Skip to main content

Adik

- bismillah -

Bangkok - Cairo (it was actually Kul-Amm, just a matter of transit flight)

This is the chosen journey. InsyaAllah. 

Somehow in my third year, Allah sent me an adik to live along. 
Not biological one, but she is a new junior. 
Taking same course, under sponsorship, she's nothing much different than what i was like three years ago. 
We got something good and nice from school and come to jordan to claim the 'reward'. 
What i want to say is that, we all got expectations and 'something we want to receive' by being here in the foreign country. 

Seeing her preparing for classes, waking up, getting ready, mingling with seniors etc etc, all those remind me of something. 

That i should come to an extent where i had to have achieved what i wanted and expected much in the first place since the first year i came. 

What did i really get after all these three years long?
I started to count the golden days of being among the first-year students.
It was ok i guess, alhamdulillah. 

So what about in the third year? What expectations do i have?
Did i get any or just because i have past my first year that i dont have to build dreams and hopes?

I have to build one. 
We have to. Because our hopes that keep us alive and moving. And later, in the next years to come, we can reflect what we had achieved, not what we had not been dreaming. 

Talking about adik, i learn to be better in each thing i did. I shouldnt be a kakak yang ala kadar, mentality shouldnt be the same for Allah has spared me two years ahead than my adik. So if i act worse than her, it was as if i have wasted the spare time Allah has given me. 

But but but, 
Mostly when we are seniors, we tend to be egoistic. 'I am simply better than you'. NO! Change it to something berpahala like 'i am simply trying hard to be better so that i can be the qudwah / role model'

Truthfully, ada adik akan buatkan kita rasa diri dalam cermin. 

When she prays for dhuha, it knocks me to do the same. 
When she read kahfi in the friday morning directly after subuh, it simply makes me to turn away from the internet, which is my excuse to stay awake and not sleeping. 

So, what if i ignore what she did and be the kakak yang tak ada perasaan untuk jadi qudwah?
I lose chance for dakwah. And more surprisingly, what if... 'kakak tak buat jadi saya pun tak nak buatlahh!'

Haaa sudah. 

So let just be a kakak yang kakak. Sounds like an elder huh? Makcik2. 

I guess, this is something Allah gives for me to be a better person. 
And as a preparation to develop sense of care, responsible and etc. maybe. hikhiks. 
Since i am the last in the family, so i dont really care about others wellbeing that much before. Hehe. 

Now i'm learning to wake others up from bed. Oh my.. it was so scary. 
(Since i was the one yang tak suka orang kejut bangun tidur. Err so i dont want that anger to be expressed back upon me~) i'm not used to wake others up, so there were 2-3 incidents where my adik woke up by the time she should have catch te bus. oh ampunn :/

May Allah bless her. She is something that Allah send for me and my other housemates insyaAllah. 
May Allah correct our wrongdoings and keep improving us. Amiin. 

Comments

Popular posts from this blog

Aidilfitri

- bismillah -Alhamdulillah. Hujan mengiringi permulaan syawal, yg dituntut kita mulakan dengan membesarkan Allah dan mensyukuri nikmatnya, dengan takbir dan tahmid di malam raya.CUTI NAIK TAHUN AKHIRBerpeluang 'berehat' daripada suasana universiti, tidak bermakna perjalanan menuntut ilmu medik perlu berehat juga. Alhamdulillah, sempat menimba pengalaman 3 minggu menjalani praktikal secara elektif di jabatan kecemasan hospital negeri, atas inisiatif sendiri. Tempoh yg singkat itu pasti tidak menjamin 100% penguasaan skil dan asas medikal, namun cukup bermanfaat untuk memperjelas persepsi dan tanggapan terhadap suasana bekerja di bahagian kecemasan, mempersedia mental dan fizikal berdepan situasi mengerikan, malah membina keyakinan untuk 'tidak malu' menuntut ilmu dari semua golongan, doktor, staf dan pesakit.ELEKTIF DI A&E DEPARTMENT3/4 ramadan dilalui dengan refleksi cerita2 kehidupan. Bukan saja berpeluang menyaksikan detik2 kecemasan seperti sesak nafas, sakit da…

Anak yang berbakti

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ke-3 tagging dengan doktor SM di internal medicine. Pulmunologist. Hari ni saya semak senarai pesakit doktor, ada nama familiar, rupa2nya ayah doktor.Patutlah, sejak semalam doktor kalut2 lepas habis ward round still talking over the phone pasal sorang pesakit lain, padahal ada 3 orang patients saja under doktor di wad.Ayah doktor dah tua, sakit macam2. History, anak dia yang tulis, ma shaa Allah lengkap berjela panjangnya. PE, lagi2 rectal exam, anak dia yang buat, dan tak bagi kami masuk. Anak dia aturkan susu nak makan pukul berapa, siap tulis satu2 bagi dekat nurse pukul berapa feeding. Ubat dosage, milk feeding, test, semua doktor decide. Doktor specialist bahagian paru2, ayah dia sakit mostly bahagian general medicine, tapi doktor yang in charge. Sekejap2 dengar doktor call blood bank, call consultant hemato utk anemia ayah dia, call another doctor cakap pasal finding rectal exam, call sana sini utk minta pendapat doktor2 pakar lain...He showed s…

Sabar yang indah

- bismillah -Alhamdulillah. Hari ni hari ke-3 tagging dengan dr hemato-oncology. Ada pesakit macam2, kebanyakannya utk chemo. Sedih, kesian, bersyukur semua ada. Hari ni dr specialist takda, jadi round dengan dr resident. Dia tak cakap banyak, tapi bila ada masa seperti masa mennggu doktor lain join, dia akan tanya2 soalan (ini yg kita mahu haha). Dan bila students tanya soalan, dia akan jawab panjanggg bukan sepatah hehe.Mendoakan dia jadi specialist juga nanti in shaa Allah.Ada sorang patient saya, dia kerja setiausaha, suatu hari lenguh2 sakit pinggang, lama2 melarat hingga ke kedua-dua belah kaki. Sakit apabila berjalan. Sampai satu tahap, dia tak boleh gerakkkan kakinya langsung. Tiba2 dia lumpuh! Spinal cord compression. Due to complication of multiple myeloma.Sebenarnya dia ada kanser darah. Tapi tak pernah diketahui. Tahu2 kanser tu dah merebak ke tulang pinggang dan tulang belakang, dan merata lagi (axial skeleton). Banyak investigations dan buat dan dia jalani chemo.Sewaktu …