Thursday, November 14, 2013

doa tahajud

- bismillah -

“O Allah! All praise belongs to You; 
You are the Custodian of the Heavens and Earth and all that is therein. And all praise belongs to You;
 You are the lighter of the Heavens and the Earth and all that is therein. And all praise belongs to You; 
You are the Sovereign of the Heavens and the Earth and all that is therein. And all praise belongs to You; 

You are the Truth; Your Promise is the truth; meeting Your (in the Hereafter) is true; 
Your Speech is true; Jannah is true; the Fire is true; 
the Prophets are true; Muhammad (sallallahu alaihi wa-sallam) is true; and the Hour (of Doom) is true. 

O Allah! I submit myself to You, believe in You, rely on You, turn to You, fight for You, and invoke You. 
So forgive what I have done in the past or will do in the future, what I hide or declare, and what you know better than me (of what I did). 
You are the One, Who brings (some people) forward, and moves back (the others). 
There is no (true) god except You, and there is no (god) than you.”
[Saheeh al-Bukharee and Saheeh Muslim]

ini doa yang Nabi baca waktu qiyamullail. doa ni dibaca lepas solat tahajud.

cantikkan? :)

***
terjumpa kisah ini.

Abu Qatadah (radhi allahu anhu) reported that one night the Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) saw Abu Bakr (radhi allahu anhu) praying with a low voice. He then saw Umar (radhi allahu anhu) praying with a loud voice. 

Afterwards, he said to Abu Bakr (radhi allahu anhu): “O Abu Bakr! I passed by you while you prayed and you were lowering your voice.” He replied: “I have been heard by Him whom I was addressing, O Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam)!” 

Then the Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “O Umar! I passed by you while you prayed, and you were raising your voice.” He replied: "O Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam)! Thereby I wake the sleepy and drive the Shaytaan away.” 

So, the Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “O Abu Bakr, raise your voice a little. And you Umar, lower your voice a little.
[(saheeh) by Shaikh al-Albanee (Abu Dawood and at-Tirmidhee)]

hadis ni pasal men-sederhana-kan suara dan bacaan waktu qiyamulllail.

hehe. tapi saya nampak benda lain.
:)
pasal personaliti.
Type A, dan type B.
tegas, dan lembut.
hehe.

Saidina Abu Bakar diceritakan dalam kisah2 sahabat sebagai salah seorang sahabat Nabi yang cool, calm dan bijak bagi keputusan.
Saidina Umar pula sebagai sahabat yang tegas, bersungguh-sungguh dan cepat ambil keputusan. diceritakan, waktu beliau nak pergi solat di masjid pun, syaitan akan lalui jalan lain sebab takut dengan ketegasan saidina Umar! masyaAllah :)

tapi ingatlah, sehandsome nabi Yusuf, nabi Muhammad lebih handsome.
setakut2 syaitan dengan Umar, Nabi disucikan terus (tak diganggu langsung) dari syaitan.
se-cool dan calm dan bijaknya Abu Bakar, Nabi Muhammad lebih cool dan calm dan bijak atur keputusan.
tanda kita meyakini Nabi Muhammad sebagai rahmat kepada seluruh alam, penutup segala nabi dan penghulu mereka.
berselawatlah ke atas Nabi. segala puji bagi Allah atas limpahan kurnianya.

pupuklah cinta pada Nabi Muhammad, segalanya adalah indah dan terbaik pada baginda.
sollu alaih. *selawat*

***
kawan saya nak kahwin dah. tetiba.

hihi dah besar eh. selamat2,, moga Allah permudah.
(kawan ye, bukan sahabat,, mohon jangan serbu ahli rumah yang tak bersalah =,=)

akhir2 ni kalau ada orang sebut pasal kahwin, automatik saya akan shift my mind kepada kematian.
sebab apa yang berlaku pun, kematian itu akan datang pada kita dengan izin Allah.

dan Allah dah janji, orang yang meninggal di jalan Allah tidak mati, bahkan lebih hidup :) (dlm surah baqarah).
hanya Allah yang tahu bagaimana dan sudah semestinya lebih baik dari dunia yang ditinggalkan.
*baru baca kes pegawai agama kena bunuh, ayah kepada kawan kepada kawan saya ni. al-fatihah untuk arwah, moga diterima amalnya dan ditempatkan dalam kalangan orang yang Allah janjikan kehidupan lebih baik dari dunia ini.*

ok sambung.
kalau kita tak nak pasangan kita nanti ialah orang yang pernah ada orang istimewa dalam hidup dia, kita pun janganlah simpan orang lain dalam hati kita. oh yeah ayat sengal.

tapi itu the truth. kecewa kan kalau tahu pasangan kita dulu cinta gila pada A. dan dah tentu pasangan kita pun kecewa juga kalau kita dulu taruh harapan nak bina mahligai dengan B.

