Sunday, November 3, 2013

jadual harian, sibuk, toleransi

- bismillah -

Ahad, Selasa, Khamis
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
7.00 pm - 8.00 pm : kelas private (bahasa arab)

Isnin
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
5.00 pm - 6.30 pm : kelas quran

Rabu
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
6.00 pm - 7.30 pm : kelas quran

Jumaat (cuti)
10.00 am - 11.30 am : kelas quran
2.30 pm - 4.00 pm : slot pintar (usrah persatuan) -sekali sekala
3.00 pm - 4.45pm : sekolah fiqh perubatan -sekali sekala

Sabtu (cuti)
private study time

Waktu solat sekarang (average)
6.00pm - maghrib
7.15pm - isya'
***
ini jadual tetap saya hari-hari.
hari-hari keluar rumah. moga bukan pembuka fitnah (ujian).
jadi, bila ada pihak nak tambah aktiviti hidup saya, banyaklah songeh akan saya bagi.

usrah, kelas akademik, meetings, nadwah dan lain-lain macam lagi aktiviti ilmiah,
kalau tak tanya saya, memang akan panjang lah negotiation nya.

fed up.

apa2pun, saya suka apa2 perjumpaan yang tak langgar waktu solat. alang2 isyak awal, pukul 7.15pm, tak salah rasanya buat perjumpaan lepas isyak. tambah pula untuk satu perbincangan yang panjang.
lagipun, sekarang bukan musim panas yang isyaknya pukul 9pm (lewat sangat kalau meeting baru nak mula waktu ni).

hidup ni, selain nak cari kejayaan, kena ada toleransi dan keberkatan.

sentiasa ada jalan yang terbaik untuk ditempuhi.

kadang, hadir seorang pemberi masalah dalam kumpulan kita bekerja, bukan sebab dia nak tambah dosa kita nak marah2, tapi mungkin melalui dia, kita nampak ada jalan lain/ cara lebih baik yang boleh diambil.
eh.

saya doakan, moga Allah izin rahmat-Nya tersebar luas dalam setiap aktiviti yang saya join.

indah sungguh andai,
solat jemaah di masjid, wirid, kemudian bertemu di meeting selepasnya.
daripada
solat ditangguhkan ke selepas perjumpaan, berbincang yang panjang tanpa petunjuk.
nauzubillah min zalik.

kadang kita tak sedar, kita sedang memainkan watak dalam episod-episod silibus ujian.

episod istiqamah, paling diuji ialah ma'thurat.
tak ada biah, tak ada kawan yang baca, kita pun tak baca.
ada meeting exactly lepas asar, habis hilang doa yang baik2, lepas hairan kenapa perbincangan tak selesai dengan mudahnya.

kadang, melalui tabiat harian orang, tahulah dia begitu dan begini. jadi, begitu jugalah dia akan mencorakkan hidup orang lain.

dapat pasangan yang malas, maka seisi keluarga susah nak jadi rajin.
malas sikap, akhlak, quran, ilmu dan apa2 saja jenis malas.
moga Allah lindung.

sibuk, memanglah sibuk.
tapi, nak hidup yang penuh, jangan kosongkan dengan tidur.
jaga diri, jangan tidur lepas subuh. simpan tidur tu untuk hari yang sangat penat hinggakan baca quran pun tak boleh nak betul, baca buku akademik pun tak masuk, time macam tu, tidurlah.

bila kita dah ada aktiviti khusus, muncul aktiviti yang overlap, bertindih, ini peluang untuk belajar fiqh awlawiyat. peluang untuk bawa diri pilih jalan yang lebih baik. peluang untuk berfikir, aktiviti selama ini berfaedah ke tidak.

cumanya, ada kala datang tekanan, stress. depresion. hinggakan ada aktiviti yang kita pandang sepi, tak pergi langsung.
dan bila banyak aktiviti, ujian nya juga banyak.

laundry, masak, kemas rumah. semua tu minta kompromi. paling besar, study. ini awlawiyat paling tinggi.
'eh, tak study lagi, tak boleh basuh baju hari ni.'

kenapa eh tak fikir macam ni...
'eh, tak study lagi, tak boleh buka facebook hari ni.'

kan bagus macam tu. tapi, manusia ialah manusia. alasan silih berganti.

belajarlah untuk bertanggungjawab.
sibuk manapun kita, akan sentiasa ada orang yang lebih sibuk.
sibuk macam manapun, jangan ambil mudah peranan di rumah, jangan abai tanggungjawab atas apa yang kita buat.

kalau pecah kaca, jangan tanya kenapa kaca tu boleh terbang jauh sangat,
tapi sempurnakan pembersihan, bersihkan habuk-habuk biarpun kepingan besar kita dah bersihkan.

"awak kena lap dengan kain lembap," pesan kawan saya tadi. masyaAllah, teruji. sebab saya hanya membantu menyempurnakan kerja pembersihan. ya, membantu.

kalau dah masak, basuh selagi mampu. kadang sebab sibuk, kita tinggal. lupa, berminggu-minggu, kawan juga tolong. jadi apa salah time kita free, kita tolong mereka.

sibuk ni, mengajar kita dan mengajar kawan sekeliling, akan perihal bertolak ansur.

ya, hidup ini boleh adjust. kenapa tak nak ubah??

teringat surah insan.
hidup ada dua pilihan, jalan syukur atau kufur.
jika muncul pilihan, jika muncul dilema, pilihlah yang menjadikan kita bersyukur, tak kiralah sepenting manapun pilihan yang ditolak itu,

:)

doakan, moga Allah baiki, beri hidayah dalam langkah2 kita.
kita rasa kita dah buat baik, tapi penerimaan Allah kita tak tahu.
tawakal, atas jalan yang kita pilih, moga jalan itu jalan yang menjadikan kita makin bersyukur, bukan kufur pada Allah.

Allah sebaik2 pemberi Hidayah.

1 comment:

A day to remember

- bismillah - Alhamdulillah. Lps grad, bermula lah urusan nak mohon kerja. Mula2 kena isi borang SPA, lapor diri dengan penaja, kemudian i...