Wednesday, January 8, 2014

Bina kapal (:)

- bismillah -

Penutup tahun 2012 yang lalu, saya start angau. Lepas tu boleh ignore. Hidup macam biasa. Lalui 2013 dengan jayanya sebagai pelajar yang masih belajar. 
Penutup 2013, got dragged untuk sentuh juga pasal ni. 
Something yang buatkan saya terbuka hati untuk spend masa dan fikir. 
Pergi jumpa kakak naqibah tanya flow orang kahwin macam mana. Yeah. Nak ambil tahu. Alang2 nak fikir, bagilah solid. Buang angan2 letak jauh2. Fikir realiti. 

"Kamu bacalah fatihah. Sedekahkan padanya." Nasihat sorang kakak. (Kalau tak tahu nasihat ni utk apa, bagus. I wont explain pun)

Senyum. Sampai sekarang saya tak berani buat benda tu. Sebab apa? Sebab reason saya nak hidup bersama2 manusia lain masih kabur. Kelabu asap. Dan tak yakin dengan pilihan sendiri. Lebih baik doa pada Allah for the best untuk masa sekarang. Nanti dah halal saya sedekah la hari2. Haha. 

-_- bai. 

Nampak tak 'got dragged' nya. 

Before i start to come back to this point of time, for about two weeks,
everything i did was thinking and thinking.
I cooked and i think of being a wife. 
I did my laundry and i praised myself.
The worst is, while going for shopping,
"Saya tak nak beli barang tu lah. Nak simpan duit nak kahwin."

Terlepas. And i was scolded by my friend! Huhiii. "You think too much la farhana. Because you always ignore about marriage before this. And now when you start you seemed too much into it."

Kitorang cakap melayu lah. But i speak english well when it comes to feeling. Novelsss. ~

And after that moment, i started to realise. Yes, i was being too much. 

And day by day, i try to find answers why and why. (At first i just googled how and how. How to prepare this and that.)

If we only think about give and take in marriage, kita akan penat. Everything will eventually wear out. Cash will run out. Energy will be depleted. Moods will be bored. 

:) cari sendirilah kenapa nak kahwin. Kalau sekadar nak penuhi kehendak dan tampung apa yang kurang, the marriage will be boredddd eventually bila apa yang kita nak dah dapat. 
If you are hunger and you got the food, it will only left you blurp out afterwards. No thanks but i hate blurping and its siblings. -.-

Analogi mudah, nak cruise di laut. 
You boleh pilih nak kapal mewah ke kapal selam, boleh pilih yang serba kekurangan atau mewah melimpah. 
Kalau kurang, you tahu you boleh upgrade later slow2. 
Kalau mewah, you tahu you boleh hidup senang lenang.

Tapi masalahnya, yang usaha kerja keras akan penat dan futur. 
Yang banyak bersenang lenang juga akan futur. Bosan makan tidur. 

CARILAH KAPAL YANG BERGERAK DAN ADA HALA TUJU. 

Cari yang ada aim dan vision. 
Kalau kapal tu bergerak, maksudnya supplynya cukup. Kalau mewah, dia boleh top up bila barang habis. Singgah port do some more marketing ke apa ke untuk upgrade. Kalau serba kekurangan, dia boleh singgah port mana2 tambah apa yang kurang. Asalkan selagi kapal itu belayar, kita yang berada di atasnya tak risau. Dia ada minyak cukup, dia ada map nak pergi mana. 

So jangan fikir nak hidup senang, nak bantu suami isteri, nak cari pelindungan, nak sedia makan minum. Itu bukan hadaf utama! Itu bonus sampingan yang termasuk bila dah belayar. 

Sangat berbeza orang melabur duit naik cruise, 
1) sebab nak melawat dan singgah di ports yang ada
2) sebab nak rasa luxury semua tu

Yang 1) akan sentiasa excited dalam adventure dia. Sentiasa eager nak belayar sebab akan jumpa ports baru. Meeting new people and discoveries. 

Yang 2), hari 2-3 je lah kot yang best. Boleh sunbathing on the deck, some ballroom dance, restaurant hunting, lepas tu bosan bosan bosan. Laut keliling. Tak sabar nak tunggu nak turun. Silap hari bulan, kapal lain lalu dia lompat ke sana sebab nak try luxury dan services yang tersedia di kapal sana pulak. Naya!

Itu cruise. Samalah naik sampan buruk pun. Futur tu ada. Berbalik pada niat dan motivasi. 

Tak apa, memang ini masanya pun. 

Cumanya, jangan lupa why dalam berfikir how to. 

More discoveries to be updated. Hihi. It means i'll keep thinking, but not as hard and deeply like what i did before. 

Let's be more wise. Tawakkal pada Allah for the best. Discover and be glad with Allah mercy :)

1 comment:

  1. "Kamu bacalah fatihah. Sedekahkan padanya." Nasihat sorang kakak.

    Salam,
    blh sy tau nasihat tu utk apa..?? :)

    ReplyDelete

Selamat hari raya aidilfitri 1438H

- bismillah - Alhamdulillah. Tahun ni beraya di kampung halaman dengan mak dan ayah. Bertiga sahaja. Hehe. Ok lah kadar kemeriahannya wala...