Skip to main content

Relax lah

- bismillah -

Alhamdulillah. 

Heh. Pesanan penaja, apa2 pun jangan kuatkan keperasanan anda. 

Oh my farhana...

:)

Alhamdulillah. Dah berpijak di bumi nyata. Tahu, tapi tak tahu. 

A friend once said, "mostly boys tak perlukan details. Tapi kalau among girls, farhana je yang tak perlukan details."

Luls. So i guess that was right after all. 
Suka hidup dalam keperasanan sorang, so tak payah ambik tahu sangat. 

Tak, tak saya bukanlah kaki perasan setiap masa. 

Tapi, ada benda yang kita tak perlu ambil tahu mendalam pun. Itu lebih baik. 
Just jawab apa yang orang tanya. 
Jadi, mostly orang akan fikir saya tak suka bagitahu details diri. Nak keluar rumah pun, i assume housemates dah tahu ke mana, kelas apa. Tak pernah bagitau tempat, jumpa siapa, belajar apa etc. Tahu saya keluar itu dah cukup. Hehe. Freedom of bujangss. 

Tapi itulah, mostly girls ni dia nak tahu details. 
So minta maaf kalau saya x cakap all the details. But you can always ask :) 
(And i'll find it hard to speak more details)

And kadang2 saya biar ja curiosities berlalu. 
Lama2 akan lupa sendiri. 
Bergaduh masam muka pun, kalau esok orang tu boleh senyum dengan saya, insyaAllah saya dah lupa apa yang tak bestnya tentang dia. 

Bukan ambil lepas, bukan juga carefree. Bukan tak pernah kisah. Kisah je. Tapi entahlah, buat apa nak panjangkan benda yang tak patut. Kita bina memori baru. 

Acting and acting as if i dont care. 
And eventually it went out well, blank. 
Jimat space memory. 

Point of this post is, 
Jangan buat teruk. Maksudnya, jangan telalu ambil kisah (too into) dalam satu2 perkara. 
Do some consultations, Nabi2 selalu mengadu pada Allah, sahabat2 selalu jumpa Nabi, maka kita pun carilah ruang dan peluang. Mengadu pada Allah, cari orang yang berpengalaman untuk mengadu (maksudnya, dia bukan sekadar mendengar). 

Kalau cari orang biasa2, cakap dengan bantal pun sama ja end resultnya. 

Oklah, selamatlah wahai diri. 
Jangan over confident. 
Be humble dengan Allah. 
Expect the best. 
Matangkan diri. 
Be the best. 
:)
InsyaAllah

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …