Skip to main content

Sambung belajar (?)

- bismillah -

Berpijak di bumi nyata.
Bagaimana agaknya nanti mahu meneruskan master/phd? Kalau sekarang peringkat ijazah pun rasa nak habis cepat.

Agaknya, i have to build a plan on how to proceed with postgraduate studies, ambil kira perspektif berkerja dan berkeluarga (i have planned one, but as bujangss.)

Some of my friends are getting married anyway. They keep giving hints, and even if some of them try to hide but :/ all their photos and status updates on facebook speak their minds alike; marriage.
Dont start. Cut it out.

(The pic attached is my university building. it was the arts of a japanese architecture company, full of fountains and green parks in every square between buildings blocks. What shown here is only the posterior windows :p)

I envy those who managed to further their studies very well. 

In terms that they can study what they want to, without worries about not getting jobs afterwards, ignoring the community's perception, as long as they enjoy what they are learning.

Dont get mistaken, i enjoy myself alhamdulillah very well enroling in my current course, that i am about to satisfy my inner hunger for knowledge-scourching-passion during my postgraduate study. InsyaAllah.

The problem is, in the midst of this current study week, i just cant stand self-studying for 2 consecutive weeks. I prefer the lectures and the halls! But, as far as i concern, postgraduate studies also includes self studies and kajian and thesis. >.>

A senior of mine, graduated with islamic studies background last year, and currently is enrolling in diploma course for accounting. See? I envy those who can study without feeling 'i-need-to-work-to-live.'
Studying to satisfy the passions and curiosity, not merely just to have qualifications for working interview.

And there are lots of stories of my friends who jumped out of their sciences background, into economics. One here in jordan, one in france, and another in the usa. Such a big leap in their life compared with the literal leap took to cross the continent!

Yet here i am stuck in place, thinking and believing that 'study, get the transcript, go to work and live well'.

There are so many things can be learnt and to be learnt. Browsing through certain universities enrollment courses, makes me more eager to finish medicine and start new journey. :-)

After all, insyaAllah by 3 years to comes, Allah will get me prepared with what i'm lacking right now. And InsyaAllah i have a small wish of when i'm getting married and have kids. Hiks. I'm not playing around, but for the self-assurance for the ease in my postgraduate journey, i have to consider from the undergraduate study.

A figure once told me, 'study well and be the brightest, scholarships and sponsorships wont be the worrisome (is this word exists?)'

Verangan. Dream. Plan. Takdir.

P/s if in case in my journey that i forget about death and akhirat, do remind me well dear readers. Sometimes i am afraid and feeling undeterminde to kejar ilmu dunia, but then, learning and studying are among things that bring you and me closer to Allah sebenarnya.

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …