Monday, January 20, 2014

GERD and me

Me and GERD

- bismillah -

Semalam, saya cepat2 makan sandwhich zinger dalam teksi. Perut berkeroncong tak terkata. Habis separuh, saya simpan semula. Saya dan sahabat saya dalam perjalanan ke EM jordan. 

Saya lihat rakan sebelah saya maintain relax, tak lapar ke dia?

Sampai ke emj, solat dulu. Buat urusan sampai habis. Sebelum balik, kami dipelawa makan nasi arab, kebetulan jamuan untuk ajk meeting. 
"Itulah, saya dah ajak kamu makan dari awal2 tadi...!" Pak cik hasan (kot namanya) tersengih sambil berkata2 kepadaku dalam bahasa arab. Alaa, malulah pakcik. Sebenarnya, time saya cedok nasi tu ialah baki orang ajk meeting makan. Pakcik tu rasa bersalah. Ok what? Imma hungryyy. 
Nopelah, tak desperate pun tapi tadi penuh ajk lelaki, takkan orang luar meeting ni, perempuan pulak, nak pergi duduk makan sekali? Hehehe. 

Habis makan pergi mall kejap, nak tunggu asar then nak balik irbid. Tapi kalau dah pergi mall sebelum asar, ofkos la sampai dekat2 maghrib baru gelabah nak balik. 

Beli aiskrim, makan dalam bas. Sambung makan sandwhich tak habis tadi. 

Balik rumah, ada meal for dinner. Kawan masak. It's a chicken porridge! Yum yum. 

Tengah makan dengan gembira, kawan saya tanya, "awak tak kenyang ke dari tadi?"

Err. 

Then the next morning baru nampak permainannya. I got GERD. Walaupun diagnose sendiri, but this can be one of recurrence. I was dx firstly during my first year here. It was so bad that time!

No, bukan sebab tak makan. But sebab makan banyak. Sebab apa makan banyak? Sebab acid banyak. Sebab apa acid banyak? Sebab makan banyak. Eh. 

I dont know the actual cause is. But memanglah belajar physio, makin high food intake akan stimulate acid secretion. Dan high acid jugak yang buatkan kita kelaparan. 

So today, i take citirizine. Tettt. It's an h-1 blocker! Not h-2 blocker which will relieve my growling tummy. So bad that i feel sleepy afterwards. 

Then i remember that i got some tablets of lansoparazole. And that soothen the stomach a bit. 

But still tiga pinggan jugak dinner lepas tu. Phew. 

And this is what always happen each time i face my final exams. Tak tipu. It always happens this way. Could it because of stress factor?

Back to the recent case,
I got cough since 2-3 days before. I thought because of cold. 
Then my mom tegur in the phone, kenapa suara lain macam? I got hoarseness in my voice! Oh my~ these are what the articles said when it comes to reflux complication. 

Zzzz. 

May Allah permudah. I am studying for my exam..and ironically it is Gastro-intestinal system exam. Guess that i dont have to put extra effort to memorise GERD eh since i can recall the symptoms based on what i'm having? :D

May Allah ease. Worry not, just that hoping for the best. 

And i received a news, a friend of friend's death. Innalillah. She left behind a toddler, still being breastfed, after being pronounced dead after a sudden coma. Suddenly i think as if my sickness might bring me to my death. Who knows better than would Allah do? But yeah, hidup ini akan kematian juga akhirnya.  

Moga diampunkan dosa. 
Moga beroleh pengakhiran yang terbaik. Amiin. 

1 comment:

Bila kita akan kembali

Hanya pada Allah tempat kita bergantung. Jika ditakdirkan kita hilang segalanya dalam dunia ini, atau kita yang menghilang, maka harta duni...