Skip to main content
- bismillah -

Seronok tengok kawan yang develop passion mereka. 

Yang minat menulis, dah melangkah maju hasilkan buku.
Yang minat videography, dah naik setapak arahkan filem. 

Dari zaman sekolah saya suka jadi jack of all trade. Semua benda nak buat, sukan, pertandingan, kuiz, kem, tapi jack ni selalunya... master of none. Sobs. 

Dari image editing sampai reading key notes, saya ambil tahu. Tapi nak suruh main lagu ke buat poster gempak2 ke... sentiasa ada orang lain yang lebih bagus. 

Nampak sangat buat untuk suka2. Puaskan curiosity. 

And truthfully i dont even know what and where the limelight is. Maybe in every field? Meh meh. :3

I used to write good articles, tapi sejak sifu2 saya dah hilang di pandangan mata, jadi tulisan saya pun tak polished betul2. Mostly mengarut macam ni ha. 

Who are my sifu-s?
Cikgu bm saya, seorang kakak blogger di mesir dan seorang blogger dari kelantan. 
Cikgu dah terpisah sejak saya keluar sekolah,
Kakak tu saya follow dari form 4, inspired untuk pergi mesir, tapi sayang dia dah private-kan blognya sejak kahwin. 
Seorang lagi dah sunyi sejak masuk universiti. Sibuk kot. 

Basically, bahasa saya guna banyak dengan pengaruh bahasa mereka. 
Ada beza post lama2 dulu dengan dua tiga menjak ni. 

Sebab dah banyak tahun role models hilang dari pandangan dan capaian...maka i missed my old days. 

Zaman saya boleh tulis apa nak tulis, tanpa perlu orang quote apa saya tulis esoknya bila jumpa. 
Awkward. 
Zaman nawwar ialah nawwar, bukan farhana budak just tu. 
Zaman tak perlu ambil kisah siapa baca dan siapa tak baca. 
Zaman tak perlu ambil kisah kalau orang tahu dan boleh tangkap makna tersirat. 
Zaman yang bila saya tulis cerita, orang tak perlu fikir siapa watak2nya dalam dunia sebenar. 
Etc etc etc. 

Jom buat blog baru?

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …