman dengan mak dan ayah. Bertiga sahaja. Hehe. Ok lah kadar kemeriahannya wala...