apa2pun, kesilapan menuntut kemaafan. 
mana ada orang perfect. kita tergelincir juga dalam menyintai. tapi cepat2lah sedar. dan bila dah tahu diri sendiri pun pernah terlangkah sempadan prinsip, jangan menyinga pula kalau pasangan sendiri nanti juga begitu.

menyinga. tahu?
alhamdulillah, seumur hidup saya, sampai sekarang tak pernah ahli keluarga lelaki meninggikan suara. dan saya minta lindung dengan Allah dari perkara tu. ayah, abang, alhamdulillah Allah pelihara mereka daripada sifat pemarah. moga Allah lindung hingga ke syurga amiin.

tak salah bersifat pemarah, tapi bukan pada keluarga.
contohi sahabat Nabi, saidina Umar :)
carilah kisah beliau dengan isterinya yang banyak berleter (bukan mengumpat, just normal lah hehe), tapi amirul mukminin ini hanya sabar dan terus menghargai isterinya.

bayangkan! beliau type A waktu berkerja, berurusan, tapi dengan isteri beliau boleh jadi type B.
coolio.

hehe. gelikan farhana cakap pasal ni? apa2 je lah.

sehinggakan, Nabi pernah cakap, kalau ada Nabi lagi selepas aku, maka saidina umar lah orangnya. tapi Nabi Muhammad ialah penutup segala Nabi. so kalau ada orang hebat macam manapun, Nabi Muhammad junjungan kita mengatasi segalanya, terbaik atas terbaik ^^ segalanya atas pilihan Allah.
*selawat*

any time bila kita cerita pasal Nabi, kagum dengan Nabi, berselawatlah.
nanti lama2 akan tumbuh rindu untuk bertemu dengan Baginda, insan yang hebat sangat perjuangan dan kisah hidup Baginda.
*selawat*

bila dah rindu, eager nak jumpa, akan tumbuh cinta.
lelaki, perempun, anak, isteri, semua orang boleh mencintai Nabi ^^
indahkan :)

sebagai anak, bacalah kisah Nabi ketika dengan Fatimah.
sebagai isteri, kita terinspirasi dengan interaksi Nabi dengan saidatina Khadijah, Aisyah, dan isteri2 Nabi yang lain.
sebagai lelaki, kita suka cara Nabi bercakap dengan sahabat2, memberi nasihat. "kamu nak tak aku bagitahu satu ilmu, yang padanya ada kebaikan?" selalu hadis mula dengan macam ni. dalam hidup sekarang, kinda 'eh korang, aku nak share somthing nih..nak tau tak??'

paling best, dalam surah Taubah. Allah ceritakan perihal Nabi dengan Saidina Abu Bakar yang berlindung di dalam sebuah gua sewaktu berhijrah ke Madinah.

"Jangan kamu sedih, sesungguhnya Allah ada dengan kita."
Nabi cakap pada Saidina Abu Bakar.

TT_TT
dan waktu tu saidina abu bakar protect nabi dari ular, dengan cara menutup kakinya ke atas lubang! haruslah sakittt TT.TT

Allah.

indahkan baca kisah sahabat?

post ini nampak mencapah. tapi, ketahuilah, kisah Nabi dan sahabat juga kita boleh contohi. bukan sekadar kisah mat saleh dan apa2 lagi buku self-help yang kita jadikan wajib khatam sebelum kahwin.
boleh nak baca semua tu, tapi berbalik jugalah kepada realiti.
berbalik kepada figura yang dijamin syurga.

*bateri laptop habis - padam*
dah tak ada ayat nak sambung.

Wednesday, November 6, 2013

sejuk mata berserta taqwa, mana ada asing2

- bismillah -

"Ya Tuhan kami, kurniakan kepada kami pasangan dan zuriat-zuriat sebagai penyejuk mata...." dan manusia lupa sambungan doa ini. 


Tak ada taqwa, takut pada Allah, mudah saja setiap tindakannya mengecewakan, menyakitkan, membebankan.

Padahal hadirnya pasangan dan anak2 adalah sebagai wasilah (perantara) kerehatan, kegembiraan, pengharapan, kesembuhan. 


"...dan jadikan kami sebagai pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa." Ini sambungan doa penuhnya. 

Bukan saja minta Allah bina rasa takut dan taat pada Allah, tapi doa minta kita dijadikan sebagai pemimpin bagi orang yang taat dan takut pada Allah. 

MasyaAllah, bukan kah lapang hidup dalam masyarakat yang begitu? Keluarga yang buat apa Allah suruh, tinggal apa Allah larang. 


Apabila sudah memperoleh jalan halal, bukan tanda perlu berehat dari bisikan syaitan yang sentiasa memperindah segala yang bukan halal dan tidak berpahala.


- feeling geram

Tuesday, November 5, 2013

Sambung belajar (?)

- bismillah -

Berpijak di bumi nyata.
Bagaimana agaknya nanti mahu meneruskan master/phd? Kalau sekarang peringkat ijazah pun rasa nak habis cepat.

Agaknya, i have to build a plan on how to proceed with postgraduate studies, ambil kira perspektif berkerja dan berkeluarga (i have planned one, but as bujangss.)

Some of my friends are getting married anyway. They keep giving hints, and even if some of them try to hide but :/ all their photos and status updates on facebook speak their minds alike; marriage.
Dont start. Cut it out.

(The pic attached is my university building. it was the arts of a japanese architecture company, full of fountains and green parks in every square between buildings blocks. What shown here is only the posterior windows :p)

I envy those who managed to further their studies very well. 

In terms that they can study what they want to, without worries about not getting jobs afterwards, ignoring the community's perception, as long as they enjoy what they are learning.

Dont get mistaken, i enjoy myself alhamdulillah very well enroling in my current course, that i am about to satisfy my inner hunger for knowledge-scourching-passion during my postgraduate study. InsyaAllah.

The problem is, in the midst of this current study week, i just cant stand self-studying for 2 consecutive weeks. I prefer the lectures and the halls! But, as far as i concern, postgraduate studies also includes self studies and kajian and thesis. >.>

A senior of mine, graduated with islamic studies background last year, and currently is enrolling in diploma course for accounting. See? I envy those who can study without feeling 'i-need-to-work-to-live.'
Studying to satisfy the passions and curiosity, not merely just to have qualifications for working interview.

And there are lots of stories of my friends who jumped out of their sciences background, into economics. One here in jordan, one in france, and another in the usa. Such a big leap in their life compared with the literal leap took to cross the continent!

Yet here i am stuck in place, thinking and believing that 'study, get the transcript, go to work and live well'.

There are so many things can be learnt and to be learnt. Browsing through certain universities enrollment courses, makes me more eager to finish medicine and start new journey. :-)

After all, insyaAllah by 3 years to comes, Allah will get me prepared with what i'm lacking right now. And InsyaAllah i have a small wish of when i'm getting married and have kids. Hiks. I'm not playing around, but for the self-assurance for the ease in my postgraduate journey, i have to consider from the undergraduate study.

A figure once told me, 'study well and be the brightest, scholarships and sponsorships wont be the worrisome (is this word exists?)'

Verangan. Dream. Plan. Takdir.

P/s if in case in my journey that i forget about death and akhirat, do remind me well dear readers. Sometimes i am afraid and feeling undeterminde to kejar ilmu dunia, but then, learning and studying are among things that bring you and me closer to Allah sebenarnya.

Sunday, November 3, 2013

- bismillah -

hidup ni kena bijak, berani dan tahu pergantungan pada Allah tu paling kukuh.

janganlah cakap diorang penting diri, just that, have to move alone.

:) never alone, Allah akan hantar peneman yang menenangkan hati.
***teringat di klia, jumpa keluarga kak hani. masyaAllah, unexpected gift Allah izin to be with them sambil tunggu boarding :')

insyaAllah kullu kheir.

tawakal. percaya, takkan jadi yang baik melainkan semuanya Allah dah tetapkan, dan takkan jadi yang buruk melainkan itu Allah dah tetapkan. Allah sebaik2 pelindung.

off to dxb in 2 months time insyaAllah :)
moga Allah mudahkan. moga Allah izin yang terbaik.

jadual harian, sibuk, toleransi

- bismillah -

Ahad, Selasa, Khamis
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
7.00 pm - 8.00 pm : kelas private (bahasa arab)

Isnin
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
5.00 pm - 6.30 pm : kelas quran

Rabu
10.15 am - keluar rumah, naik bas ke university
11.15 am - 2.15 pm : 3 kuliah di university
6.00 pm - 7.30 pm : kelas quran

Jumaat (cuti)
10.00 am - 11.30 am : kelas quran
2.30 pm - 4.00 pm : slot pintar (usrah persatuan) -sekali sekala
3.00 pm - 4.45pm : sekolah fiqh perubatan -sekali sekala

Sabtu (cuti)
private study time

Waktu solat sekarang (average)
6.00pm - maghrib
7.15pm - isya'
***
ini jadual tetap saya hari-hari.
hari-hari keluar rumah. moga bukan pembuka fitnah (ujian).
jadi, bila ada pihak nak tambah aktiviti hidup saya, banyaklah songeh akan saya bagi.

usrah, kelas akademik, meetings, nadwah dan lain-lain macam lagi aktiviti ilmiah,
kalau tak tanya saya, memang akan panjang lah negotiation nya.

fed up.

apa2pun, saya suka apa2 perjumpaan yang tak langgar waktu solat. alang2 isyak awal, pukul 7.15pm, tak salah rasanya buat perjumpaan lepas isyak. tambah pula untuk satu perbincangan yang panjang.
lagipun, sekarang bukan musim panas yang isyaknya pukul 9pm (lewat sangat kalau meeting baru nak mula waktu ni).

hidup ni, selain nak cari kejayaan, kena ada toleransi dan keberkatan.

sentiasa ada jalan yang terbaik untuk ditempuhi.

kadang, hadir seorang pemberi masalah dalam kumpulan kita bekerja, bukan sebab dia nak tambah dosa kita nak marah2, tapi mungkin melalui dia, kita nampak ada jalan lain/ cara lebih baik yang boleh diambil.
eh.

saya doakan, moga Allah izin rahmat-Nya tersebar luas dalam setiap aktiviti yang saya join.

indah sungguh andai,
solat jemaah di masjid, wirid, kemudian bertemu di meeting selepasnya.
daripada
solat ditangguhkan ke selepas perjumpaan, berbincang yang panjang tanpa petunjuk.
nauzubillah min zalik.

kadang kita tak sedar, kita sedang memainkan watak dalam episod-episod silibus ujian.

episod istiqamah, paling diuji ialah ma'thurat.
tak ada biah, tak ada kawan yang baca, kita pun tak baca.
ada meeting exactly lepas asar, habis hilang doa yang baik2, lepas hairan kenapa perbincangan tak selesai dengan mudahnya.

kadang, melalui tabiat harian orang, tahulah dia begitu dan begini. jadi, begitu jugalah dia akan mencorakkan hidup orang lain.

dapat pasangan yang malas, maka seisi keluarga susah nak jadi rajin.
malas sikap, akhlak, quran, ilmu dan apa2 saja jenis malas.
moga Allah lindung.

sibuk, memanglah sibuk.
tapi, nak hidup yang penuh, jangan kosongkan dengan tidur.
jaga diri, jangan tidur lepas subuh. simpan tidur tu untuk hari yang sangat penat hinggakan baca quran pun tak boleh nak betul, baca buku akademik pun tak masuk, time macam tu, tidurlah.

bila kita dah ada aktiviti khusus, muncul aktiviti yang overlap, bertindih, ini peluang untuk belajar fiqh awlawiyat. peluang untuk bawa diri pilih jalan yang lebih baik. peluang untuk berfikir, aktiviti selama ini berfaedah ke tidak.

cumanya, ada kala datang tekanan, stress. depresion. hinggakan ada aktiviti yang kita pandang sepi, tak pergi langsung.
dan bila banyak aktiviti, ujian nya juga banyak.

laundry, masak, kemas rumah. semua tu minta kompromi. paling besar, study. ini awlawiyat paling tinggi.
'eh, tak study lagi, tak boleh basuh baju hari ni.'

kenapa eh tak fikir macam ni...
'eh, tak study lagi, tak boleh buka facebook hari ni.'

kan bagus macam tu. tapi, manusia ialah manusia. alasan silih berganti.

belajarlah untuk bertanggungjawab.
sibuk manapun kita, akan sentiasa ada orang yang lebih sibuk.
sibuk macam manapun, jangan ambil mudah peranan di rumah, jangan abai tanggungjawab atas apa yang kita buat.

kalau pecah kaca, jangan tanya kenapa kaca tu boleh terbang jauh sangat,
tapi sempurnakan pembersihan, bersihkan habuk-habuk biarpun kepingan besar kita dah bersihkan.

"awak kena lap dengan kain lembap," pesan kawan saya tadi. masyaAllah, teruji. sebab saya hanya membantu menyempurnakan kerja pembersihan. ya, membantu.

kalau dah masak, basuh selagi mampu. kadang sebab sibuk, kita tinggal. lupa, berminggu-minggu, kawan juga tolong. jadi apa salah time kita free, kita tolong mereka.

sibuk ni, mengajar kita dan mengajar kawan sekeliling, akan perihal bertolak ansur.

ya, hidup ini boleh adjust. kenapa tak nak ubah??

teringat surah insan.
hidup ada dua pilihan, jalan syukur atau kufur.
jika muncul pilihan, jika muncul dilema, pilihlah yang menjadikan kita bersyukur, tak kiralah sepenting manapun pilihan yang ditolak itu,

:)

doakan, moga Allah baiki, beri hidayah dalam langkah2 kita.
kita rasa kita dah buat baik, tapi penerimaan Allah kita tak tahu.
tawakal, atas jalan yang kita pilih, moga jalan itu jalan yang menjadikan kita makin bersyukur, bukan kufur pada Allah.

Allah sebaik2 pemberi Hidayah.

Perempuan berkalung serban

- bismillah - Because i believe marriage is about growing each other's potential, Creating independence over dependence, Tolerance, p...