Thursday, October 10, 2013

terlalu

- bismillah -

alhamdulillah. masih bernafas.
salam 10 awal zulhijjah, satu tempoh masa yang sangat Allah cintai utk kita lakukan perkara kebaikan.

bak kata sheikhah arab dalam kelas sahabat saya, seperti apa yang diupload di statusnya, "hari ini sheikhah berulang kali bertanya, berapa antara kami yang akan khatam quran dalam tempoh 10 hari ini..."

ya, buat baik, selalu kita ingat bulan ramadan saja. ketahuilah, ini seakan 'peluang kedua'.

peluang utk buat baik. extra.
peluang untuk ganjaran banyak dari Allah.

zikir, sebut alhamdulillah, Allahu akbar, selawat, sedekah, berdoa, minta syurga, minta kejayaan dan kebaikan, senyum, dan banyakkkk lagi kita boleh buat dan ambil kesempatan.
yang duduk dengan keluarga, tambah bakti pada keluarga.
yang duduk dikelilingi kawan2, tambah bakti pada kawan2.
yang duduk sorang? pergilah penuhi fitrah diri, tambah ilmu, tambah amal, tambah pahala.

itu cerita positif hidup ini. :)

tenggelamkan kisah2 negatif.
bukan memadam, tapi cukup menenggelamkan.
supaya kita sedar, kisah negatif itu ada, tapi kisah positif itu lebih besar nampaknya.

***

sebenarnya T_T.
terlalu banyak berlaku.
terlalu.

tapi siapalah blog untuk tahu.

***
tadi Allah izin berborak dengan kakak tahun 6. alhamdulillah. Allah menemukan kami.

"saya ni jauh lagi akak nak merangkak....."
"tak jauh lah! dah 3rd year! 3rd year sangat penting tau..."
"oooh ok. jadi bila saya boleh beli stetoskop?" hehehe.
"balik malaysia nanti belilah :)"

insyaAllah.
yakin dengan janji Allah.
apa jadi pun, itu dari Allah.

debar.
benda yang kita expect A, bila2 masa saja boleh jadi B.
Allahuakbar.
moga Allah tak uji dengan perkara yang kita tak mampu.

***
inferiority.

tadi saya bosan jadi saya keluar dari kumpulan melayu, masuk dalam kumpulan arab.
lab anat.
mula2, inferior lah juga.
tapi lama2, rasa equal. aku tak tahu, kau pun tak tahu.
cuma bezanya, aku tak tahu, aku diam cari dalam buku.
kau tak tahu, kau tanya semua orang yang ada on da spot.
cara tu, hilanglah inferiority yang ada dalam diri orang sekeliling dan masa yang sama diri yang bertanya dapat gain benefit.
dan akhirnya semua tahu :)

sentiasa doa moga Allah letak kita dalam situasi terbaik.

moga Allah izin sahabat2 yang terbaik juga. :)

"farhana, we got one pic left, do you want to come over?" oh sangat terharu dengan kasih sayang Allah. waktu ni saya dah cakap goodbye sebab nak ke kelas pula, tapi diorang datang ikut di tempat beg untuk ajak habiskan observation group kami.

teringat dulu, masa ke kem inter-race di penang, mostly melayu akan buat group hanya dengan melayu, and so did other races pun. masing2 akan duduk dalam kelompok masing2. and i know this is just not right.....so, tadi saya left group melayu-semua yang agak ramai, masuk dalam group arab-semua yang lebih kecil bilangan ahlinya.

mungkin orang lain dah selalu berpecah kelompok, tak apa lah saya nak buat hari ni.

ingat semula, banyak peluang saya bazirkan masa 1st year dulu. satu kelas saya sorang melayu, ramai sangat kawan arab saya dapat, tapi i dont really make friends (mcm pergi kafe ke, makan sama2, pergi library sama2) tapi just tegur sapa dalam kelas je. rupanya, friends mean wider than saying hai in classes.

yes, i look for a new discovery.
insyaAllah.

motivasi untuk diri supaya cemerlang, dan berpewatakan cemerlang, insyaAllah study nya juga cemerlang.
motivasi supaya terus cemerlang ialah, mati sedang menunggu. mahu mati sebagai orang yang tak cemerlang kah?

see, tulis perkara positif, hilang segala keresahan yang terbuku. tak hilang, tapi tenggelam. :)

hanya pada Allah sebaik2 tempat kita mengadu.

doakan Allah redha saya sebagai hamba-Nya :)
kerana redha Allah terlalu didambakan.
kerana bila Allah redha, semua makhluk akan suka dengan kita.
suka yang bukan kerana dunia, tapi kerana rasa itu Allah campakkan kepada mereka.

grow loves, grow wisdom.

Allah pemilik segala sesuatu.
mari menadah cinta Allah :)

No comments:

Post a Comment

Random dreams

- bismillah - Alhamdulillah. Allah izin masuk ke tahun baru hijrah. To cut short, here is my list of dreams yang worth dreaming...nak capa...